lauantai 11. lokakuuta 2014

Voihan tyrni

Meillä on kolme tyrnipensasta, siis kaksi tyttötyrniä ja yksi poikatyrni. Ovat olleet jo muutaman vuoden. Viime syksynä niihin tuli jonkin verran marjoja, mutta linnut kerkesivät ensin apajille. Tänä syksynä tuli toiseen tyttöpensaaseen jo ihan mukavasti satoa. Ja suojasin ajoissa verkoilla.

 

Mutta  marjojen keräämistä vetkuttelin liian pitkään ja se kostautui, sillä marjat tahtoi purskahdella rikki poimittaessa. Ja sitä voi todellakin sanoa poimimiseksi; marjat pitää ottaa yksi kerrallaan ja nykäistä irti oksasta, ei lähde ihan riipaisemalla. Ja piikkejäkin pensaassa on; kädet on naarmuilla poimintaurakan jälkeen. Tietääkö kukaan, voisikohan piikit poistaa pensaasta? Onko poistamisesta jotain haittaa kasville?

Superterveellisiä ovat nämä pohjolan pikku "appelsiinit".  Mutta kerääminen saisi olla helpompaa ja maku miellyttävämpi.

Parin tunnin keräämisen jälkeen saalis oli tämä. Pari litraa marjoja. Ja sitten kysymys, mitähän näistä voisi tehdä?

Kahden päivän saalis 2 x tämä määrä
Seikkailtuani tyrnin nettimaailmassa  tulin siihen tulokseen, että soseutan nämä tehosekoittimessa. Tuli kuitenkin mehua eikä sosetta. Siivilöin mehun sitten erikseen ja pakastin sen jääpalapusseissa. Ja mäskistä leivoin sitten sämpylöitä.

Tämä kesä/syksy onkin ollut jännä siinä mielessä, että satoa on tullut uusista lajeista (omena, aronia, tyrni) ihan säilöttäväksi asti ja on pitänyt miettiä niiden säilöntäkeinoja.


7 kommenttia:

 1. Tyrnistä tulee ihan huippuhyvää kiisseliä! Keität ihan niinkuin minkä tahansa muun marjakiisselin, makeutat sokerilla, muttei liian makeaksi jotta tyrnin oma kirpeys säilyy. Sitten herkkuttelet sen vähän jäähtyneenä kermavaahdon tai vaniljajäätelön kera. Kyllä on herkkua ja ennenkaikkea terveellistä! (jos ei lasketa sitä kermavaahtoa/jäätelöä...:)

  VastaaPoista
 2. Unohtuipa vielä tämä, että kun sulla on mehu jäädytettynä noissa pusseissa niin siitähän on helppo ne lisätä kiisselipohjaan. Niinkin olen sitä tehnyt:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä Satu! Kiisseli kuulostaa hyvältä, sitä täytyy kokeilla.

   Poista
 3. Voihan runsautta! Täällä päin on tyrnit kärsineet, minunkaan pienet pensaat eivät tuottaneet mitään. Ne vähäisetkin ehti linnut syödä.
  Kiitos sinulle lukijaksi liittymisestä! Olen siitä iloinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllätyin itsekin, että tyrnejä tuli noinkin paljon. On nyt vitamiineja pakkasessa :)

   Poista
 4. Samaa mieltä Sadun kanssa: tyrnikiisseliä ei voita mikään. Maku on suorastaan hienostunut ja sopii myös maustamattoman jogurtin kaveriksi. Kiisseliin ei montaa marja tarvitse, tyrni on niin ytyä tavaraa. MInulla ei ole tyrnipensaita, enkä ole edes luonnosta poiminut kuin joskus nuorena. Marjat on ostettu kasvattajalta. Eikö niitä saisi piikittöminä pensaina?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuntuu, että en ole aikaisemmin edes maistanut tyrnikiisseliä. Nyt pitää ehdottomasti tehdä kun on ainekset omasta takaa. Sitä minäkin olen miettinyt, että eikö vois jalostaa piikitöntä tyrnipensasta? Helpottas poimintaa......

   Poista