torstai 11. syyskuuta 2014

Kesä tuli takaisin

Eilen ja toissapäivänä oli lämmintä reipas 20 astetta ja tänäänkin mittari näyttää melkein +18.  Ei uskois kun kohta ollaan syyskuun puolivälissä. Mukava on ollut puuhastella ulkosalla ja nauttia vielä auringon lämmöstä.

Kasvihuoneessakin on lämmön myötä taas tapahtunut edistystä. Kirsikkatomaatti Ildi on alkanut kypsyttää keltaisia hedelmiään vauhdilla. Näitä on sitten paljon tertussa, kuin viinirypäleitä. Melkein ovat yhtä pieniäkin ja melkein yhtä makeitakin.


Kirsikkatomaatti Black Cherry on myös suosikkini. Tässä on hedelmät aika harvassa, mutta makeita nekin ovat.Karhunvadelma yllätti tänä kesänä ensimmäisen kerran muutamalla marjallaan. Sain muutama vuosi sitten juurenpätkiä ja olen sen niistä kasvattanut. Tietämäni mukaan tämän pitäisi olla ns. siperialainen karhunvadelma.

 

Siperialainen karhunvadelma löysi tiensä Suomeen 1980-luvulla. Löytymiseen liittyi jokin mukava juttu. Se meni muistaakseni jotenkin näin: suomalainen oli junassa Siperiassa, juna pysähtyi jostakin syystä pöpelikköön ja suomalainen löysi ulkonaollessaan maukkaita karhunvatukoita ja otti mukaansa muutaman vesan ja toi ne suomeen. Kempeleen puutarhaoppilaitos ja Oulun yliopisto  tietääkseni sitten alkoivat lisäämään tätä karhunvadelmaa yhteistyönä.

Vattu näyttää kasvavan pituutta huimasti ja piikikäskin tuntuu olevan, tarttuu aina hihasta kiinni kun liian läheltä kulkee. Tälle pitäisi nyt keksiä tukitoimenpiteitä.Keskipäivänkukat ovat innostuneet uudestaan kukkimaan. Leikkasin jokin aika sitten kaikki siemenkodan alut pois ja koska kesäkukkien lannoitusaine loppui, nakkasin laatikoihin jotain puutarhan yleislannosta. Näyttivät tykkäävän näistä toimenpiteistä.


Nimi keskipäivänkukka juontanee nimensä siitä, että kukka näyttää kukkivan melkeinpä vain keskipäivällä: valoa pitää olla riittävästi.

Värejä on jos minkälaisia.

Syksyn värejä.4 kommenttia:

 1. On tosi kauniita kukkia nuo keskipäivän kukat, Herkullisia tomatteja Minunkin suosikki tomatti on
  Black Cherry on hyvin maukas makea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minutkin yllätti tuo keskipäivänkukka kauneudellaan, taimet kun keväällä olivat surkeita.

   Poista
 2. Samaa täällä ajattelin sanoa, että komeita nuo sinun keskipäivänkukkasi! Minulla taitaa olla varastossa niiden siemeniä, toivottavasti eivät ole vanhentuneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Minusta tuntuu, että nämä ovat myös ensi kevään kylvölistalla.

   Poista