keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Aito joulukaktus?

Tämä kaktus on aina välillä askarruttanut mieltäni, että voisikohan kyseessä olla ns. aito joulukaktus?  Eikä olisikaan yleinen marrskuun kaktus. Nyt kun kaktus joulun aikaan alkoi kukkimaan, päätin tehdä vähän tutkintaa, josko asiaan löytyisi selvennystä. Netissä sitten vierähtikin aikaa kaktusten parissa ja välillä tuli poikettua muillekin kasvipoluille.

Tämä on peräisin lapsuudenkodistani (olen siis kasvattanut pistokkaista).

Nettitietojen mukaan nykyisin kauppoissa myytävät joulukaktukset ovat useimmiten marraskuun kaktuksia tai risteytyksiä. Ja että aitoja joulukaktuksia löytyy nykyään lähinnä isoäitien hoivista.

Aidon joulukaktuksen tuntomerkkejä ovat: lehdet ovat vähemmän sakaraiset kuin marraskuun kaktuksella......

Vasemmalla siis joulukaktus ja oikealla marraskuun kaktus
 Lehden muoto näyttäs täyttävän aidon joulukaktuksen tunnusmerkit.


......sekä kukat roikkuvat alaspäin ja ovat symmetriset (marraskuun kaktuksella epäsymmetrtiset ja enempi vaakasuorassa).

Vasemmalla joulukaktuksen kukka ja oikealla marraskuun kaktuksen

Joulukaktuksen kukka roikkuu kyllä alaspäin. Kun tutkailin joulukaktuksen kukkaa läheltä, oli se minusta erilaisempi verrattuna marraskuun kaktukseen.
Niinpä päädyin siihen tulokseen, että kaktukseni olisi aito joulukaktus. Jos joku tietää asiasta, olisin kiitollinen kuulemaan mielipiteen.

Kaktuksella on "juuret" kaukana, sillä se oli lapsuudenkodissani jo ollessani pieni ja olisikin mielenkiintoista tietää miten kaktus sinne saapui  (isoäidin ikkunalta kenties?).Tähän loppiaiseen päättyy sitten joulukin....  vai päättyykö se virallisesti vasta 13. päivä Nuutin päivänä: "Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi".  No, joulukuusi on vielä pirtissä ja viedään joskus loppiaisen jälkeen pois.

Hyasintit alkoi kukkimaan vasta uuden vuoden aikaan, joten vielä on joulun tuoksua ilmassa.Päiväkin on jo vähän pidentynyt. Pakkasta on -26 astetta, mutta kevättä kohti mennään.


15 kommenttia:

 1. Näiden tuntomerkkien mukaan minun kaktukseni on marraskuun kaktus ja silloin se yleensä kukkii. Olen kuullut puhuttavan myös pääsiäiskaktuksesta. Millainen se sitten lienee? Omani kukkii joskus toistamiseen juuri pääsiäisen aikaan.
  Lapsuudenkodissani oli aina näitä marras-/joulukuunkaktuksia. Omalla kaktuksellani on hyvin pitkät juuret, sillä se on kasvatettu äidin kaktuksesta otetusta pätkästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Netissä törmäsin myös helluntaikaktukseen ja mainitsemaasi pääsiäiskaktukseen. Mieleeni jäi, että pääsiäiskaktuksen kukkien mainittiin olevan tulenpunaisia. On mukava tunne, kun kasveilla on juuret jonnekin, vaikkapa lapsuudenkotiin.

   Poista
 2. Oli, mikä aarre ♥ aidolta joulukaktukselta vaikuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhan ajan kasvit ovat kyllä aarteita, joita pitää vaalia. Nyt katson kaktustani vähän niinkuin uudella silmällä.

   Poista
 3. Näillä tuntomerkeillä myös minun kaktukseni ovat marraskuunkaktuksia. Tosin toinen aloittaa kukintansa vasta nyt tammikuussa...:)Onkohan se kukinta-aika näillä kuinka täsmällistä yleensä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin minun marraskuunkaktukset ja tämä joulukaktus kukkivat vähän miten sattuu yleensä marraskuu-tammikuu välisenä aikana. Onkin ihan kiva, etteivät kaikki kuki samaan aikaan.

   Poista
 4. Olipa mielenkiintoista tutkimustietoa. En ole oikein koskaan päässyt selville näistä kaktuksista, kun ne tosiaan tuppaavat kukkimaan milloin sattuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ja vielä on samantapaiset pääsiäis- ja helluntaikaktukset. Ja mitä muita lehtikaktuksia lieneekään?

   Poista
 5. Näillä tiedoilla pitäisi määritys onnistua. En tiennytkään, että joulukaktukset ovat niin harvinaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerran satuin lehdestä lukemaan artikkelin lehtikaktuksista ja silloin minullekin selvisi, että ns. aito joulukaktus on eri kuin marraskuun kaktus.

   Poista
 6. Vau, sulla on aito joulukaktus. Kyllä minäkin pidän noita sun tuntomerkkejä oikeina.

  VastaaPoista
 7. Kyllä olet oikeassa. Minulla on 4 joulukaktusta ja 4 marraskuunkaktusta.

  VastaaPoista