perjantai 5. heinäkuuta 2019

Koristelaukat kukassa

Koristelaukoista tämä violettipalloinen on jo kukkinut...


...ja muodostanut jonkinlaisia siemenkotia. 
Vai ovatko nämä jonkinlaisia itusilmuja niinkuin valkosipulilla?


Laukat kukkivat minulla nyt ensimmäistä kertaa, joten on uusi tuttavuus minulle.
 Saako näistä vihreänuppisista jotain itävää vai pitäisikö kukinto katkaista pois?


Parhaillaan on kukassa vähän erimallinen laukka.


 Yksittäinen kukka muistuttaa tähteä.


Minusta tämä on vähän erikoinen ja ensin ihmettelin, että onko tämä laukka ollenkaan.


Ilmeisesti näitä koristelaukkojakin on monenlaisia, pitäisi tutustua näihin paremmin.


Pussissa oli maininta neljästä erilaisesta laukasta, toistaiseksi olen huomannut vain nämä kaksi erilaista. Valkoinenkin olisi pitänyt olla.

Millainen kokemus teillä on laukoista, ovatko helppoja ja onko joitain erityisiä hoitovinkkejä?

16 kommenttia:

  1. Laukat on ihania! Anna niiden kypsyä kunnolla, muuttuvat tummiksi ja kuiviksi. Laukkoja voi lisätä siemenistä, mutta kasvu kukkivaksi voi kuulema kestää kolmesta neljään vuotta. Ei siis hätäsen hommaa :)

    VastaaPoista
  2. Ihanat laukat! Ne ovat tulppaanien jälkeen minun lempparisipulikukkia. Laukoissa on paljon valikoimaa, pienistä suuriin. Siemenet kypsyvät noissa kukintojen päissä olevissa siemenkodissa. Nuo kuihtuneet kukinnot ovat kauniita maljakossa ja kuivuvat kauniisti jos niitä ei sitten halua jättää penkkiin törröttämään ja siementämään. Ainakin ukkolaukka oli meillä kylväytynyt reippaasti viime vuonna. En ole mitenkään erityisesti hoitanut laukkojani. Vanhoja kasvustoja voisi jakaa alkusyksyllä jos kukinta on hiipunut, mutta minulta on aina jäänyt se tekemättä. Yleensä ottaen ne ovat siis varsin helppoja ja huolettomia:) Ja mikä parasta, jänikset, peurat ja myyrät jättävät ne yleensä rauhaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että ovat helppoja. Näitähän voisi laittaa enemmänkin, sillä tulppaaneja en saa menestymään, vaikka niistä niin tykkäisinkin. Isot laukat kuulostavat kiinnostavilta.

      Poista
  3. Jossain puutarhaohjelmassa sanottiin, että kukinnot pitäisi katkaista heti kukinnan hiivuttua, jotta siitä olisi jotain apua seuraavan vuoden kukintaan. Eli ei tarvitse poistaa, anna olla vaan! Siemenkodat ovat koristeellisiakin.

    VastaaPoista
  4. Laukat ovat upeita ja niitä soisi olevan enemmän puutarhoissa. Itse olen antanut kukintojen kuivua jonkin aikaa rauhassa. Ovat mielestäni kauniita niinkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen positiivisesti yllättynyt näistä laukoista :)

      Poista
  5. Laukat on ihan must-kasvi omassa puutarhassani. Ne jatkavat vielä tulppaanien ja narsissien jälkeen juhannuksen ylikin täällä pohjoisessa. Hienoja ovat - kannattaa lisätä valikoimaa, istuttaen lehtevien kasvien vierelle, ettei kellastuvat lehdet haittaa näkymää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääkin syksyllä alkaa katselemaan lisää laukkoja istutusta varten. Ovat mielenkiintoisen näköisiäkin.

      Poista
  6. Laukat ovat kauniita ja niitä on niin valtavasti erilaisia! Minulla on tuota samaa, mitä sinun ensimmäisessä kuvassasi ja se tekee ainakin itävää siementä. Maatuskalta saitkin jo hyvät ohjeet. Kellastuvat lehdet ovat ikävän näköisiä, mutta onneksi ovat yleensä sen verran matalia, että ne saa helposti piiloon. Mukavaa sunnuntaipäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olenkin jo vähän seikkaillut netissä laukka-asioissa. Aionkin jättää kukinnot siementämään, jospa niistä joskus mukava yllätys koittaa!

      Poista
  7. Laukat ovat helppoja ja niitä löytyy monenlaisia. En ole leikannut kukintoja, vaan annan niiden jäädä kuivumaan sellaisenaan. Minusta ne ovat hauskoja kuivinakin ja leikkaan ne vasta syksyllä. Siemenet rapisevat usein itsestään riittävästi kuivuttuaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että ovat helppoja, jospa menestyisivät minullakin :)

      Poista
  8. Minulla on myös eka vuotta näitä laukkoja pitää kyllä vaihtaa niiden paikkoja ainakin osittain juuri niiden lehtien rumuuden takia. Minusta helppoja kyllä kasvattaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla ne pääsi vähän varkain kukkimaan, enkä edes huomannut niiden lehtiä :D

      Poista