perjantai 13. heinäkuuta 2018

Huh hellettä!

Nyt  muutamana päivänä lämpömittari on lähennellyt + 30 astetta. Päivisin ei paljon jaksa puutarhassa puuhailla.  Kasteluhommia piisaa ja hanavettä kuluu.


Meillä ei ole sadeveden talteenottoa. Pitäisi katkaista syöksytorvet, jos laittaisi saavin torven alle. Onko teillä järjestetty sadeveden talteenotto?


Kasvihuoneessa on todella kuuma, yli + 30 asteen lukemia päivisin on ollut pitemmän aikaa.

Lämpötila 13.7.2018.
Tämä on kylpyveden lämpömittari lasten vauva-ajoilta, mutta eiköhän tämäkin näytä suuntaa antavan lämpötilan.

Hieman huolestuneena etsin netistä netistä tietoa korkean lämpötilan vaikutuksista. Yli 27 asteen lämpötilassa sanottiin hedelmöittymisen vaikeutuvan ja 32 asteessa hedelmöittyminen saattaa estyä kokonaan. Myöskään punaista väriainetta, lykopeenia, ei muodostu liian korkeissa (+29-32) lämpötiloissa. Tomaatille +20-25 astetta olisi ihanteellinen lämpötila. Siis kasvihuoneessani oli ainakin tänään 10 astetta liikaa lämpöä. Luukut ja ovi ovat apposen auki. Tietenkin toisesta päädystä voisi irrottaa osan päätylevystä, mutta olisi jo vaivalloisempi toimenpide. Viilennätkö sinä jollain tapaa kasvihuonettasi?


Ensimmäiset kypsät tomaatit päästiin joka tapauksessa maistelemaan viikko sitten. Eilenkin saatiin satoa. Tänään oli pari kypsää ja muutamia melkein kypsiä. Saapa nähdä miten kuumuus alkaa vaikuttamaan satoon......

13.7.2018
Nyt saisi sataa, ja ihan päivälläkin!


12 kommenttia:

 1. Sadeveden talteenotto on meidänkin talossa vaikeaa, mutta pihamökissämme on erilainen systeemi ja sieltä saamme ihan kivasti tynnyrit täyteen. Vielä kun sataisi... No tänään tuli sentään jonkin verran vettä, mutta paljon enemmän tarvittaisiin. Mukavaa viikonloppua😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sadevesi on ihanteellista kasteluvettä, jos vain sataa.....Hyvää viikonlopun jatkoa sinullekin!

   Poista
 2. Lähes samoissa lämpölukemissa on menty täällä meilläkin.
  Meillä kasvihuoneen sisäpuolelle kattoon on viritetty vihreä varjostusverkko ja se on ollut suureksi avuksi näin helteillä.

  VastaaPoista
 3. Minulla on kasvarin eteläseinustalla harso suojaamassa kovimmalta paahteelta. Taitaa silti olla tomaateilla aika kuumat oltavat. No, kerrankin näin päin; viime kesät on saanut murehtia viileyttä ja kosteutta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvoinpa niitä aivan ihanteellisia säitä on; liikaa vettä tai aurinkoa. Mutta tuntuu kesältä kun on hellettä :)

   Poista
 4. Kyllä on lämpöä piisannut:) Voi kun melkein maistuu kielen päälle se ihana lämpöinen, pehmeä, makea tomaatti:) Kiva kun pääsee jo satoa maistelemaan♥ Leppoisaa viikonloppua♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva on hakea tomskuja syötäväksi, omaa satoa :)

   Poista
 5. Meillä on useammassa paikassa vesiastioita, joihin sadevedet kerätään. Kaksi kuution konttia ja muutama 200 litran tynnyri. Nyt vettä kuluu ihan hirveät määrät. Taitaa kohta kastelukannu kasvaa käteen kiinni :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä on mukavasti keräysastioita, hienoa. Juu, päivät kuluu kannua kanniskellessa :D

   Poista
 6. Hanavedellä mennään meilläkin. Vähän jo uupuneena katselin sääennusteita. Pilven hattaraa, sateesta puhumattakaan, ei ollut näköpiirissä. Pitäisikö käydä osatamassa tomaateillekin oma aurinkovarjo :)

  VastaaPoista
 7. Todellakin, helteet jatkuvat. Nyt on kyllä ollut harvinaisen kuiva kevät ja kesä. Sada jo!

  VastaaPoista