perjantai 15. tammikuuta 2016

Huonekasvikatsaus

Tähän aikaan vuodesta, kun kylvöhommat ei vielä aivan ole ajankohtaisia, kiinnitän yleensä enemmän huomiota huonekasveihin. Jotain kasvavaa ja vihreää kun pitää saada hypistellä :) Mullanvaihtoon ei vielä ole kiirettä, mutta tarkistan kasvien kuntoa ja joitakin käytän suihkussa pölyjen huuhtelussa.

Ajattelin samalla etsiä kasveille latinankieliset nimet. Jos tulee virheitä, asiasta saa huomauttaa.

Tämän kliivian (Klivia miniata), (jota myös punasarjaksi kutsutaan) ostin muutama vuosi sitten alesta poistohintaan. On kasvanut kokoa mukavasti ja kukkinutkin kaksi kertaa, ensimmäisen kerran näyttävästi ja sitten ruukun vaihdon jälkeen hyvin pienesti.
Papinkauran (nuokkupapinkauran), (Billbergia nutans) sain aikoinaan anopilta. On ollut kestävä ja vähääntyytyvä kasvi. Ei tykkää huonoa, vaikka kastelu unohtuu pitemmäksikin aikaa.

Nyt hän pääsi suihkuun virkistäytymään

Papinkaura on kukkinut harvakseltaan ja nyt syksyllä yllätti yhdellä kukinnollaan pitkästä aikaa.
Tämä tuoksuköynnos (Stephanotis floribunda) on parin vuoden takainen ostos. Pituutta on tullut metrejä lisää. Pähkäilin jonkin aikaa, että mihin tämän ohjaisi kasvamaan.  Lopulta päädyin laittamaan tukevasta johdosta kaaret ruukkuun, joita pitkin voi kietoutua. Nyt pimeän aikaan on kellastunut ja lehtiä on putoillut jonkin verran.

Jospa suihku piristäisi nuutunuttta olemusta

Ostettaessa oli ihanat valkoiset kukat, mutta sen jälkeen ei ole kukkia ilmaantunut. Mitenkähän tämän saisi kukkimaan?
Nukkatyräkin (Euphorbia leuconeura) kasvatin aikoinaan siemenestä ja nyt taitaa olla kolmas "polvi" menossa. Tuntee myös nimet Paukku-Pate, Paha poika ja lienee muitakin. Lisänimet johtuu kasvin tavasta paukauttaa siemenet ympäristöönsä.

Hänkin kävi suihkussa

Talvella pudottelee paljon lehtiä ja jalkaosa onkin aika kalju.

Juurella pikku-pateja

Enkelinsiipi (vasemmalla) on lähtöisin opiskelupaikaltani, toin taannoin pari pistokasta kotiin, juurrutin ja laitoin multaan. Oikealta nimeltään kasvi on korallibegonia ja kuuluu Begonia Corallina -ryhmään. On kärsinyt pimeästä ja pudotellut lehtiä, mutta onneksi kevät on tulossa.

Enkelinsiipi ja kultaköynnös
Oikealla on kultaköynnös (Epipremnum pinnatum) ja pituutta on tullut aikalailla. Ensin yritin ohjata seinää myöten kasvamaan, mutta siellä oli liian vähän valoa ja lehdet alkoi tippua. Niinpä ohjasin narulla ylös verhotankoon kiinni ja siinä näyttää tykkkäävän olla. Kultaköynnös on huoneilmaa puhdistava kasvi.


Tämä on euron ostos muutaman vuoden takaa. Blogissanikin etsin tälle tuntemattomalle nimeä ja selvisi, että on jokin amppelibegonia, mutta tarkempaa nimeä en tiedä. Tämä on pärjännyt hyvin, mutta tänä talvena taitaa menettää kaikki lehtensä. Toivottavasti ei kuihdu kokonaan.Huonekasvit luovat viihtyisyyttä ja auttavat multasormien kutitukseen varsinkin talviaikaan. Kaupoissa on myynnissä ihania esikoita tähän aikaan. Ehkä pitänee ostaa....


8 kommenttia:

 1. Kiva postaus; välillä huonekasvejakin. Minäkin huomasin että esikoita oli myynnissä. Täytynee hankkia. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäaikaan huonekasvit jäävät vähän unholaan, kun aika menee pääasiassa ulkona. Mutta näin talviaikaan niihin kiinnittää enemmän huomiota. Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 2. Mukava minunkin mielestäni välillä lukea huoneskasveista juttuja.
  Itseltänikin löytyy jos jonkinlaista huonekasvia, niistä lemppareitani taitavat ovat talvellakin kukkivat soihtuköynnökset ja sant pauliat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huonekasvit ovat kivoja! Harmi, kun näin talviaikaan tahtoo tulla menetyksiä. Ainakin suukkosuu näyttää kuolleelta :( , jos ei juurelta jotain nouse vielä.

   Poista
 3. Hienot kasvit. Minä en ollut koskaan huonekasvifriikki. Toin Keniasta kultaköynnöksen ja sain pienen taimen kliiviasta. Se on iso ja upea nyt. Ludisia ja muutama muu orkidea riittää. En jaksa ja ehdi hoitaa. Ulkona on tarpeeksi vaalittavaa. Kissojen takia kaikki päätyy kuitenkin amppeliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle noita kasveja on kertynyt, kokoelma karttuu muutamalla kasvilla vuodessa ja välillä muutama tekee luonnollisen poistuman, joten jonkinlainen tasapaino säilyy.

   Poista
 4. Hyvinvoivan näköisiä huonekasveja sinulla! Täältäpä bongasin nimen huonekasvilleni, jota olen vuosia ihmetellyt että mikä se on. Nukkatyräkki, kiitos tästä tiedosta :). Hyvää tammikuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja. Kiva, kun postauksesta oli hyötyä. Hyvää talven jatkoa myös sinulle!

   Poista