sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Siilikuvia

Siilit ovat heränneet. Ensimmäisen siilin näin 16.4. liikuskelevan pihalla. Meillä on riistakamera, joten laitoin sen kuvaamaan siilien touhuja. Otokset ovat ruokintamökiltä.

Tämä otos on tallentunut 21.4. n. klo 4.00.  Maassa on hienoisesti vastasatanutta lunta.



Tämä on tallentunut 22.4. n. klo 21.00., välienselvittelyä.



Ja tämä 23.4. n. klo 07.00. Yleensä siilejä ei ole nähtävissä klo 7 jälkeen.



Kameralla sain napattua yhden kunnollisen kuvan...



sekä vähemmän kunnollisen. Tässä on ilmeisesti meneillään taistelu neitokaisen huomiosta. Neito köllöttää kyljellään piikkipallona (oikealla).

Tein kuvasta mustavalkoisen, jotta saisi paremmin selvää. Värillisenä oli hyvin epämääräinen, eikä tämäkään hääppönen ole.

Hauskoja veikkoja nämä siilit :)

sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Kevättä rinnassa

Fasaanikukko on ollut kosimistuulella jo jonkin aikaa.

Mikäs se tuolla...


Upea neitokainen!


Mihinkäs hän katosi?


Tuolla...lähestyn varovasti...


Olen sinun!


Kelpaanko?


Enkö??


Sinne meni...voih...
Välillä kukko juosta pyrähteli kanan ympärillä. Meno oli sen verran vinhaa, että kuvista ei saanut tolkkua.



Ostin gladioluksen (miekkaliljan) mukuloita pitkästä aikaa. Olen kerännyt maitopurkkeja esikasvatusta varten. Vielä pitää muutama purkki ottaa talteen ja sitten mukulat pääsee multaan.



Eilen illalla huomasin siilin (ensi kertaa tänä keväänä) etsivan ruokaa takapihalla. Vein hänelle liotettuja kissanraksuja maustettuna rypsiöljyllä. Tänä aamuna lautanen oli tyhjä. Kiitoksena kakkakikkare lautasen vieressä :)



lauantai 9. huhtikuuta 2016

Tulevan kesän kukkijoita?

Nämä kasvit olen valinnut tähän mennessä esikasvatukseen. Näyttävät tässä vaiheessa aika surkeilta reppanoilta, mutta jos hyvin käy, ehkä saan nauttia näiden kukinnasta joskus kesällä.

Orvokit vein tänään ensimmäistä kertaa ulkoilemaan kasvihuoneeseen, kun oli lämpöinen päivä.

Harso vielä peitoksi ja karaistusta iltaan saakka, jolloinka pienokaiset pääsee yöksi sisätiloihin.


Keijunmekot eivät ole koulinnan jälkeen edistyneet kasvussa ollenkaan. Saapa nähdä, ehtivätkö tänä kesänä kukkaan ollenkaan.




Toissa kesänä minulla oli keskipäivänkukkia ja tykkäsin niistä kovasti. Nämä kylvin 3.4. ja käsittääkseni silloin on alakuun aika. Ensimmäiset vihreät alut pilkistelivät jo 6.4.  En ole tarkemmin perehtynyt tähän kuunkierto-asiaan, mutta alakuun aika pitäisi olla huono kylvöaika?  Ensi keväänä voisikin tehdä vertailevia kylvöhommia kuunkierron mukaan.



Tiheään kylvin, mutta tulos on ainakin vielä aika harva itsekerätyistä samettikukan siemenistä. Toivottavasti putkahtelee lisää.




Petuniaa tauon jälkeen kasvatuksessa.




Uusi kokeilu on koruköynnös, joka ei ainakaan tässä vaiheessa näytä lupaavalta.




Päivällä huomasin "uuden" linnun hyppelevän lintulaudan alla.  Oliskohan peipponen?

Kuva on kaukaa ja ikkunan läpi otettuna huono, vaikka koitin rajata ja tarkentaa suuremmaksi.

Kesään ei olisi siis sanonnan mukaan pitkälti enää: "puoli kuuta peipposesta".  Tämä on ihanaa aikaa, kun luonto herää eloon!!

sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Hyötytaimia

Olen koittanut hakea tomaateille sopivaa kylvöajankohtaa, jotta eivät kerkeäisi kasvaa liian pitkiksi hujopeiksi.  Kaksi vuotta sitten kylvin tomaatit 9.3. ja ehtivät kasvaa pitkiksi roikaleiksi. Seuraavana vuonna myöhästytin kylvöä 15.3. saakka ja kasvoivat silti yhä pitkiksi ja honteloiksi.

Tänä vuonna päätin myöhästyttää lisää, mutta en jaksanut odottaa pitempään kuin 18.3., jolloinka sitten kylvin tomaatit. Nyt tomaatinalut ovat lisäksi viileämmässä huoneessa. Lämpötilan voi pitää matalammalla, koska huoneelle ei ole tällä hetkellä asumiskäyttöä.



Tomaatti tarvitsee 8-10 viikon taimikasvatusajan.  10 viikkoa täyttyy toukokuun lopulla, joten jospa ehtivät kasvaa, vaikka vielä pieniä ovatkin.


Paprikat kylvin 28.2. Tämä on minusta aika sopiva kylvöajankohta. Viime vuonna kylvin samaan aikaan, ja muuttohetkellä kasvihuoneeseen taimissa oli jo muutamia raakileen alkuja.  Paprikat ovat kasvutavaltaan tanakampia kuin tomaatit ja eivät veny samalla tavalla pituutta.



Purjoa kylvin 19.2.  Nämä ovat vieläkin hentoisia heiniä,  jospa siitä vahvistuisivat.  Ovat myös viileässä huoneessa tomaattien kanssa.



Löysin siemenkätköistä sitruunabasilikan ja sitruunamelissan siemeniä, nämä laitan multiin tänään. Helmikuun alussa kylvin rosmariinia, mutta mitään ei näy vieläkään. Pidin erään ohjeen mukaan kylvöstä 2 viikkoa kylmässä (talvetushuoneessa),  mutta ei siitäkään ollut apua. Olisi mukava tietää, onko joku saanut rosmariinin itämään, millä keinoin?



Viime yönä  oli taianomainen tunnelma, kun revontulet loimottivat taivaalla ja joutsenet tööttäilivät. Otin revontulista kuviakin, mutta normikameralla olivat pimeyttä täynnä. Mutta kaunista oli ulkona.