lauantai 1. helmikuuta 2014

Räsymattoja

Minulla on ollut vuoden päivät mattojen kudonta työn alla. Tosin keväällä ja kesällä en kutonut pätkääkään, mutta tuossa syystalvella jatkoin taas ja nyt tällä viikolla otin kudokset pois.
Loimea on 25 metriä ja se ei mahdu kerralla kudottuna tukille, joten pitää puolessa välissä katkaista.

Räsymattoja on hauska kutoa. Kuteet on minun lapsuudenkodista, missä entisaikaan kudottiin paljonkin räsymattoja. Minäkin silloin pienenä tyttönä opettelin ja siitä kait se on kiinnostus tähän hommaan jäänyt.
Kuteita ei ostettu, vaan kaikki leikattiin itse vanhoista vaatteista. Minäkin niitä silloin leikkelin ja nyt kun olen vanhoja kudekeriä käyttänyt, niin huomaan joistakin, että tämä taitaa olla minun leikkaamani kun on epätasaista jälkeä. Muistoja herättävää puuhaa! Samaten joskus tulee mieleen jonkin kuteen kohdalla, että "hei mullahan oli pienenä tälläinen yöpaita" tai "tämä on äidin mekosta".

Tätä ylläolevaa tein kaksi "samanlaista". Tarkoitus on laittaa ne vierekkäin, niin saa tavallaan yhden leveän maton.


Itseleikatuissa kuteissa on se ongelma, että samanlaista väriä ei yleensä ole kovin paljon. Olenkin tehnyt niin, että yhtä mattoa kohti olen jakanut kudekerät kahtia ja siten saanut maton molempiin päihin samaa väriä (siis jos haluaa, että matto on symmetrinen).


Olen kutonut kolmella kuteella yhtäaikaa, siis kolmella eri värillä. Minusta tällä tavalla saa hyvin sekoitettua värejä keskenään.

Tästä lyhyemmästä sinisävyisestä yritin tehdä samantapaista kuin pitempi sinisävyinen, mutta siniset värit alkoi jo käydä vähiin.

Ja sitten vielä tällainen pätkä kynnysmatto. 

Vielä on noin 13 metriä loimea odottamassa kutojaa. Saapa nähdä milloinka on valmista.


4 kommenttia:

 1. Räsymattojen suunnitteleminen ja kutominen on minustakin kivaa. On ihana nähdä, että saa luotua vanhasta jotain uutta ja kaunista. Jopa lakanoiden repiminen kuteiksi kesällä ulkona on terapeuttista ja mielekästä. Sinä oletkin saanut paukuteltua melkoiset mattometrit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on kivempi kutoa räsyistä kuin valmiista kuteista. Onhan se vaivalloisempaa mutta lopputulos on monisävyisempi. Ja plussaa se kierrätys.

   Poista
 2. Vautsi - tämähän innosti suorastaan. Meilläkin olisi näppärät 80 cm puut, kun vain joutaisi kasaamaan. Räsykokoelman puute vaan on harmillista, pitäisi ruveta leikkaamaan kuteita ja homma sen kuin siirtyy. Kauniita mattoja kerrassaan ja tuo kolmen kuteen juttu taitaa tehdä myös kauniimmat reunat mattoihin =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en erityisemmin pidä kuteiden leikkaamisesta; onneksi on vielä riittänyt valmiiksi leikattuja. Sellaista mukavaa väreillä leikkimistähän tämä on.

   Poista