perjantai 18. heinäkuuta 2014

Perennat kukassa


Yksi lempiperennoistani on jaloritarinkannus. Sain muutamia alkuja vuosia sitten ja sen jälkeen olen itse lisännyt niitä siemenistä. Siementen kypsyttyä olen syksyllä ripotellut niitä kukkapenkkiin ja sitten aikanaan kun ovat kasvaneet sopivankokoisiksi olen siirtänyt ne lopulliseen paikkaan. Näitä on kyllä helppo lisätä ja lisääntyy itsestäänkin. Menestyminen ei aina sitten olekaan yhtä varmaa. Viime kesänä härmä vei ritarinkannukset niin ettei kukinnasta päässyt nauttimaan. Nytkin tutkittuani kasvustoa huomasin härmän alkua. Pitäisi ilmeisesti olla harvahko kasvusto, joka pääsee tuulettumaan ja se osaltaan ehkäisisi härmää. Pitäisi varmaan harventaa kasvustoa, mutta en ole raskinut. Jos on muitakin konsteja härmää vastaan, otan niitä kiitollisuudella vastaan.Ritarinkannuksien kanssa kasvaa myös rohtosormustinkukkia. Nämä olen alkujaan kasvattanut saamistani siemenistä. Sen jälkeen sormustinkukat ovatkin  huolehtineet itse lisääntymisestään. Kaunis kasvi, mutta hyvin myrkyllinen.

 
 


Palava rakkaus kukkii myös parhaillaan. Nämä olen myös kasvattanut siemenestä ja kukkivat nyt ensimmäistä kesää. Tämäkin oli helppo kasvattaa. Syksyllä pari vuotta sitten laitoin siemenet astiaan multaan ja jätin astian talveksi ulos. Keväällä sitten itivät ja viime kesä meni taimikasvatuksessa.Ruskoliljaa minulla oli enemmänkin jokunen vuosi sitten, mutta niissä alkoi liljakukot asustelemaan joten lopulta luovuin niistä. Pari vuotta sitten kaivelin vanhaa kukkapenkkiä ja sieltä löytyi vielä sipuleita ja istutin taas niitä kokeeksi. Vielä ei ole liljakukkoja näkynyt.Jalopähkämö on kukkinut tässä samassa penkissä useita vuosia ja näyttää vielä viihtyvän. 


Kuvauskierroksella huomasin, että orvokit olivat venähtäneet pitkiksi ja leikkasin ne sitten alas.  Jospa tyngistä versoisi uutta kasvua ja kukkisi vielä uudestaan myöhemmin. Leikatuista tein kukkakimpun, johon lisäsin ruusua ja jalopähkämöä.


Luonnossa tontin laitamilla mesiangervo ja horsma kukkivat rintarinnan, kauniita ovat nekin. Nauttikaamme kesästä!

4 kommenttia:

 1. Kivoja kuvia! Ritarinkannukset ja sormustinkukat ovat sellaisia tapauksia, että ne eivät pyytele anteeksi olemassaoloaan, vaan suorastaan vaativat huomiota osakseen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, ritarit ja sormustimet tulee kyllä huomatuiksi.

   Poista
 2. Kauniisti kukkivat kaikki! Siemenestä itse kasvatetuilla tuntuu olevan ihan erityinen paikka sydämessä. Niiden kasvuunlähtö on jo itsessään todella palkitsevaa ja kasvun seuraaminen ihan toisenlaista touhua kuin valmistaimien :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja kukkia myöhemmin katsellessa muistuu mieleen, että näitä taimia tai siemeniä sain siltä ja siltä henkilöltä. Tulee tunnearvoa:)

   Poista