tiistai 13. marraskuuta 2018

Joki

Joki on minulle rakas elementti ja tuntuu iän karttuessa käyvän yhä tärkeämmäksi. Lapsuudenkotini on joen varrella ja siihen liittyy paljon muistoja. Seuraavana muisteloita kuvien kera.


Joki on päässyt jääpeitostaan vapun aikaan.


Ihan pieni ollessani jäät lähtivät rytinällä ja jäiden menoa seurattiin rannalla.
 Toisinaan jäiden mukana kellui jos minkälaista tavaraa.


Nykyään jäät sulavat paikalleen, vesi saattaa nousta ja joki levetä joksikin aikaa.Kevättöitä. Telkän pönttö koivussa.Tuomensilmut aukeamassa.
 Kukkiva tuomi joenvarrella: lempinäkyni ♥.
Kesällä käydessäni askeleet vie joka kerta joen rantaan.
 Vedellä on rauhoittava vaikutus. Lapsena opettelin uimarenkaan kanssa joessa uimaan, vaikka ranta ei ole kummoinen; savinen ja äkkisyvä. Juhannuskokko on poltettu aina joen rannalla.Kun asuin vielä kotona, meillä oli lehmiä, jotka laidunsivat jokirantoja ja joesta saivat käydä juomassa. Lehmiä ei ole ollut enää pitkään aikaan ja joen rantaan on muodostunut uutta kasvillisuutta, kuten nämä keltakurjenmiekat.Rantavedessä kasvaa ulpukoita ja olen nähnyt lumpeitakin.Juhannussoutelu kuuluu kesään. Tyttäreni olivat ahkeria onkimaan lapsina.
Syksyinen näkymä.Aamu joella syyskuussa.
Talvinen näkymä.
Lapsena jäällä luisteltiin ja hiihdettiin. Joenrantaan on laskua, joten oli hyvä laskea mäkeä suksilla ja tyhjillä apulantasäkeillä (ei ollut liukureita :)Kevättalvi. Uusi kevät koittaa pian....Kaiken kaikkiaan jokeen liittyy hyviä muistoja, ja ikäviltä sattumuksilta on vältytty.

Lopuksi Riki Sorsan "Joki".Mikä on sinulle rakas paikka? Onko se kenties puutarhassasi, Suomessa jossain vai ihan ulkomailla...
Kenties innostut tekemään postauksenkin asian tiimoilta :)


13 kommenttia:

 1. Kaikki vesistöt ovat hienoja! Joen sijaan järvi ja aikanaan meri (purjehdusta harrastaneena) olivat tärkeitä vesielementtejä. En voisi kuvitellakaan mökkeileväni muualla kuin veden äärellä. Kiva postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kaikki vesistöt oivat kauniita, ja niitähän Suomessa piisaa :)

   Poista
 2. Ihania kuvia selvästi sinulle tärkeästä paikasta.

  VastaaPoista
 3. Kauniit kuvat, erityisesti tuo syyskuinen aamu on ihana. Minulle rakas paikka on lapsuudenkotini takana oleva luonnontilainen vanha kuusikko. Siellä pesii paljon lintuja ja ainakin yksi liito-orava, jolle on myös ripustettu pönttöjä. Maa on pehmeää sammalta ja muutama kaatunut puu saa lahota rauhassa. Aivan kuin aika olisi siellä pysähtynyt, sillä se on pysynyt suunnilleen samannäköisenä koko ikäni. Osaisin suunnistaa siellä pilkkopimeässäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun metsikkösi kuulostaa rauhoittavalta ja salaperäiseltä paikalta, siellä varmaan sielu lepää.

   Poista
 4. Kiitos kivoista jokikuvista. Järvet, joet ja meret, kaikki omalla tavallaan niin kauniita. Minulle meren läheisyydessä lapsuuteni ja nuoruuteni kasvaneena meri ja sitä reunustavat hiekkarannat ovat ne rakkaimmat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meri on kunnioitusta herättävä elementti, osaa näyttää voimansa.

   Poista
 5. Kiitos sinulle tästä joesta ja kertomuksesta. Minulla oli lapsena ja nuorenakin vielä rakas paikka hautausmaa. Niin hassulta kun se kuulostaakin . Minun isälläni ja äidilläni on molemmilla sukuhaudat vanhalla hautausmaalla. Siellä oli aina niin kaunista ja rauhallista. Minulla oli nuorena oikein eväät mukana ,istuin siellä penkillä ison vanhan tammen tai vaahteran alla ja söin eväitä .

  VastaaPoista
 6. Ole hyvä.
  Hautausmaalla on tosiaankin rauhallista ja kaunista. "Meidän" hautausmaalla on paljon sukulaisia ja tuttuja, joskus kiertelen siellä ja muistelen.

  VastaaPoista
 7. Hieno tarina joesta. Ympäristöllä on iso merkitys elämässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, ympäristöllä ja tietyillä paikoilla voi olla suurikin vaikutus.

   Poista
 8. Joki on hieno elementti. Lapsuuteni asuin joen rannalla. Myöhemmin asuin useammalla paikkakunnalla jotka kaikki olivat merenranta kaupunkeja. Nyt olen saanut rakentaa oman kodin tuon joen rantaan missä lapsuuteni vietin. Nautin todellakin joesta elementtinä ja siitä kuinka se muotoutuu erilaiseksi eri vuoden aikojen vaihtuessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, joen vuodenaikojen vaihtelua on kiva seurata, jääpeitteestä kesäiseen liplatukseen. Nyt joessa on ohut jääriite.

   Poista