keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Multaongelmia

Tänään istutin tomaatit oikeisiin ruukkuihin. Tomskut ovat huomattavasti pienempiä kuin viime vuonna tähän aikaan. Kylvöä myöhästytin tänä keväänä hieman lisää, mutta suurin syy pienuuteen taitaa olla multa jota käytin koulintaan.  Käytin Biolanin Turvemultaa ja pussissa sanottiin, että multaa voidaan käyttää mm. taimikasvatusalustaksi ruukkuihin.  Mutta luulenpa, että multa oli liian vahvaa pikkutaimille, jotka sitten vain kituivat mullassa. Lopulta päädyin koulimaan taimet vielä uudelleen taimimultaan, jota kävin ostamassa puutarhalta. Tomskut lähtivätkin sitten kasvuun, mutta ainakin 2-3 viikkoa kasvusta tärvääntyi jurotus/uusintakoulinta -vaiheeseen.

Nyt käytin multana amppelimultaa. Mullan sanotaan sopivan myös astiataimien kasvatukseen.  Mullassa on pitkävaikutteisia lannoiterakeita mukana, joten ei tarvitse pohtia lannoitusasiaa.


Tässä he ovat tuoreessa mullassa, lajikkeet ovat:  'De Barao Black',  'Estonian Yellow Cherry', 'Wapsipinicon Peach',  'Purple Russian',  'Wipper Snapper',  'Poroporo'-villitomaatti sekä vanhat tutut 'Black Cherry'  ja 'Sungold'.


Sama multaongelma oli myös paprikoilla, joille myös tein uudelleenkoulinnan samaan aikaan tomaattien kanssa. Tänään ruukutin myös paprikat amppelimultaan. Pieniä ovat nämäkin viime vuoteen verrattuna.

Oranssi 'Gourmet' ja punainen 'oma siemen'.


Olikohan amppelimulta hyvä valinta... pianhan se nähdään.  Millaista multaa käytätte tomaattien ja paprikoiden esikasvatukseen? Entä kasvihuoneeseen istutettaessa?14 kommenttia:

 1. Ehkä valo- ym. olosuhteilla on myös osuutensa. Käytin tänä vuonna tismalleen samaa kylvömultaa, kuin edellisinäkin, mutta kasvu on ollut merkittävästi hitaampaa ja kituliaampaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voipa olla niinkin. Epäilin myös liian kovaa auringonpaahdetta syyksi, sillä laitoin taimet etelä-ikkunalaudalle, jotta valosta ei olisi puutetta. Ehkäpä tuli liikaa valohoitoa.

   Poista
 2. Sama-ehkä multaongelma täälläkin. Samaa taimikasvatusmultaa käytin minäkin tomaateille ja paprikoille, tuloksena aivan mitättömät alut. Kurpitsoille, kurkuille ja maeloneilee käytin toista merkkiä ja kasvu on rehevää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun muistelen, niin multa taisi olla vuoden vanhaa, oiskohan jotenkin pahentunut talven aikana ja se vaikuttanut asiaan. Tämä olikin ensimmäinen kerta, kun kokeilin taimikasvatukseen B:n turvemultaa.

   Poista
 3. Toivottavasti taimesi lähtevät nyt hyvään kasvuun. Itse käytän tomaatin ja muillakin taimillani lähes pelkästään biolanin multia, eli kylvössä ja taimivauheessa kylvö- ja tamimultaa ja myöhemmin mustaa multaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuonna käytin Kekkilän kylvö/taimimultaa kylvö- ja taimivaiheessa ja ruukutukseen käytin ruukutusmultaa (taisi olla Kekkilää sekin) eikä ollut ongelmia.

   Poista
 4. Jospa taimesi nyt vahvistuisivat. Minä kylvin tomaatit ja muut kylvöt biolanin taimimultaan, siihen vanhempaan sorttiin, myöhemmin huomasin myynnissä mykoritsasientä sisältävän taimimullan. Sitä en ole hankkinut. Kasvihuoneeseen laitoin kasvuturvetta, sekin taisi olla biolania. Hyvin ainakin viime vuonna kasvoi siinä. Kaikki muut tomskut on kasvanut oikein hyvin, mutta pikkiriikkiset tumbling tom- tomaatit ovat surkeita, kuten viime keväänäkin, mutta jospa nekin virkistyisivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä käytin kylvöön tänä keväänä Biolanin mykoritsamultaa ja toimi hyvin. En kyllä huomannut havaittavaa plussaa tavalliseen kylvömultaan verrattuna, jota olen käyttänyt aiemmin.
   Kasvihuoneeseen istutettaessa aion edelleen käyttää tätä Biolanin Turvermultaa, olen käyttänyt sitä aiemminkin ja toimii hyvin kasvihuoneessa. Mutta pikkutaimille tämä taitaa olla liian voimakasta.

   Poista
 5. Luin mielenkiinnolla muiden multavinkkejä. Kasvatan tomaatteja nyt ensimmäistä kertaa, joten tietoa ei ole vielä läheskään riittävästi jaettavaksi. Amppelimulta lannoiterakeineen kuulostaa ainakin hyvältä ja helpolta vaihtoehdolta, toivottavasti tomaatintaimet tykkäävät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, jospa taimet nyt saisivat potkua kasvuun tuosta amppelimullasta. Onpahan nyt sitten kokeiltu sitäkin.

   Poista
 6. Hei! Ihan tavallista kylvömultaa; olikohan Biolan? Sitten pikkutaimet taimimultaan- sekin vissiin Biolan. Samettiruusujen pikkutaimet taisin istuttaa ihan basic-kukkamultaan. Tänä vuonna minulla ei ole paprikoita; tomaattia kyllä, mutta senkin laitoin tosi myöhään. Tuli Fothergillsín puutarhalta siemenpussi lahjaksi. Lajike on pieni ruukkutomaatti.
  Käyhän kurkkaamassa blogiani; tultiin juuri Kroatiasta, jossa oli ihanasti kukkiva kesä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Biolan ja Kekkilä taitavat olla ne multamerkit näissä taimihommissa. Liekkö edes muita?? Olenkin jo blogisi lukija, siellä on kivoja juttuja :)

   Poista
 7. Hei, löysin tämän blogin ja jään lukijaksi, mukava nähdä millaisia hyötykasveja / kukkia kasvatetaan. :) http://kasvimaaelamaa.blogspot.fi/

  VastaaPoista