maanantai 3. syyskuuta 2018

Kesäköynnnöksiä

Tänä kesänä kokeilin kahta uutta kesäköynnöstä; hyasinttipapua ja ruusupapua.

Ruusupapu on kasvanut hyvin kärsittyään ensin helteistä. Kukkiakin on ollut ihan mukavasti. Sen sijaan yhtään palkoa en ole äkkisilmäyksellä huomannut, mistä johtunee että niitä ei ole muodostunut?  Pitää vielä tutkia tarkemmin löytyiskö yhtään.



Hyasinttipapu on kasvanut villisti, mutta kukkiminen on ollut  hyvin pientä. Nyt lisäksi lehdet ovat alkaneet kellastua. Tämä hyasinttipapu oli kukinnan suhteen pettymys. Kenties lannoitin liikaa, ja kukinta on sen vuoksi vaatimatonta.



Keväällä istutin paljuun talvehtineen keijunmekon, kietoutumista varten laitoin pajukehikon. Koska en ollut varma miten kasvu lähtee käyntiin, istutin lisäksi muutaman päivänsinen taimen.


Päivänsini onkin vallannut koko kehikon ja keijunmekko pilkistelee lomasta. Palju on pihlajan alla ja päivänsini on kiivennyt oksia pitkin korkeuksiin. Yhtään kukkaa en ole vielä nähnyt, olisko tähänkin tullut liikaa lannoitusta tai on liian varjoisa paikka.


Keijunmekko on kuitenkin sitkeästi pitänyt puolensa. Hänkin on kiivennyt pihlajanoksille. Tosin olen auttanut häntä ohjaamalla versoja sopiviin paikkoihin, jotta erottuu päivänsinestä.



Keijunmekkoa kasvaa myös amppelissa, yhdessä mustasilmäsusannan ja intianmintun kanssa.



Tällä susannalla on punertavat kukat. Kukinta on ei ole niin runsasta kuin oranssilla ja keltaisella sussulla. Ehkä syynä on sekaistutus tai vähäisempi kukinta on lajikeominaisuus.



Intianminttu ei ole oikeastaan köynnös vaikka saattaaakin kasvaa yli metrin mittaiseksi. Kukat ovat hyvin pienet eikä niillä ole oikeastaan koristearvoa. Sen sijaan kasvi tuoksuu miellyttävästi mintulle.

Pienilehtinen kasvi on intianminttu, vähän on jäänyt muiden jalkoihin.

Muutaman tuoksuherneen sain itämään keväällä ja ehtivät jo kukkiakin, kunnes helteet kellastuttivat lehdet. Latvoin reippaasti ja nyt alkavat vähitellen kukkia uudelleen.


Tuoksuherneen kukat ovat suloisia :)



Kasvatitko sinä kesäköynnöksiä?

10 kommenttia:

  1. Tänä kesänä oli mustasilmäsusanna, se normaali oranssi. Nuo tuoksuherneen kukat ovat tosiaan suloisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo oranssi ja keltainen taitaa olla ne tunnetuimmat värit.

      Poista
  2. Ruusupapua on minullakin, tosin vain yksi kitukasvuinen taimi, sillä siemenet eivät itäneet kunnolla ja jänis kävi parturoimassa sitä ainokaista yksilöä. Aikaisempina vuosina huomasin, että ruusupavut aloittavat papujen tekemisen vasta myöhemmin. Ensimmäiset kukat vain karisevat. Pinkki mustasilmäsusanna on suloisen näköinen ja sitä tekisikin mieli kokeilla joskus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään kun tutkailin ruusupapua tarkemmin, huomasin yhden ison palon roikkumassa :)

      Poista
  3. Ihania köynnöksiä ja miten suuriksi ovatkaan kasvaneet. Mökillä kukkii parhaillaan ruusupapu. Se on alkanut loppukesällä kasvaa vauhdilla. Ehkäpä siitä ehtii saada satoa vielä ennen pakkasia. ~Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, ruusupavustahan saa tosiaan syötävääkin. Itse olen mieltänyt sen vain koristekasviksi.


      Poista
  4. En ole kasvattanut mitään kesäkukkia. Olen kyllä suunnittelu vaiheessa ollut jo muutaman vuoden. Ehkä ensivuonna . Tuoksuherne on aivan ihana .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Köynnökset ovat kivoja, kun niillä saa myös näkösuojaa.

      Poista
  5. Upea keijunmekko, todella runsaasti kukkia. Minulla on ollut keijunmekkoa vain kerran aiemmin, mutta ensi vuonna voisin ottaa sen taas kesäkukkavalikomaan mukaan. Ruusupapu on minulle uusi tuttavuus, ja näyttää tosi kivalta kuvissasi.
    Tänä kesänä kasvatin taas kelloköynnöstä, mutta ilmeisesti kuiva kesä ei ollut sen mieleen - kasvu jäi todella niukaksi.

    VastaaPoista
  6. Keijunmekkoa minulla on ollut pitemmän aikaa joka vuosi, kestää hyvin kylmääkin. Kelloköynnös on hieno, joskus minulla ollut, mutta en ole saanut sitä kukkimaan kuin vasta pakkasten kynnyksellä.

    VastaaPoista