torstai 19. toukokuuta 2016

Mittaushommia

Ostin maaperän pH-mittarin, koska halusin selvittää kasvimaan pH-tilanteen. Olen viljellyt siinä jo 15 vuotta erilaisia kasveja, mutta pH:ta en ole aikaisemmin mitannut.



Yksinkertaistettuna toimin seuraavasti:
Kaivoin maahan kuopan, jonka täytin vedellä ja sekoitin "puuroksi".



Täytin astian puurolla ja tuikkasin mittarin anturin siihen.



Odotusta 1 minuutti ja voi lukea lukeman. Ensin mittari näytti melkein neutraalia.



Ohjeen mukaan tein toisen mittauksen samasta seoksesta ja nyt mittari näytti n. 5,8. Ihmettelin näin suurta heittoa ja tein vielä kolmannen mittauksen, joka oli n. 5,7.  Näistä kolmesta lukemasta laskin sitten keskiarvon, joka oli 6,1.

Toisaalta, jos jättää pois ensimmäisen ja laskee toisen ja kolmannen mittauksen keskiarvon niin se on 5,8, jota pidän lähempänä totuutta, koskapa mittaustulokset olivat samansuuntaiset.



Pitäisköhän lisätä kalkkia? Mukana tulleen vihkosen mukaan porkkanalle sopiva pH on 5,5 -7,0 ja perunalle 4,5 - 6,0. Näitä pääasisassa kasvatan ja näille pH olisi sopiva.


Tein mittauksia myös yhdestä perennapenkistä, jonka maan arvelin olevan hapanta, koska sammal viihtyy siinä hyvin.



Ensimmäinen mittaus näytti n. 6,4 ja toinen mittaus n. 6,5. Ja näiden keskiarvo oli 6,5 eli pH olisi ilmeisesti ihan ok.



Perennapenkissä kasvaa siis sammalta, onkohan maa tiivistynyttä vai mistä johtuu?

Särkynyt sydän sinnittelee, ei oikein viihdy tässä maastossa.

Myö peltokorte (?) valtaa penkkiä hyvää vauhtia. Olen kuullut että tätä on lähes mahdoton hävittää.


Että jos pH:kin on kutakuinkin normaali, niin eipä taida kalkituksestakaan sitten olla apua sammaleeseen ja kortteeseen.


16 kommenttia:

  1. Onpa kiinnostavaa puuhaa. Ihan tekisi mieli kokeilla itsekin. Sammaleiselta kyllä perennapenkkisi vaikuttaa. Onko lannoituksesta apua sammalen poistoon? Kortetta minunkin perennapenkissä kasvaa, mutta koetan vain kitkeä sitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lannoitusta voisi kokeilla kunhan saa rikkakasvit poistettua, ettei ne vaan innostu kasvamaan. Kortteet poistin yhtenä syksynä mielestäni aika tarkasti, mutta ovat asuttaneet penkin uudestaan.

      Poista
  2. Mielenkiintoista puuhaa tosiaan. Itse en ole koskaan kyseisiä mittauksia tehnyt/päässyt tekemään puutarhassa, joten olen kalkinnut/hapattanut maata kasveille ihan mututuntumalla.
    Tuon sammaleen ilmestymisen syyksi epäilen ennen kaikkea tiivistynyttä maata ja myös varjoa tai sitten maa pysyy vaan muuten sopivan kosteana sammaleelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Penkki sijaitsee tosiaan pohjois-itäsuunnassa talon seinustalla, joten on aika varjoisa. Tuntuu olevan sellaista pintasammalta, joka lähtee kädellä kaapimalla pois.

      Poista
  3. Tämäpä tuli sopivaan aikaan. Olin täysin unohtanut, että olen joskus ostanut samanlaisen mittarin, jota en ole kuitenkaan muistanut käyttää. Nytpä täytyy kaivaa se esiin.

    VastaaPoista
  4. Sama on ollut minullakin mielessä. Joskus olen käyttänyt paperisia ph-liuskoja mutta en saanut niistä mitään tolkkua. Jännä huomio tuo, että sammaleinen paikka ei kuitenkaan ole kovin hapan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olin yllättynyt ko. paikan pH-tuloksesta. Tosin se ei varmaan aika tarkka tulos ole, mutta kuitenkin suuntaa antava. Heittelen kyllä penkkiin aina välillä tuhkaa.

      Poista
  5. Mittarin hankintaa olen myös suunnitellut, kiitos esittelystä! Meilläkin viihtyy sammal ja korte, eli hapanta maa taitaa paikoitellen olla, siis varjon puolella, maan parannuksesta huolimatta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mittari on kyllä helppokäyttöinen ja oli suomenkieliset ohjeetkin mukana. Pitänee tehdä lisää mittauksia...

      Poista
  6. Pitäisipä itsekin tehdä mittaukset pihalla. Meilläkin oli yhteen penkkiin ilmaantunut talven(?)aikana sammalta aika reilusti vaikka syksyllä kalkittiin penkitkin. Koskaan aiemmin ei ole ollut. Mistähän tuo mahtaa johtua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tutkailin sammalasiaa vähän tarkemminkin ja sammal viihtyy varjoisessa paikassa. Maa on usein myös tiivistinyttä, liian kosteaa, ravinneköyhää tai hapanta.
      Meillä on ainakin varjoisa paikka ja varmaan maakin on ravinneköyhää.

      Poista
  7. Mielenkiintoisia mittauksia. Luin myös kaikki kommentit, koska sammalongelma vaivaa minunkin penkkejä. Kaikki yllä mainitut syyt toteutuvat meillä joiltain osin eri penkeissä. Tiivis savimaa on varmaankin suurin ongelma, vaikkakin olen yrittänyt parantaa sitä kukkapenkeissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Savista maa on täälläkin, mutta tuossa perennapenkissä on hiekkapohja ja pääasiassa ostetut mullat. Eilen nakkasin apulantaa penkkiin, kun sadetta oli tulossa sopivasti. Saapa nähdä minkä säväyksen se antaa...

      Poista
  8. Mielenkiintoinen tuollainen pH mittari. Itse olen todella aloitteleva puutarhuri, vasta viime kesänä muutin taloon täällä Pirkanmaalla, jossa on oma piha ja nyt olen ihan hurahtanut puutarhan laittamiseen. Jännä, että nuo suositellut pH arvot perunan ja porkkanankin välillä heittelee noin paljon. Olisi mielenkiintoista tehdä tuollaisia mittailuja.

    VastaaPoista
  9. Minä mittarin hankintavuonna mittailin ahkerasti, sitten mittari on unohtunut ja mittaukset jäänyt. Olisikin ensi keväänä mielenkiintoista tehdä samoista paikoista mittauksia ja katsoa onko tilanne muuttunut.

    VastaaPoista