sunnuntai 27. elokuuta 2017

Intiaanimustikoita

Meillä on ollut reipas 10 vuotta saskatoon-pensas eli marjatuomipihlaja, jota myös intiaanimustikaksi kutsutaan. On ollut jotenkin kitukasvuinen eikä marjojakaan liiemmälti ole tuottanut. Linnut näyttävät tykkäävän kovasti saskatoonin marjoista, ja suojaamisesta huolimatta ovat onnistuneet suurimman osan napsimaan.


Viime syksynä päätin sitten alkaa kohentamaan saskatoonin kuntoa. Leikkasin reippaasti kaikki vanhat oksat pois.  Keväällä tökkäsin rautakangella reikiä pensaan ympäristöön ja laitoin kanankakkaaa reikiin. Saskatoon näytti tykkäävän näistä toimenpiteistä ja nyt on ihan runsas sato tulossa :)


Aloin ajoissa lintujen torjuntaan.  Laitoin kepit pensaan ympärille ja alaosan kiersin  kanaverkolla. Yläosaan kiersin sitten rastasverkkoa aukottomasti.  Ja "mustikat" ovat säilyneet.

Lajike on muistaakseni 'Smoky'.

Kypsä marja on tummansininen/-violetti, raaka marja on pinkinpunainen. Keräämisen tekee hankalaksi se, että pensaassa/tertuissa on yhtäaikaa kypsiä ja raakoja marjoja.Kulhollinen superfoodeja. Sekaan eksyy väkisinkin ei aivan kypsiä marjoja. Netistä etsiskelin näille käyttöohjeita, voi käyttää tuoreena tai pakastaa. Sopii esim. leivontaan ja voidaan tehdä hilloa.Osan jätin vielä suosiolla kypsymään.Pensas on ollut terve; en ole huomannut ötököitä enkä tautejakaan. On myös kaunis kukkiessaan kesällä valkoisin kukin.

15 kommenttia:

 1. Ihana marja tuo saskatoon, olen kuullut sanottavan tuota myös mustikkapuuksi. Meillä on 25 vuotta vanha, en ole leikannut sitä yhtään ja on taloa korkeampi nyt joten marjojen kerääminen on ihan mahdotonta, paitsi tietysti alhaalta. Tänään huomasin ihmeekseni että puu oli yhtäkkiä aivan tyhjä marjoista..
  Hyvännäköinen ja -kuntoinen tuo sinun saskatoonisi on. Kiitos paljon lannoitusvinkistä, laitanpa korvan taakse ensi kevääksi, kun en ole sitä koskaan lannoittanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, onpas teillä hyvänkokoinen mustikkapuu. Minunkin piti tuolille kiivetä ylimpiä marjoja poimimaan, vaikkei kovin iso puu meillä olekaan. Olen leikkaamalla koittanut pitää aisoissa.
   Linnut ovat persoja saskatoonin marjoille.

   Poista
 2. Meilläkin kasvaa pari intiaanipuuta, saskatoonia. Aika pieniä vielä, mutta kasvu vauhdissa. Linnut tosiaan herkuttelevat jo raaoillakin marjoilla, suojata kannattaa. Superfoodia tosiaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Marjat sisältävät mm. terveydelle edullisia kuituja, vitamiineja (A, B1, B2, B5, B6, C, E, biotiini, folaatti), karotenoideja (luteiini, zeaksantiini ja alfakaroteeni), kivennäisaineita (kalium, magnesium, kalsium, mangaani, fosfori, rauta, sinkki), rasvahappoja, fenoleita (flavonoleja / mm. rutiini ja kversetiini, flavanoleja, proantosyanidiineja, antosyanidiineja). Antioksidanttisuus on erittäin korkea."
   tekstin lainaus: http://www.linnansaskatoon.fi/Marjat.html

   Poista
 3. Komea sato. Meillä on ainoastaan marja-aronia, joka tekee myös runsaasti marjoja, mutta se saa olla aika rauhassa lintujen osalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on marja-aronia, sitä ei onneksi tarvitse verkottaa. Marja-aronia on myös terveysmarja.

   Poista
 4. Superfoodin lisäksi marjat ovat kaunista katseltavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ovat. Saskatoon on kaunis kukkiessaan ja marjoessaan.

   Poista
 5. Hyvän sadon olet saanut. Kaunista herkullista superfoodia. Mukavaa elokuun loppua! Ps. Oletko huomannut arvonnan blogissani?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kiitollinen tämän kesän sadosta :) Kiitos arvontavinkistä!

   Poista
 6. Komea on virityksesi. Mutta hyvä kun marjat säästyvät. Meillä mökillä on ollut jos jonkinlaista viritystä. Ja joskus se ihan itseäänkin naurattaa. Hyvää loppuviikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime kesänä oli lisäksi itsetehty pelätin, joskus on ollut videonauhoja ja pulloja kepin päissä. Myös hirvensarvisuolaa on kokeiltu. Eipä noista juuri apua ole ollut.

   Poista
 7. Voi miten tuleekin reippaasti marjoja!! Itselle ei olekkaan tuollaisia marjoja vastaan tullut..siis niin että niitä olisi jollain lailla hyödynnetty tai en ainakaan muista:) Oikein kaunista alkanutta syyskuuta sinne♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaankin, nyt on syyskuun 1 päivä jo! Jospa tästä kuukaudesta tulisi nyt lämmin.

   Poista
 8. Kyllä nyt jo innostuu petraamaan kun olen itse ostanut pensaan marjatuomipihlajana.ehkä täällä Lapissa nimet muuttuu.kivoja ilmoja jatkoon👍

  VastaaPoista