sunnuntai 27. heinäkuuta 2014

Keskipäivänkukka ja kelta-apinankukka

Enpä olisi uskonut, että  keskipäivänkukan taimirääpäleistä tuli näin kivasti kukkivia kukkia.

 Olen kyllä positiivisesti yllättynyt :)


Taimikasvatusvaiheita:

Tässä kuva taimista toukokuussa kasvihuoneessa.
Tässä keskipäivänkukat istutettuna kesäkuussa.

Ja tässä kuvattuna tänään. Kukat ovat paistatelleet täydessä auringossa ja näyttävät viihtyvän vaikka on ollut näin helteistä. Terassin kaide on maalauksessa, joten odottelevat tässä kaiteelle pääsyä.Ruukussa kivikkoon laitettuna.
Kissapatsaaseen istutettuna.


Tässä on amppelissa kelta-apinankukkaa, mukana on myös keijunmekkoa, mutta apinankukka näkyy ottaneen siitä voiton. Apinankukkaa säilytin talven ajan viileässä varastossa ja toukokuussa laitoin juurenpalat uudestaan multaan. Juurenpaloista saa lisättyä helposti, lähtee kasvamaan pienestäkin pätkästä. Tykkään tästä, vaikka onkin kova roskaaja kun pudottelee kuihtuneita kukkiaan. Mutta tässä tipahtelee nurmikolle, joten ei haittaa.


Olen kuullut tätä kutsuttavan myös lapin orvokiksi, juopon kukaksi ja hyvän äidin kukaksi. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Nimitys juoponkukka johtuu varmaan siitä, että tarvitsee runsaasti kastelua.

Hellettä on piisannut ja kukille ja muille kasveille on saanut kantaa vettä selkä vääränä.
Maa kaipais jo vettä ja ilmeisesti sitä ensi viikolla ainakin jossain määrin saadaan.

9 kommenttia:

 1. Oi, mitä kukkaloistoa! Tällaiset yllärit on ihan parhaita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odottamattomat yllätykset palkitsevat kasvattajan :)

   Poista
 2. Minulla oli viime kesänä apinankukkaa ensimmäistä kertaan ja tykkäsin kovasti, helppo ja näyttävä kukka. Syksyllä iskin juurakon kasvimaahan, mutta ei sieltä keväällä mitään noussut. Olisi varmaan pitänyt viedä kellariin. Nyt ihmettelen, miksiköhän en tänä vuonna ostanut apinankukkia, jotenkin unohdin koko kukan. Hienosti ovat sinulla menestyneet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä helppohoitoinen kukka, jos saa talven yli menemään. Kastelua ja kastelua....

   Poista
 3. Minulla tätä "juoppoa"on ollut 30 vuotta. Alun sain äidilläni joka olisi täyttänyt ensi vuonna 100 vuotta. Äiti oli saanut sen äidiltään. Olisi kiva kuulla miten vanha alun perin mahtaa olla ja miten laajalti esiintyy.

  VastaaPoista
 4. Minulla tätä "juoppoa"on ollut 30 vuotta. Alun sain äidilläni joka olisi täyttänyt ensi vuonna 100 vuotta. Äiti oli saanut sen äidiltään. Olisi kiva kuulla miten vanha alun perin mahtaa olla ja miten laajalti esiintyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä sain tämän apinankukan aikoinaan sukulaiselta, sen jälkeen olen jakanut edelleen sitä haluaville. Tämä kukka taitaa olla sellainen, joka siirtyy tuttavankauppaa myöten eteenpäin.

   Poista