torstai 9. marraskuuta 2017

Huonekasvihuomioita

Nyt kun puutarhakausi on päättynyt on aikaa kiinnittää huomiota huonekasveihin. Ne jääkin kesällä aika vähälle huomiolle.

Ihan varkain on yhteen marraskuun kaktukseeni kehittynyt tällainen hedelmä/siemenpallukka.
Ja ihan omin avuin, en ole siis suorittanut pölytystä.  Onkohan tapahtunut itsepölytys vai onko  siitepölyä jotenkin kulkeutunut toisesta kaktuksesta, joka on noin metrin päässä ? Kummallista...
Kokeilen kylvää siemenet keväällä.


Kolme vuotta sitten suoritin marraskuun kaktuksien pölytystä tarkoituksella ja tuloksena oli samanlaisia siemenpallukoita. Mutta näkyy tapahtuvan ilman apuakin.


Kliivia kukki kesällä ja syksyn aikana kukkavarteen on kehittynyt myös tällainen pallukka, ilman pölytysapuja.
Sisältää varmaankin siemeniä, mutta milloinkahan tämä on sitten valmis? Täytynee ensin värittyä jonkin väriseksi?  Pitää odotella mitä tuleman pitää...Papinkaura kukki parisen viikkoa sitten.  Punaiset suojuslehdet ovat värikkäät...


ja itse kukat ovat aika vaatimattomat. Kehittyisiköhän niistäkin siemeniä?? Jätänpä kukkavarren paikalleen ja katson mitä tapahtuu...Värinokkosta minulla ei ole ollut aikoihin. Kesällä onnistuin sellaisen saamaan tai oikeastaan kaksikin.
Lehdet ovat sitä varikkäämmät mitä enemmän kasvi saa valoa. Syksyn myötä lehdissä on yhä enemmän vihreää.


Nyt kasvi on sitten alkanut kukkimaan. Muistan kuulleeni, että värinokkosta ei saisi päästää kukkimaan? Miksikähän ei?

Kukka on tähkämäinen, ei kovin kummoinen.  Koristearvo on lehdissä.


Kesällä laitoin paavalinkukan lehtiä multaan. Hiljalleen ovat juurtuneet ja nyt toisessa on yksi kukkavarsi. Näitäkään minulla ei ole ollut pitkään aikaan, talven aikana ovat yleensä kuihtuneet. Saapa nähdä miten näille käy.


Huonekasveille koittaakin nyt pimeät ja hankalat ajat. Minulla ei ole kasvilamppuja lisävaloa tuomaan. Osa kasveista tulee pudottamaan paljon lehtiä, mutta yleensä sinnittelevät kuitenkin hengissä kevääseen.

6 kommenttia:

 1. Kauniita huonekasveja! Kiva kun on vähän vihreää talvellakin:) Toivotaan että kaikki kasvit talvesta/pimeästä selviävät! Mukavaa alkavaa viikonloppua♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On mukavaa hoitaa viherkasveja, kun ulkona ei ole enää hoidettavaa :)
   Hyvää viikonloppua sinullekin!

   Poista
 2. Minun kaktukseni eivät ole koskaan tehneet tuollaisia siemenpallukoita. Miten silloin kolme vuotta sitten toimit?
  Värinokkosesi lehdet ovat upeat. Ei todellakaan haittaa, vaikka ei kukkisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei minullakaan aikaisemmin itsestään ole siemenpallukoita ilmestynyt.
   Silloin tarkoituksella kun pölytin, niin otin kukkivia kukkia yhdestä kaktuksesta ja niillä sivelin toisen kaktuksen kukkia. Kannattaa kokeilla!

   Poista
 3. Olen kuullut että värinokkosen lehtien väri kärsii jos sen antaa kukkia. Sinä olet ensimmäinen jonka tiedän kenellä on Papinkaura minun lisäkseni. Minä olen saanut sen yhdeltä vanhalta pojalta ainakin 40 vuotta sitten Kuortaneelta. Hieno kukka mikä kukkii myös minulla joka vuosi. Hyvää alkavaa viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos värinokkos-vinkistä.
   Minun papinkaurani on peräisin anoppilasta. Sitkeä ja vähään tyytyvä kasvi, pysyy talvenkin hyvin hengissä ja kukinnot ovat hauskat. Mukavaa viikon jatkoa sinullekin Nila.

   Poista