torstai 29. lokakuuta 2015

Lokakuun lopun puuhia

Vielä olen säiden salliessa puuhaillut pihamaalla. Olen haravoinut enimmät lehdet kasvimaalle ja loput pensaiden alle maatumaan. Kovin tarkkaa haravointia en harrasta ja johonkin ne loputkin lehdet talven aikana katoavat. Kasvimaan kääntämisessä käsivoimin oli hieman urakkaa, oli nimittäin aika märkää ja raskasta käänneltävää. Viime lauantaina istutin vielä viimeiset tulppaanit, kun niitä tuli alelaarista hommattua, jospa vielä kerkeävät juurtua.Aiemmin lokakuussa istutin 'Actaea' -narsisseja, posliinihyasintteja ja pieniä värikkäitä tulppaaneja. Nämä tulppaanit ovat erikoisen värisiä, mielenkiinnolla odotan niitä keväällä nousevaksi. Tänä syksynä tulikin istutettua tavallista enemmän kukkasipuleita ale-löytöjen takia.

Alelaarista ovat nämäkin lähtöisin.

Orvokit ovat sitkeitä sissejä, vielä sinnittelevät kukassa, vaikka välillä on ollut melkein 10 asteen pakkasia.Keväällä kylvämäni laventelit ehtivät kasvaa tämän kokoisiksi, itäminen oli huonoa ja kasvukin oli heikkoa. Ovat olleet ihan ulkona tähän asti, pakkasöinä tosin harson alla. Nyt vein ne varastoon talven ajaksi. Saapa nähdä selviävätkö hengissä kevääseen, olisi mukava nähdä niiden kukkivankin.

Pieniä ovat, mutta tuoksu on hyvä.

Tässä amppelissa oli kesällä miljoonakello ja se syrjäytti nämä muratit. Miljoonakello meni pakkasöinä, mutta muratit ovat vielä hengissä. Yritän talvettaa nämäkin.

Muratit ovat peräisin joulu- ja pääsiäisasetelmista.

Siniviuhka on myös sinnitellyt ulkona (välillä harson alla) näihin päiviin asti. Kokeilen nyt senkin talvettamista.Verbenat ovat kestäneet yllättävän hyvin pakkasöitä harson alla. Vien nämäkin varastoon talvehtimaan. Verbenojen talvetus on yleensä onnistunut hyvin.


Talvetushuone alkaakin olla tupaten täynnä, koska se toimii myös varastona. Lokakuun alkupuolella vein sinne jo pelakuita ja verenpisaroita ja nyt sitten on lopputäytön aika. Kevät sitten näyttää mitkä ovat selvinneet hengissä.


Sitten vielä mukava yllätys. Keväällä saamani tulilatva kukki aikansa ja sitten kesällä vein sen lopulta ulos tarkoituksena heittää roskiin. No, roskiinvieminen unohtui ja syksyn tullen alkoi ilmestyä kukkanuppuja. Nyt sitten odotellaan toista kukintaa. Plusssa-päivinä olen pitänyt tätä vielä ulkona.

Oiskohan viileät säät saaneet tämän tekemään nuppuja?

Taidanpa lähteä lintulautaa pystyttämään, ulkona näyttää olevan mukavan kuuraista ja aurinkoistakin.

4 kommenttia:

 1. Hienosti onnistut talvettamaan ja tulilatvankin uudelleen kukittamaan. Onneksi olkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, tulilatvan uudelleenkukinta on ihan sattumaa :)

   Poista
 2. Minun laventelini, tosin ostettu, vietti talven onnistuneesti kellarissa. Sinne se nytkin meni. Pitää vain muistaa kastella sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ois kyllä kiva, jos nuo laventelit menis talven yli, pitää muistaa välillä käydä katsomassa niitä.

   Poista