perjantai 27. toukokuuta 2016

Päivä pihalla

Aurinko ja lämpö helli tänään pihalla puuhailijaa.  Varjopaikassa muutama hyttynen meinasi häiritä, mutta reipas tuuli piti inisijät muuten loitolla.


Keltavuokot kukkivat parhaillaan. 




Sain muutama vuosi sitten purppuratuomen juurivesoja istutettavaksi. Pari vuotta tuomi ihmetteli uutta kasvupaikkaa, mutta päätti sitten hyväksyä paikan ja nyt ilahdutti ensimmäistä kertaa vaaleanpunaisilla kukilla.





Oiskohan tänä syksynä omppuja tiedossa?  'Pirjassa' on mukavasti kukkia. Oli myös kirvoja muutamassa oksassa. Puu on vielä sen verran pieni, että yletyin suihkuttamaan mäntysuopaliuoksella ötökät. Kuvaushetkellä kirvoja ei näkynyt, mutta epäilen etteivät ne näin helpolla luovuta.




Syksyn tyrnisato vaikuttaa lupaavalta.




Norjanangervo jaksaa kukkia, vaikka puput käyvät joka talvi napostelemassa sen alaoksat.



Uusin ostos tarhakalliokielo odottelee istuttamista.




Jokakesäinen vitsaus, muurahaiset, ovat taas vauhdissa laattojen alla.  Niitä löytyy kesän mittaan myös kukka-astioista.
Onko muilla muurahaisongelmaa ja onko hyviä konsteja niiden hävittämiseksi?




Laitoin talvehtinutta kelta-apinankukkaa amppeliin...


sekä vanhaan styroksiruukkuun, jonka löysin istutusastioita penkoessani. Taitaa olla ruukun viimeinen kesä, on sen verran hapertunut ja halkeillut.



Mihinkähän nämä loput apinankukat istuttaisi...


torstai 19. toukokuuta 2016

Mittaushommia

Ostin maaperän pH-mittarin, koska halusin selvittää kasvimaan pH-tilanteen. Olen viljellyt siinä jo 15 vuotta erilaisia kasveja, mutta pH:ta en ole aikaisemmin mitannut.



Yksinkertaistettuna toimin seuraavasti:
Kaivoin maahan kuopan, jonka täytin vedellä ja sekoitin "puuroksi".



Täytin astian puurolla ja tuikkasin mittarin anturin siihen.



Odotusta 1 minuutti ja voi lukea lukeman. Ensin mittari näytti melkein neutraalia.



Ohjeen mukaan tein toisen mittauksen samasta seoksesta ja nyt mittari näytti n. 5,8. Ihmettelin näin suurta heittoa ja tein vielä kolmannen mittauksen, joka oli n. 5,7.  Näistä kolmesta lukemasta laskin sitten keskiarvon, joka oli 6,1.

Toisaalta, jos jättää pois ensimmäisen ja laskee toisen ja kolmannen mittauksen keskiarvon niin se on 5,8, jota pidän lähempänä totuutta, koskapa mittaustulokset olivat samansuuntaiset.



Pitäisköhän lisätä kalkkia? Mukana tulleen vihkosen mukaan porkkanalle sopiva pH on 5,5 -7,0 ja perunalle 4,5 - 6,0. Näitä pääasisassa kasvatan ja näille pH olisi sopiva.


Tein mittauksia myös yhdestä perennapenkistä, jonka maan arvelin olevan hapanta, koska sammal viihtyy siinä hyvin.



Ensimmäinen mittaus näytti n. 6,4 ja toinen mittaus n. 6,5. Ja näiden keskiarvo oli 6,5 eli pH olisi ilmeisesti ihan ok.



Perennapenkissä kasvaa siis sammalta, onkohan maa tiivistynyttä vai mistä johtuu?

Särkynyt sydän sinnittelee, ei oikein viihdy tässä maastossa.

Myö peltokorte (?) valtaa penkkiä hyvää vauhtia. Olen kuullut että tätä on lähes mahdoton hävittää.


Että jos pH:kin on kutakuinkin normaali, niin eipä taida kalkituksestakaan sitten olla apua sammaleeseen ja kortteeseen.


keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Multaongelmia

Tänään istutin tomaatit oikeisiin ruukkuihin. Tomskut ovat huomattavasti pienempiä kuin viime vuonna tähän aikaan. Kylvöä myöhästytin tänä keväänä hieman lisää, mutta suurin syy pienuuteen taitaa olla multa jota käytin koulintaan.  Käytin Biolanin Turvemultaa ja pussissa sanottiin, että multaa voidaan käyttää mm. taimikasvatusalustaksi ruukkuihin.  Mutta luulenpa, että multa oli liian vahvaa pikkutaimille, jotka sitten vain kituivat mullassa. Lopulta päädyin koulimaan taimet vielä uudelleen taimimultaan, jota kävin ostamassa puutarhalta. Tomskut lähtivätkin sitten kasvuun, mutta ainakin 2-3 viikkoa kasvusta tärvääntyi jurotus/uusintakoulinta -vaiheeseen.

Nyt käytin multana amppelimultaa. Mullan sanotaan sopivan myös astiataimien kasvatukseen.  Mullassa on pitkävaikutteisia lannoiterakeita mukana, joten ei tarvitse pohtia lannoitusasiaa.


Tässä he ovat tuoreessa mullassa, lajikkeet ovat:  'De Barao Black',  'Estonian Yellow Cherry', 'Wapsipinicon Peach',  'Purple Russian',  'Wipper Snapper',  'Poroporo'-villitomaatti sekä vanhat tutut 'Black Cherry'  ja 'Sungold'.


Sama multaongelma oli myös paprikoilla, joille myös tein uudelleenkoulinnan samaan aikaan tomaattien kanssa. Tänään ruukutin myös paprikat amppelimultaan. Pieniä ovat nämäkin viime vuoteen verrattuna.

Oranssi 'Gourmet' ja punainen 'oma siemen'.


Olikohan amppelimulta hyvä valinta... pianhan se nähdään.  Millaista multaa käytätte tomaattien ja paprikoiden esikasvatukseen? Entä kasvihuoneeseen istutettaessa?



sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Vapputunnelmia

Kävin tänään lapsuudenkodissani ja kuvailin siellä keväänmerkkejä.


 Leskenlehtiä löytyi, keltaisia pikku aurinkoja.


Kimalainen lennähti paikalle   (harmi, kun kuva ei tarkentunut kunnolla).


Tuomesssa on jo heleänvihreät silmut.


Viimeiset jäähilelautat uiskenteli joessa.


Osallistuin myös kulotukseen.


Kohta tässä puskee vihreää ruohoa.


Kotiintullessa kävin etsimässä keväänmerkkejä omalta pihalta. Posliinihyasintit ovat aloittaneet kukinnan, samoin krookukset.


Päivä oli lämmin, +18 astetta. Jospa lämmin sää jatkuisi, sillä olen vienyt osan taimista jo kasvihuoneeseen.