torstai 4. lokakuuta 2018

Kasvihuoneen tyhjennys ja tomaattikatsaus

Tällä viikolla on ollut mukavan aurinkoista ja sainkin kasvihuoneen raivatuksi.
Tältä näytti ennen raivausta; pakkanen on päättänyt kasvukauden.


Minulla olikin vain kirsikkatomaatteja, jotka kerkesivät melkein kaikki kypsyä kasvihuoneessa. En sitten laittanut lämmitystä muutamaa tomaattia varten. Ei tullut suurta vahinkoa, vaikka pakkanen veikin nämä.Muutamat paprikat käärin hallaharsokerroksiin, jä tämä oli säilynyt ihan hyvänä, vaikka lehdet olivatkin paleltuneet.Nämä 'Indigo Rose' -tomaatit vein suosiolla jo aiemmin sisätiloihin kypsymään, kun näytti siltä, että näistä ei tule valmista. Tämä 'Indigo Rose' oli pettymys. Kasvatin ensimmäistä ja viimeistä kertaa. Värin perusteella luulisi olevan hyvinkin eksoottisen makuinen, mutta on täysin mauton tomaatti, ainakin minusta. Näistä teinkin sitten sosetta pakkaseen.

'Indigo Rose'

Tämä kirsikkaluumutomaatti 'Fizz Orange' sen sijaan pääsee jatkokokeiluun ensi kesänä. Täytyy vaan jaksaa odottaa, että hedelmä on todellakin täysin oranssi ja täysin kypsä, silloin maku on makea. Muutamia tuli maisteltua liian aikaisin ja maku ei ollut silloin "kypsynyt".

'Orange Fizz'

Kaikenkaikkiaan oli hyvä tomaattikesä, ei ollut tauteja eikä ötököitä.
Millainen oli sinun tomaattikesäsi?

16 kommenttia:

 1. Tuo talvi tulee aina liian nopeasti.

  VastaaPoista
 2. Pakkanen on näköjään tehnyt päätöksen kauden loppumisesta puolestasi. Tämä oli minusta erinomainen tomaattikesä. Sato alkoi kypsymään aikaisin ja se oli oikein hyvä.
  Sama kokemus minulla tuon Indigo Rosen suhteen. Ei maistunut oikein miltään, enkä aio enää sitä kasvattaa. Orange Fizziä en ole kokeillut. Se pitääkin laittaa muistiin tulevia kylvöjä ajatellen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hidas oli kypsymäänkin tuo Indigo Rose. Ensi kesänä jotain uutta tilalle kokeiluun.

   Poista
 3. Siellä on ollut komea tomaattikesä!
  Nyt vain talviteloille kaikki ensikesää odottamaan.
  Kaunista lokakuuta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talven tauko on ihan paikallaan, jaksaa taas ensi keväänä :)

   Poista
 4. 'Orange Fizz' näyttää herkulliselta. Minä kasvatin kolme tomaattia avomaalla kasvulaatikossa ja satoa tuli oikein mukavasti. Varjostaa kyllä piti, vaikka laatikko olikin puolivarjoisassa paikassa. Viimeiset pari lautasellista raakileita on ollut jo pari viikkoa sisällä kypsymässä, mutta näyttää siltä, että suurin osa peukalonpään kokoisista 'Ildeistä' kuivettuu ennen kypsymistä. Ehkä olisi pitänyt typistää elokuussa latvojen lisäksi myös raakileterttuja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin oli Ildiä. Tekee mahdottomasti raakileita, minä sitten poistinkin osan raakileista että jos loput kypsyisivät paremmin.

   Poista
 5. Meillä tomaattikesä oli melko keskinkertainen. Ei huono, mutta ei mikään järin loistavakaan. Minullakin oli pääasiassa kirsikkatomaatteja ja niiden maku oli todella loistava ja tertussa olevat tomaatit kypsyivät ihan pienintä tomaattia myöden kypsäksi. Melkoinen tomaattiviidakko tosin oli odottamassa kasvihuoneessa, kun olimme kuukauden poissa kotoa. Onneksi automatiikka hoiti kastelun ja tuuletuksen ja apuvoimat kävivät viikottain lisäämässä tynnyriin vettä ja keräämässä satoa.
  Onpa todella herkullisen näköinen tuo 'Orange Fizz'. Näitä kasvatuskokemuksistasi on hyötyä monelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen vähitellen päätynyt melkein kokonaan kirsikkatomaatteihin, näyttäisivät kypsyvän nopeammin. Jokin automaattinen kastelusysteemi olisi kyllä kätevä, niin ei tarvitsisi aina pyytää kasteluapua.

   Poista
 6. Mielenkiintoinen vinkki tuo Orange Fizz. Meillä oli tänä vuonna ihan hyvä tomaattikesä, satoa tuli mukavasti ja edellisvuoden homeongelmat eivät vaivanneet lainkaan - toki oli myös selvästi kuivempi kesä.
  Minullakin oli kasvihuoneessa pelkästään kirsikkatomaatteja, ne ovat jotenkin helpompia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosilämmin kesä oli varmaan mieluinen tomaateille, kunhan jaksoi huolehtia kastelusta.

   Poista
 7. Indigo roset näyttää just siltä että niissä vois olla erityistä särmää. Meillä ei kasvatettu ainoatakaan tomaattia tänä vuonna, mikä on näin jälkikäteen ajatellen tosi harmi, kun kerrankin olis valoa ja lämpöä riittänyt yllinkyllin. Kaunista syyspäivää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin luulisi värin perusteella maussa olevan jotain erityistä, mutta eipä ollut. Hyvää syksyn jatkoa!

   Poista
 8. Minulla on alkeellinen kokemus tomaattien kasvatuksen suhteen. Mutta kasvatin kotona rivarin lasitetulla parvekkeella yhdessä ruukussa yhden taimen minkä sain. Hyvin tuli tomaatteja. Ja mökillä valmiissa säkissä neljä tainta . Lajiketta en myöskään tiedä mutta hyvin onnistu molemmissa paikoissa kasvattaminen .

  VastaaPoista
 9. Eikös olekin mukavaa kun saa omaa satoa, lähiruokaa :)

  VastaaPoista