perjantai 6. tammikuuta 2017

Loppiaistunnelmia

Kuusi nököttää vielä pirtissä. Olen sen verran jouluihminen, että kun on kuusen saanut sisälle tuotua niin se saa sitten hoitaa hommaansa loppiaiseen saakka. Ehkä maanantaina hän saa lähteä. Joskus kuusi on intoutunut kasvattamaan jopa uutta vihreää kasvua sisällä, mutta tänä jouluna näin ei ole käynyt.Eilen oli kovimmat pakkaset tähän saakka, aamulla mittari näytti -29 astetta. 
Pörheä sinitiainen nokki talipötkylää henkensä pitimiksi.Päivä on jatkunut näillä seuduin laskelmieni mukaan reippaalla puolella tunnilla.
Eilen oli taas näyttävä auringonlasku.


 

Vuosiin en ole esikoita hankkinut, kun tahtovat kotiini päästyään pian kuukahtaa. Mutta nyt en voinut vastustaa kiusausta, kun hintakin oli edullinen. Mitenkähän esikot saisi säilymään mahdollisimman pitkään? Onkohan nämä ihan kausikukkia vai voisko istuttaa kesällä ulos?

Esikot ovat kauniita ja tuulahdus keväästä!

 
Olen kerännyt joulun ajan talteen kynttilöiden jäännökset ja öljykynttilöiden jämät.  Näistä saa ulkotulen, kun käytettyyn ulkotuleen laittaa sydämeksi kävyn (männyn tai kuusen) ja täyttää ympäryksen steariinijämillä. Palaa suunnilleen yhtä kauan kuin alkuperäinenkin tuli.

Tämä pääsee illalla ulos loppiaisen kunniaksi.

Nyt voikin alkaa kevättä odottamaan, kun paluu arkeen koittaa juhlinnan jälkeen. 
Leppoisaa loppiaista!

18 kommenttia:

 1. Itse keräilin juuri aamulla joulujuttuja pois. Ikkunaan jäi vielä valotähdet, kun tykkään tunnelmoida niiden valossa iltaisin:) Onneksi meillä elohopea ei ole päiväsaikaan laskenut -24 astetta alemmas. Riittävän kylmää on ollut silti.
  Kyllä päivän huomaa selvästi jo pidentyneen ja oma mielikin on paljon pirteämpi. Tuntuu siltä että kevät on ihan nurkan takana!
  Mukavaa loppiaista sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on nyt -16, paljon on lauhtunut eilisestä. Kevät tulee yllättävän pian :)

   Poista
 2. Meilläkin näyttää vielä hyvin jouluiselta. Kuusi on vielä paikoillaan ja se ei onneksi ole varistanut neulasiaan juuri ollenkaan. Muutkin jouluiset koristeet saavat vielä hetken olla odottamassa kaapin kätköihin päätymistä.
  Olen useamman, kuin kerran yrittänyt saada esikkoja säilymään kevääseen saakka siinä koskaan onnistumatta, mutta tiedän, että taitavimmat siinä kyllä onnistuvat.
  Minäkin kerään aina kynttilänjämät ja lisäilen ne pikku hiljaa ulkoroihujen sekaan palamaan, mutta tuota käpysydäntä pitääkin ehdottomasti kokeilla. Kiitos vinkistä.
  Leppoisaa ja hyvää loppiaista myöskin sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin joulukoristeet on vielä paikallaan, maanantaina alan niitä poistamaan. Ulkona saavat (joulu)valot olla vielä pimeää torjumassa. Olen myös käynyt tähän jämätuleen lisäämässä jämiä (kun massa sulaa niin se hupenee).

   Poista
 3. Kuusi on tuvassa vielä, muovinen ei edes varista :) Tontut olen keränny pois jo uunna vuonna.
  Tuo käpysydän oli ihan uusi tieto, siis kokeilemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan toimiva systeemi on tuo käpysydän. Olen ripotellut myös kävyn päälle jämiä, että käpy ei heti pala kokonaan vaan se "imee" rasvaa.

   Poista
 4. Minä siivosin just äsken joulukuusen ja -koristeet pois. Eli joulu oli nyt tässä ja nyt mennään kohti valoa ja kevättä. Kaunis auringonlasku.
  Hyvää loppiaisen jatkoa!

  VastaaPoista
 5. Esikot saa pysymään kevääseen hengissä, kun löytää niille sopivan viileän ja valoisan paikan sekä pitää mullan tasaisen kosteana. Keväällä ne voi istuttaa kukkapenkkiin. Marketti-esikot tuntuvat kukkivan moneen kertaan kesän aikana, vielä syksylläkin voi kukkia ilmestyä. Harvemmin selviävät talvesta, mutta aina kannattaa yrittää:)
  Kiva vinkki tuo kynttilän jämien hyödyntäminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä Puutarhamyyrä! Yritän saada esikot pysymään hengissä kevääseen asti. Olisikin kiva nähdä niiden kukkivan ulkona.

   Poista
 6. Voi mikä pieni pallero lintulaudalla! Meillä oli pakkasilla selvästi enemmän vierailijoita ruokinnalla, toivottavasti siitä oli edes hieman apua.
  Ihanat esikot. Meillä ne ovat pysyneet hengissä hieman viileämmässä, eli noin 18-asteisessa pannuhuoneessa. Siellä säilytän muutenkin kaikkia kukkia ja kasvejani, koska kissoilla ei ole pääsyä huoneeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnut olivat pörhistäneet höyhenensä kovassa pakkasessa. Pitääkin viedä yläkertaan viileään kunhan ovat kukkineet, vielä ei raski.

   Poista
 7. Blogissani olisi sinulle haaste. Toivottavasti nappaat sen mukaasi.

  VastaaPoista
 8. Hieno idea tuohon ulkotuleen!!
  Lempeää sunnuntai iltaa sinne talven ihmemaahan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen tein vielä toisen jämäulkotulen, hyvin paloi kunhan alkuun pääsi.

   Poista
 9. Kiva tuo ulkotuli-idea, täytyykin kokeilla!

  VastaaPoista