tiistai 20. kesäkuuta 2017

Kuolanpioni

Tämän kuolanpioni juontaa alkunsa noin 15 vuoden takaa. Ostin silloin kirpparilta kuolanpionin siemeniä kymmenisen kappaletta filmirullan kotelossa. Siemenet maksoivat 1 markan.

Keväällä kylvin siemenet rei'itettyyn pesuvatiin, jonka upotin maahan. Ensimmäisenä kesänä tarkkailin useaan otteeseen, että nouseeko sieltä jotain. Ei noussut. Sitten unohdin koko asian ja  parin vuoden kuluttua keväällä ihmettelin outoja taimia pesuvadissa. Hoksottimet syttyivät ja muistin kylvämäni kuolanpionin siemenet. Näin viisi kuolanpionin tainta sai alkunsa.
Tässä pehkossa on kaksi pionia, jotka ovat sitten laajentuneet yhdeksi.  Meni useampi vuosi, ennenkuin pioni kukki ensimmäisen kerran, mutta sitten onkin kukkinut joka kesä. Nyt kukinta osui juhannusviikolle.

Pulleassa nupussa oli muurahaisia, joita koitin ravistella pois. Kirvoja en nähnyt, joten miksikähän murkkuja sitten vilisti?


Kukat ovat sen verran keveitä ja kasvi tanakkkavartinen, että tukemistoimenpiteitä ei tarvita.
Ruusunpunaiset kukat ovat kauniit, mutta harmittavasti hieman nuokkuvat, joten kukkaa ei voi ihailla ylhäältä päin.Kuolanpionin siemenkotakin on koristeellinen.Syksyllä siemenkota poksahtaa auki ja siemenet lennähtävät ympäristöön. Olen myös kerännyt siemeniä ja ripotellut niitä kukkapenkkeihin itämään.Tässä on pionin juurella pieniä kuolanpionin taimia.


Kaikenkaikkiaan helppohoitoinen ja kestävä perenna. Tykkään <3Lopuksi vielä kuvat kukkivasta 'Oton Omenasta'.


Näin runsaasti kukkia taisi olla viimeksi kaksi vuotta sitten. Toivottavasti pölyttäjiä on tarpeeksi ja tulisi runsas omppusato.


Ihanaa juhannuksenaikaa kaikille!

14 kommenttia:

 1. Kiva kasvutarina kauniisti kukkivasta kuolanpionista. Siemenkota on tosiaan hyvin koristeellinen ja kaunis.
  Ihanasti kukkiva omenapuu.
  Mukavaa juhannuksenaikaa myös sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omppuja tässä ootellaan, viime vuonna ei tullut satoa lainkaan.
   Toivotaan aurinkoista juhannusta!

   Poista
 2. Kaunis on tuo kuolanpioni, juuri ihailin näitä Kristiinankaupungissa. Ja kertomuksestasi muistin, että minullakin on tämän ja myös Kaukasianpionin siemeniä kaapissa, pitäisikin kylvää...

  VastaaPoista
 3. Upeat kuolanpionit sinulla. Hyvin onnistui siemenkasvatuksesi. Itsekin haluaisin kuolanpionia pihalleni. Se kukkii mukavan aikaisin ja on kivan perinteinen vanhanajan perenna.
  Muurahaiset syövät pionin nupusta siitä tihkuvaa makeaa nestettä ja auttavat näin nuppua avautumaan. Murkut ovat siis hyödyllisiä eli ei kannata murkkuja häätää pois pionin nupuista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, kiitos vinkistä, jätänkin murkut rauhaan! Ihmettelinkin asiaa kun ei kirvoja näkynyt. Tällaiset onnistuneet omakasvatukset ovat puutarhailijan ilo.

   Poista
 4. Kylläpä idätys kesti. Tuo siemenkota on kuin vieraalta planeetalta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itämiseen tarvitaan lämmintä ja kylmää, tämä selvisi mulle jälkikäteen. Siemenkota näyttää ihan meritähdeltä.

   Poista
 5. Minä en jostain syystä saa pionia menestmään :( Ehkä vielä pitää kuolanpionia kokeilla. Hauska tuo siementesi tarina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuolanpioni on maatiaispioni, joten sillä ei ole kovin suuria vaatimuksia. Jos haluaa helpon pionin, kannattaa kokeilla kuolanpionia.

   Poista
 6. Minäkin ihmettelin muurahaisia vaaleanpunaisissa pioneissani. Ajattelin kokeilla vesisuihkua, mutta olkoon jos eivät vahingoita pioneita. Kauniita nuo kuolanpionitkin, varmaan hankittava itsellekin.A-M

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin ovat nuput avautuneet murkuista huolimatta tai ehkä juuri niiden ansiosta...

   Poista
 7. Itse en siemenlisäystä ole ajatellut pionien kohdalla koskaan, mutta kiva oli tarinasi ja ihailen sinun kykyäsi. Muurahaisia on varmaan aina pioneissa enkä tiedä miksi. Ja haittaa niistä ei ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhamyyrä tuossa mainitsi, että murkut syövät nupun makeaa nestettä. Ja että ovat jopa hyödyksi pionille.

   Poista