sunnuntai 18. maaliskuuta 2018

Huonekasvipäivä

Eilen oli mullanvaihtopäivä niillä kasveilla, joille olin ajatellut ruukun ja mullan vaihtaa. Tosin muutamalle kasville joudun vielä etsimään ruukun ja vaihtamaan mullan myöhemmin. Multana käytin Kekkilän kukkamultaa. Mitä multaa sinä käytät vai teetkö omia sekoituksia?


Saintpaulia, paavalinkukka, santtu.... rakkaalla ja suositulla huonekasvilla on monta nimeä. Uuteen multaan pääsi kaksi pistokkaasta kasvatettua, yksi latvapistokkaasta juurrutettu ja yksi sukulaiselta saatu santtu.


Takimmaisena ostettu soilikki ja edessä takimmaisen lehtipistokkaista kasvatettu pieni soilikki.


Kehtaanko edes sanoa.... mutta tässä on  Runebergin kotimuseosta mukaan tarttunut pelakuun taimi. Pistokas selvisi talven yli ja toivottavasti kukkii ensi kesänä.


Rahapuuhun ilmestyi villakirvoja (luulen että niitä tuli meille erään hankitun kasvin mukana). Sitkeätapaus, pesin kasvin syksyllä kokonaan ja luulin päässeeni niistä, mutta nyt kun aloin multaa vaihtamaan niin eiköhän vain villatuppoja näkynyt.  Leikkasin sairaat pois ja laitoin vielä tyngän ja aikaisemmin juurrutetun pistokkaan  kuitenkin multaan. Viisainta olisi varmaan ollut hävittää koko kasvi, mutta en haluaisi luopua rahapuusta.


Laitoin samaan ruukkuun kaksi pientä posliiniköynnöksen alkua. Minulla ei ole aiemmin ollut posliiniköynnöstä, joten seuraan tämän kasvua mielenkiinnolla.


Pistokkaasta kasvatettu pitkälehtinen kaktus pääsi isompaan ruukkuun.


Marraskuun kaktus pääsi amppeliin. Mullassa tököttää alkasteluruukun kasteluputki paperilla tukittuna, jottei multaa pääse ruukun pohjalle eikä liikaa vettä suihkutuksessa.


Melkein kaljuun tuoksuköynnökseen en nyt vaihtanut multaa enkä ruukkua.  Tätä taas on riivanneet jotkin toiset öttiäiset (ripsiäiset?). Olen poistanut huonot lehdet (siis melkein kaikki) ja tein taas kunnon suihkutuksen ja


hankin hyönteistorjuntapuikkoja, jotka työnnetään multaan .  "Tuote torjuu hankalimmatkin kasvituholaiset, kuten kirvat, kilpikirvat, villakilpikirvat, ripsiäiset, jauhiaiset, kaskaat, kehrääjäpunkit, miinaajat, erilaiset toukat ja kovakuoriaiset, luteet ym."  Toivottavasti pitää paikkansa. Puikot myös lannoittavat samalla. Laitanpa näitä myös rahapuulle.


Talvehtinut värinokkonen oli kalpea ränsistynyt. Otin siitä pistokkaita juurtumaan ja katson mitä rangasta kasvaa. Tätä värikästä kasvia voi pitää myös kesällä ulkona ja käyttää istutuksiin. Aion kokeilla ensi kesänä.

10 kommenttia:

 1. Multienvaihto ja muut huonekasvipuuhat ovat ihan parhaita kevättalven askareita - puutarhan kasvukauden alkua odotellessa. <3 Itse käytän yleensä ihan suoraan valmista kukkamultaa (Kekkilän tai Biolanin). Teen sekoituksia vain niille kasveille, jotka kaipaavat jotain erikoista, esim. ruukkusoraa, hiekkaa tai turvetta kasvualustan sekaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, ja kun kasvi saa uutta puhtia ja kasvaa "kohisten" se on palkitsevaa :)

   Poista
 2. Pitäisipä tehdä tuo sama operaatio. Kiitos inspiraatiosta! Multa minulla on "mitä käsille sattuu" merkkistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun tarttuu hommaan niin se lähtee viemään ja alkaa tapahtua....

   Poista
 3. Täälläkin mullanvaihto on vielä tekemättä. Tosin usein poistan kasvilta vain pintamultaa ja laitan uutta tilalle. Multana on mitä lähikaupoissa on kulloinkin tarjolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isot kasvit on minullakin vuosia samassa ruukussa, pintamultaa uusin välillä.

   Poista
 4. Paljon kiinnostavia huonekasveja sinulla! Minäkin tein keväthuollon äskettäin valmiilla kaupasta ostetulla mullalla. Mukavaa viikonjatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huonekasveista saa iloa kun puutarha uinuu :) Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 5. Kivoja kasveja. Toivottavasti pääset pian tuholaisista eroon <3 Mukavaa viikonlopun jatkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Torjuntapuikot on asennettu, nyt odotellaan tuloksia. Mukavaa sunnuntaita!

   Poista