lauantai 19. joulukuuta 2015

Lyhdyissä tuikkii

Kuluneella viikolla kun oli pakkasia, niin päätinpä jäädyttää muutaman jäälyhdyn. Toiveikkaana ajattelin, että jospa pakkasia piisaisi ja lyhdyt säilyisivät jouluun asti. Mutta eiköhän vain tänään taas ollut plusssan puolella. Illan pimetessä laitoin niihin kynttilät palamaan.

Tällaisen koristellun jäälyhdyn tein nyt ensimäistä kertaa.Lyhdyn tekoon tarvitaan kaksi astiaa, isompi ja pienempi. Isompaan laitoin koristeet (ruusunmarjoja varsineen sekä amarylliksen kuihtuneen kukan). Pienempi astia sattui juuri sen verran sopiva, että varret jäivät puristuksiin ja pysyivät paikoillaan. Astioiden väliin vettä ja pienemmän astiaan painoksi esim. kiviä sen verran, että astia on sopivasti irti pohjasta.

Itse tulin laittaneeksi vettä painoksi ja sittenpä jouduinkin sulattelemaan ensin sitä, jotta sain astian irrotetuksi.

Noin vuorokauden jäätymisen jälkeen astiasta putkahti tällainen möhkäle. Annoin jäätyä hyvin, että olisi sulamisvaraa.Sitten tein kaksi tavallista jäälyhtyä korkeaan ämpäriin.

Tämäkin on sen verran paksusti jäätynyt, että kestää vähän aikaa sulaa.

Ja viime viikonloppuna innostuin oikein lumilyhtyä rakentelemaan kun oli nuoskaa lunta. Viikolla sitten pakkanen kovetti lyhdyn tukevaksi, mutta jos nämä plussakelit jatkuu, niin tätä ei taida enää jouluna olla.

Perjantainen lumisade kuorrutti lyhdyn.

Rauhallista ja hyvää joulua!

10 kommenttia:

 1. Tulipas niistä kauniita. Teillä näkyy olevan niin paljon lunta että voi tehdä jäälyhtyjä. Kiva jos joulunakin olisi lunta. Hyvää neljättä adventtia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli. Lunta on vielä, mutta lämmintä on nyt +2. Liekköhän jouluna enää lunta?

   Poista
 2. Todella kaunis. Ehkä jonain jouluna täälläkin - kun on lunta ja pakkasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between. Tykästyin tuohon koristeltuun malliin ja oisin mieluusti tehnyt niitä enemmänkin, mutta eipä tule nyt mitään kun sää muuttui taas vetiseksi.

   Poista
 3. Hienoja ovat. Toivottavasti pakkasta riittää ja kestävät jouluun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulevi. Lumilyhty on jo romahtanut ja jäälyhdyt sulaa hyvää vauhtia :( , saapa nähdä onko jouluna mitään jäljellä...

   Poista
 4. Sait kauniita jäälyhtyjä. Jos keväisin tarvitaan lämpömattoa taimien alla niin pitäisikö nyt käyttää jäädyttävää mattoa, jotta jouluna saisi nauttia jäälyhdyistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Useampi joulu on mennyt jo ilman jäälyhtyjä, on sellaisiksi nämä nykyajan säät muuttuneet. Jäämatossa olis ideaa.... Lyhtyjen sulaessa tuli mieleen, että pitäisköhän ne raahata nyt pakastimeen joulua odottamaan :D

   Poista
 5. Kauniit lyhdyt. Täällä on nyt niin lämmintä, ettei tosikaan. No, eipä tarvitse pakkasessa palella :) Ihanaa joulua sinulle!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Täälläkin on lämmintä +2. Koristellusta jäälyhdystä on jämät jäljellä, mutta isot jäälyhdyt ovat vielä hengissä. Lunta on vielä kuitenkin. Oikein ihanaa joulua sinullekin!

   Poista