keskiviikko 13. helmikuuta 2019

Siemenlaatikon penkojaiset

Tämä siemenlaatikko sisältää kesäkukkien siemeniä. Olen päällystänyt  kenkälaatikon siemenpusseilla sisällön kuvaamiseksi.



Kävin sisällön läpi ja poimin sieltä kesäkukkaehdokkaat kylvöjä varten.

 Laatikko sisältää tosivanhoja, vanhoja ja uudempiakin kesäkukkien siemeniä.





Kehäkukkia aion kylvää pienen tauon jälkeen, suorakylvö.
Esikasvatukseen samettikukkia, helppoja ja varmoja.



Auringonkukkia tulee pitkän tauon jälkeen, lyhyt esikasvatus on tarpeellinen,
 jotta ehtisi kukkia ennen halloja.


Pitkästä aikaa aion kylvää myös tuoksupielusta, lyhyt esikasvatus on hyväksi.


Ruusupapua laitan ensi kesänäkin, lyhyt esikasvatus. 
Kanarianköynnöskrassi on kiva, lyhyt esikasvatus.
Aion myös vielä kokeilla hyasinttipapua, vaikka viime kesän kukinta oli pettymys,
esikasvatus on hyvä aloittaa maaliskuussa.



 Tuoksuherneitä aion kokeilla nyt "tosissani". Tämän kanssa en oikein onnistu, olisko hyviä vinkkejä?
 Tilasin myös uuden tuoksuhernesiemenpussukan, joka sisältää viittä erilaista lajiketta. Tarvitsee lyhyen esikasvatuksen. 



 Ihan uusi tuttavuus tulee olemaan lääkärinkukka.  Valkoisten kukkien sanotaan tuoksuvan ihanasti iltaisin, houkuttelee perhosia ja kimalaisia. Lyhyt esikasvatus. 
Piiankieltä on ollut joskus ja nyt laitan uudelleen, suorakylvö.


Kylvöihin valikoitui näköjään useaa keltaista, vaikka en oikein keltaisten kukkien ystävä olekaan.

Sitten on vielä penkomatta toinen kesäkukkasiemenlaatikko, joka sisältää itsekerättyjä siemeniä. Sieltä tulee kylvöön ainakin köynnös- ja pensaskrassia.


22 kommenttia:

  1. Siemenpusseja on kiva penkoa. Tulee hiukan samanlainen olo, kuin pikkutyttönä kiiltokuvia lajitellessa. Muutaman siemenen olen jo kylvänyt, mutta maaliskuussa alkaa varsinainen kylvöurakka.
    Tuoksuherneen kanssa olen onnistunut vaihtelevasti. Hyvät neuvot otan minäkin mielelläni vastaan.

    VastaaPoista
  2. Kiva idea kenkälaatikon hyötykäyttöön ja hyvä koristelukin. Siemenpusseja penkoessa ja kylvösuunnitelmia tehdessä tulee kesäinen olo. Kasvatin yhtenä kesänä parvekkeella amppelissa kääpiökokoista tuoksuhernettä ja se muistaakseni kukki ihan mukavasti. Yhtään en enää muista, tarvitsiko sen kummempaa kuin kastelua ja lannoittamista. Tänä vuonna olisi taas tarkoitus laittaa tuoksuhernettä kasvamaan, joten minäkin jään seuraamaan, tulisiko joltain hyviä vinkkejä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisinaan jopa tuokuherneen itäminen tuottaa vaikeuksia, vaikka olen liottanut siemeniä. Ihana kukka se on kun vain saisi onnistumaan.

      Poista
  3. Aivan ihana laatikko :)
    Sulla on samoja ajatuksia kuin minulla: kehäkukkaa useamman vuoden tauon jälkeen. Auringonkukkia ei ole ollut muutamaan vuoteen. Lääkärinkukka ja piiankieli outoja minulle. On ihan mielenkiintoista kokeilla uusia lajeja välillä. Päätin jättää muutaman normikylvettävän tänä vuonna pois ja kokeilen jotain muuta välillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Mielenkiintoista ja hauskaa on kokeilla aina jotain uutta, ties vaikka löytyisi uusi lempparikukka!

      Poista
  4. Kehäkukkaa pitää muistaa kylvää tänä keväänä. Helppo ja kylväytyy myös hyvin kasvupaikalleen, kun syyskesällä varistaa kypsyneet siemenet maahan. Tuoksuherne on vähän oikukas. Välillä onnistuu välillä ei. Viime kesän helle näytti olevan ainakin meillä sille mieleen. Avomaan penkissä näyttäisi myös viihtyvän paremmin, kuin ruukussa, jossa vaatii säännöllisempää hoitoa. Näin ainakin meillä.


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla onkin nyt tarkoitus kokeilla tuoksuherneen kasvatusta maahan istutettuna, oliskin hyvä jos siinä sitten tykkäisi olla 👍.

      Poista
  5. Onpa kiva kun olet järjestänyt kesäkukkasiemenet noin kauniisti. Sieltä on sitten helppo löytää etsimänsä. Kehäkukka on yksi minunkin suosikeistani. Auringonkukkaa minulla ei ole ollut koskaan, ehkä voisin nyt kokeilla. Mukavaa ystävänpäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Auringonkukka on hieno ilmestys kukkiesssaan korkeuksissaan, on myös matalia lajikkeita. Hyvää Ystävänpäivää sinullekin!

      Poista
  6. Jännä ja ihan outo tuo lääkärinkukka. Monenlaisia siemeniä on odottamassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään ole ennen kuullut lääkärinkukasta, sanottiin myös helpoksi, mielenkiinnolla odotan sen kasvattamista.

      Poista
  7. Säilyvätkö siemenet käyttökelpoisina kauankin? Perhosia houkuttelevat kukat ovat kivoja, niitä olen suosinut itsekin hiukan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen saanut itämään ainakin 5 vuotta vanhoja siemeniä, voi itää vanhemmatkin, tosin itävyys heikentyy. "Perhosmagneetit" ovat kivoja :)

      Poista
  8. Viime kesänä onnistui ekaa kertaa minullakin tuoksuherneet, enkä tehnyt mitään ihmeellistä. Itivät hyvin ja kasvoivat ja kukkivat hyvin lämpimällä terassilla. Syksyllä otin paloista siemeniä talteen ja tänä keväänä laitan uudestaan. Katsotaan miten käy. Esikasvatukset aloitan viikonloppuna paprikoista ja siitä se sitten lähtee. Paljon onnea kasvatuksiin sinne.
    ~Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun tuoksuherneet onnistuivat! Jospa ensi kesänä täälläkin, pitää perehtyä vähän paremmin tuoksuherneen elämään...
      Paprikoilla minäkin aloitan kylvöt. Kasvatusonnea myös sinulle!

      Poista
  9. Itselläkin penkojaiset suunnitelmissa tulevana viikonloppuna:) Saas nähdä tuleeko tehtyä löytöjä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itselle oli yllätys, mitä kaikkea laatikkoon olikaan kertynyt.

      Poista
  10. Tuoksuherneet olisi varmasti ihania kasvattaa ,,?Pitää minunkin katsoa omia siemeniä. Kyllä se on mukavaa tämä siemenpussien rapistelu. Hienot penkojaiset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siemenkätköjen penkominen saa aikaan sen, että pitää kylvää tuota ja tuota, ja homma vähitellen paisuu vaikka olisi päättänyt pitäytyä maltillisissa kylvöissä :D

      Poista