lauantai 30. maaliskuuta 2019

Itämisiä

Jonkin verran tein maaliskuussa koristekasvien kylvöjä. Huhtikuussa kylvän sitten enemmän kukkasia esikasvatukseen.


 Kahdeksasta kelloköynnöksen siemenestä iti 1 kpl .
Mutta pitkästä aikaa iti edes yksi, olen tyytyväinen tähänkin :)



 Kolmesta hyasinttipavun siemenestä iti kaksi. Viime kesänä en ollut tyytyväinen tämän kukintaan, mutta kokeilen vielä tänä kesänä.



Koruköynnöksen siemenistä iti vain yksi.
  Siemenet olivat 3 vuoden takaa, jolloin viimeksi kylvin koruköynnöstä. 



Löysin siemenkätköistä vanhoja hirssin siemeniä, laitoin kokeeksi itämään ja nämä itivät tosi hyvin.


Jotain  hirssiä on tämäkin, itävyys vain kaksi kpl.



Löysin myös vanhoja italian pantaheinän siemeniä, nämäkin näyttää itävän hyvin.




Mustanmerenruuusun, hilkan eli torpankukan kävyt alkavat näyttää kasvun merkkejä.


Viime syksynä keräsin talteen maurinmalvan siemeniä.
 Vähän epäilevin mielin ja runsaalla kädellä kylvin nämä siemenet, sillä näyttivät minusta aika huonoilta, mutta itäminen näyttää onnistuvan. Kylvin nämä siemenet 26.3. ja itämistä tapahtui jo 29.3. Varsin nopeaa toimintaa, vaikka on alakuun aika.

 Minä en ole seurannut kuun kiertoa kylvöasioisssa, vaan olen kylvänyt silloin kun "tuntuu olevan aika" -periaatteella. Kiinnostaisikin tietää, miten moni noudattaa kuun kiertoa kylvöasioissa ja onko sillä mielestäsi merkitystä?



Laitoin myös valkosipulin kynsiä itämään, näistä on siis tarkoitus syödä vihreitä versoja.
Kohta pääseekin leikkaamaan vihreää vitamiinia.

 Tulevan kesän paprikoista ja tomaateista myöhemmin.


18 kommenttia:

  1. Taidan olla erilainen puutarhuri, kun en harrasta näitä kylvöjä ollenkaan! No, kukin tavallaan. Ovatkohan nuo kuu-jutut vähän sellaisia uskomusasioita? Enpä tiedä.

    VastaaPoista
  2. Minä tarkkailen kyllä kuun kiertoa ja istutan sen mukaan .Ajattele eikö nousu ja laskuvesikin ole kuunvetovoimasta johtuvaa ja silloin sentään on isot vesimassat kyseessä .Minä uskon tähän ja olen ostanut kuukirjan missä on vaikka mitä tietoa .Suosittelen jää varmasti koukkuun. Itse istutin kelloköynnöksen siemeniä 15 kpl ja niistä on itänyt jo 12 kpl. Istutin ne kuukirjan mukaan. Odotan vielä että loputkin itäävät. Valkosipulin varret on syöty ja nyt olen istuttanut herneenversoja .Hyvin sinulla valkosipulit pukkaa jo vihreetä .Hyasinttipapua kylvin 4 ja kaikki itivät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen välillä aina pohtinut tuota kuuasiaa ja ajatellut tehdä kylvökokeita asian tiimoilta, mutta asia pääsee aina unohtumaan kylvöhuumassa.....

      Poista
  3. Vähän skeptinen olen noihin kuujuttuihin. Menen mieluummin sillä periaatteella, että kylvän silloin kun sattuu olemaan sopivasti aikaa ja hyvin ovat siemenet itäneet ja kasvit kasvaneet. Nopeimmat itivät tänä vuonna vuorokaudessa, vaikka ei ollut kuun vaiheesta mitään tietoa. Sitä en sitten tiedä, olisiko itäminen nopeampaa, kasvu parempaa ja sato suurempaa oikean kuun vaiheen mukaan ajoitettuna. Moni tuntuu siihen uskovan. Suunnittelin vähän, että teen kasvimaalla sellaisen testin, että kylvän samoja siemeniä eri aikoihin ja vertaan syksyn satoa. Katsotaan nyt, muistanko enää siinä vaiheessa mitään kuun asentoja tarkistaa ja varsinkaan merkitä tarkasti ylös, mikä on kylvetty missäkin vaiheessa :D Koruköynnöksen itämistä odottelen itsekin. Onkohan se yleensä nopea vai hidas itämään? Aurinkoista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy myöntää, että minusta tuntuu jotenkin vaivalloiselta laskea ja seurata milloin on oikea aika kuun mukaan kylvää ja että kylvöaikaa pitäisi järjestää juuri tuolloin. Koruköynnös on minusta aika hidas, pari viikkoa taisi mennä tuon ainokaisen siemenen itämiseen. Mukavaa sunnuntaita!

      Poista
  4. Minulla hyasinttipavut iti vähän liiankin reippaasti ja hurahtivat tosi pitkiksi...sama taitaa olla kellokäynnöksen kanssa.Sitten puolestaan keijunkukista iti vain 2/5.Yllätyin miten vähän pussissa yleensä oli siemeniä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoitatko keijunmekkoa?, kaupansiemenet ovat itäneet minulla hyvin huonosti. Hyvin sen sijaan ovat itäneet keijunmekosta itsekerätyt siemenet.

      Poista
  5. Onneksi sentään yksi kelloköynnös iti ja se näyttääkin olevan hyvässä kasvuvauhdissa. Mukavasti siellä kasvaa kaikenlaista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi tämä ainokainen on kasvanut hyvin, toivottavasti ehtisi kukkiakin, syksyyn varmaan menee.

      Poista
  6. Minulla taas iti useampikin kelloköynnös, mutta vain yksi niistä kasvaa reippaasti ja loput juroo. Hyasinttipapuja oli pihalla viime vuonna, kasvoivat komeasti, mutta ehtivät kukkia vasta ihan loppukesästä. Tänä vuonna en laittanut ollenkaan. Jos eivät viime kesänä meinanneet ehtiä kukkia, niin normaalikesänä ei liene mitään toivoakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyasinttipapu oli vähän pettymys viime kesänä, ehkä kastelukin jäi toisinaan vähälle helteen takia. Nyt sintille on toinen paikka kesällä, katsotaan miten käy.

      Poista
  7. Minulla kelloköynnökset itivät tänä vuonna hyvin, vain kolme rasiaa jäi itämättä.
    Kuunkierron mukaan en ole koskaan kylvänyt, joten vaikea sanoa onko sillä merkitystä. Hieman epäilen?
    Pitääkin upottaa valkosipulin kynsiä multaan. Herneenversoja olen jo päässyt maistelemaan ja ne ovat myös lastenlasten suurta herkkua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, kun tuntuu kuitenkin itävän ihan hyvin niin ei tule paneuduttua kuuasiaan. Ja varmaan jotkut kylvöt osuukin oikeaan aikaan.
      Herneenversoja en olekaan koskaan kokeillut, pitäisikin kylvää.

      Poista
  8. Oih, ihanasti olet jaksanut laitaa multaan vaikka mitä. Minä havahduin paprikoiden kylvöön liian myöhään. Toukokuussa laitan ehkä salkopapu tulemaan, kun iti viime kesänä huonosti suoraan maahan laitettuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aioin kyllä kylvää mahdollisimman vähän maaliskuussa, mutta aikomuksethan ei pidä.....

      Poista
  9. Voi mitä kaikkea olet pistänyt kasvamaan! Onneksi kuitenkin edes yksi kelloköynnös iti, ne on niin kauniita! Toivotaan että kaikki nuo lähteneet kasvavat oikein isoiksi ja vahvoiksi taimiksi:) Mukavaa viikonloppua ja ihanaa alkavaa kevättä💗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kelloköynnös on muuttanut jo isompaan purkkiin :) Mukavaa sunnuntaipäivää!

      Poista