torstai 19. marraskuuta 2015

Kaktuksesta raatokukaksi

Ostin kirpparilta jokin aika sitten tämän kasvin, lapussa luki "kaktus". Oli minusta vähän erikoisen näköinen kaktukseksi, mutta ajattelin sen olevan jotain harvinaisempaa laatua ja niinpä kaktus sai uuden kodin.


Lokakuussa alkoi näkyä pientä nupuntynkää ja mielenkiinnolla odotin minkälainen kukka sieltä ilmestyy. Nupusta kasvoi iso ja kolmiomainen (harmi kun se jäi kuvaamatta). Kun kukka sitten aukesi olin ihmeissäni: onpa oudonnäköinen kukka kaktukseksi ja hajukin oli tyrmäävä.


Tulin siihen tulokseen, ettei ole minkään sortin kaktus vaan ihan joku muu. Aikani netissä seikkailtuani löysin vastaavan näköisen "kaktuksen" kukkineen ja sen sanottiin olevan raatokukka, tarkemmin sanottuna purppuraraatokukka (Stapelia grandiflora).


Kukka on ihan kaunis, mutta haju on todellakin kuin jollakin raadolla, onneksi haju ei levittäydy laajalle. Täytyy myöntää, että pettymystä oli ilmassa, kun odotin jonkinsortin yönkuningatarta, joka sitten paljastuikin raatokukaksi :D


8 kommenttia:

 1. Jos kukinta olikin pettymys, itse kasvi on minusta hieno. Kaiketi kukkia tulee harvemmin, joten ainakin pääset nauttimaan kasvin vihreydestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvi on kyllä kaunis viherkasvina, ja ei tunnu pienistä hätkähtävän.

   Poista
 2. Aivan mahtavan näköinen. Osaan ehkä vähän arvata, minkälainen haju siitä lähtee. Jotakin raatokukkaa kerran haistelin kasvitieteellisessä puutarhassa ja se haju ainakin oli kamottava. Kasvikunta osaa yllättää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, kasvit osaa kyllä yllättää. Se niissä niin mahtavaa onkin.

   Poista
 3. Onpas erikoinen kukka! Minäkin taidan tunnistaa sen hajun, tosiaan raatokukka on kuvaava nimitys. Hajullaan houkuttaa kärpäsiä ja muita öttiäisiä Ihmisiä haju ei juurikaan houkuta ;D Mutta voihan kukat napsia pois, muuten on tosi hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, jos sattuu uudelleen kukkimaan, niin oishan ihan hauskaa seurata kukan kehitystä ja kun haju käy ylivoimaiseksi, niin kukka nipsaistaan pois.

   Poista
 4. Heh, ihana ''kaktus'' :D. Onhan raatokukka kuitenkin tosi kiehtova kasvi, ja tuo kukka on personaallinen, vaikka haju mahtaa olla tympeä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukka on kyllä erikoinen, ja itse asiassa koko kasvikin. Minkähän kokoinen tästä mahtaa isona tulla.....

   Poista