lauantai 3. helmikuuta 2018

Luonto ja puutarha tekevät hyvää

On tehty paljon tutkimuksia, jotka todistavat, että luonto ja puutarha tekevät hyvää terveydelle. Kiinnostuin asiasta ja nettiä selailemalla löysin asiaan liittyviä artikkeleita. Poimin tähän tärkeimpiä huomioita:

Luontoympäristö eläimineen ja kasveineen elvyttävät ihmistä, verenpaine ja pulssi laskevat. Jo viiden minuutin oleskelu metsässä, puutarhassa tai vaikkapa puistossa karkottaa stressiä. Luonnon hiljaisuudessa ihminen rentoutuu ja rauhoittuu.


Luonto lumoaa. Maisemien ja värien esteettisyys sekä kaikki luonnon äänet ja hajut auttavat irtautumaan arjen huolista.


Luontoympäristö auttaa esimerkiksi ahdistukseen, alakuloon ja suuttumukseen. Itsetietoisuus häviää ja tilalle tulee hyvänolontunne. Jos ei pääse puutarhaan tai luontoon, jo yksi huonekasvikin voi piristää. Myös luontokuvien katselu voi tuoda paremman mielen.Lisäksi löysin puutarhanhoitoon erikseen liittyviä artikkeleita, joista käy ilmi että:

Puutarhanhoito hellii mieltä, lievittää stressiä ja auttaa ahdistukseen.  Myös keho saa liikuntaa eri muodoissa. Maata tonkiessa tulee samalla altistuttua luonnon mikrobeille, mikä on parasta luontaisen vastustuskyvyn ylläpitoa.


Vuorovaikutus kasvien kanssa ja onnistumisen kokemukset kasvattavat myös itsetuntoa. Puuhastelu rentouttaa ja antaa aikaa omille ajatuksille.
Tässä vielä video luonnon parantavasta voimasta: Asfalttiviidakot/Luonto parantaa

Allekirjoitan nuo kaikki terveysvaikutukset. Vaikeina aikoina luontoon meneminen ja puutarhastelu ovat auttaneet ainakin minua. Toisinaan lähteminen on tuntunut hyvinkin hankalalta, mutta kun on päässyt pihalle/luontoon ja jonkin aikaa siellä oleillut, niin olo alkaa tuntua paremmalta.

Nautitaan puutarhoistamme ja  kauniista luonnostamme.

21 kommenttia:

 1. Kokemuksesta hyvin moni varmasti tietää kuinka hyvää tekevää ja ihan kaikkia aisteja hellivää puutarhanhoito ja luonnossa oleilu ja siellä liikkuminen on.

  VastaaPoista
 2. Ihanat kuvat ja täyttä totta!!:)♥ Luonto ja puutarhat tekevät kyllä niin hyvää ihmismielelle..sellaisia voimaantumis lähteitä kyllä ovat!! Leppoisaa viikonloppua♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, siellä saa lievitystä murheeseen ja raitista ilmaa kaupan päälle. Mukavaa sunnuntaita!

   Poista
 3. Ihana postaus - kaikki niin totta. Itselleni luonto ja siellä liikkuminen on päivittäinen ilo. Kiitos koiran. Kesäinen puutarhanhoito on suurta sielun rauhaa ja iloa. Eli allekirjoitan ihan kaikki tekstissäsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvun ihmeet, luonnon taideteokset, eläinten touhut, vuodenaikojen vaihtelu....... luonto on ihmeellinen!

   Poista
 4. Kaikki tuo on niin totta! Hyvä, kun kirjoitit ja muistutit luonnon ja puutarhanhoidon tärkeydestä, pienikin hetki jo toimii parantavana elementtinä. Voi miten ihana tuo viimeinen kuva, tekee iloiseksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonto ja puutarhanhoito toimii myös terapiana ja virikkeenä mm. vanhusten hoitokodeissa ja mielenterveyspotilaiden kuntoutuksessa (kuten videosta käy ilmi).
   Keskipäivänkukkien kasvatus tuotti minulle suurta iloa ja onnistumisen tunnetta :)

   Poista
 5. Luonnolla on upea vaikutus, kerta kaikkiaan :)

  VastaaPoista
 6. Luonto ja puutarhanhoito on mitä parhainta mielen ja kehon hoitoa! Tuo kaikki kirjoittamasi on niin täyttä totta kuin olla ja voi. Lisäksi puutarhanhoito tuo paljon uusia ihania ystäviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, puutarha"hulluus" yhdistää samanhenkiset ihmiset ja on ihanaa tutustua heihin!

   Poista
 7. Olen oikeassa minulle itselleni tuli hyvä olo ja mieli sinun kuviasi katsellessa .Ostin tässä taannoin ja oli siitä jossain vaiheessa blogissanikin Florence Williams kirjoittaman kirjan Metsän parantava voima. Uskon itse myös tähän asiaan . Hyvää alkavaa viikkoa .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsään on aina mukava mennä, tosin se voi olla pelottavaakin jos on yksin ja pelkää eksyvänsä. Mukavaa viikon jatkoa!

   Poista
 8. Luonnossa mieli lepää, toisin kuin arjen kiireissä tai kaupungin vilskeessä. Itse olen aina myös kokenut puutarhanhoidon hyvin terapeuttisena harrastuksena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä se on, voi käyttää myös luovuuttaan :)

   Poista
 9. Olen niin samaa mieltä! En olisi selvinnyt työstressistä ja väsymyksestä ilman puutarhaani.
  Huomasin muuten tuolla aiemmassa postauksessasi kuvan punatulkuista. Piti oikein hieraista silmiä, sillä olen nähnyt punatulkkuja viimeksi lapsena. Kaiketi niitä kuitenkin on, mutta minä en ole niitä vaan nähnyt, vaikka lintuja ruokin ja monenlaista siivekästä pihallamme lenteleekin. Ihania luontokuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhasta on moneksi, myös parantajaksi ♥
   Punatulkkuja käy aina satunnaisesti, eivät ole vakioruokailijoita. Siksi ne aina ilahduttavat erityisesti kun niitä ilmaantuu.

   Poista
 10. Aivan ihana blogi sinulla. Itse kirjoittelen juurikin samoista aiheista (luonnon terveysvaikutukset) ja uskon että tykkäisit ehkä lukea postaukseni aiheesta.

  Rupean ehdottomasti seuraamaan sinua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kävaisenpä blogissasi.
   Kiva, kun liityit joukkoon.

   Poista
 11. Huomaan itsekin, kun on vaikka alakuloinen olo niin jonkin aikaa luonnossa niin alkaa tuntua paremmalta olo. Itse yritän käydä ainakin kerran viikossa luonnossa kävelyllä tai istumassa. Toivottavasti meidän lähimetsään ei rakenneta ainakaan lähiaikoina mitään. https://www.faunatica.fi/luontoselvitykset

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonto on ihana asia ja täällä Suomessa sitä vielä riittää :)

   Poista