perjantai 10. helmikuuta 2017

Huoneilmaa puhdistavia kasveja

Monet huonekasvit poistavat huoneilmasta hiilidioksidia ja haitallisia aineita (esim. formaldehydi, bentseeni) sekä tuottavat happea tilalle. Tehokkaita ilmanpuhdistajia ovat mm. traakkipuut, vehkat, limoviikuna, anopinkieli, (kirjo)rönsylilja, kultapalmu, fiikus, muratti, kultaköynnös. Nämä olivatkin minulle ennestään tuttuja.

Joulunaikainen ilmanpuhdistaja; tulilatva.

Sen sijaan yllätyin vähän, että monet kukkivat kasvitkin puhdistavat huoneilmaa, kuten krysanteemi, gerbera, tulilatva ja jopa joulutähtikin, (ks. allaoleva video). Videossa mainitaan ilmaa puhdistavina myös leikkotulppaanit!


Katsastin mitä ilmanpuhdistajakasveja meillä asustaa ja seuraavat löytyy:


Tämä muratti on peräisin muutaman vuoden takaa pääsiäisasetelmasta. Onkohan kaikki muratit ilmaa puhdistavia?, ehkä tämäkin on.... Muratti on hyvä formaldehydin poistaja.


Kultaköynnös meni talven aikana niin huonoon kuntoon, että tässä on nyt juurtumassa pistokkaita siitä. Jospa näistä saisi uuden ilmanpuhdistajan.


Videossa ilmanpuhdistajakasviksi mainitaan myös huonekuusi, mikä oli uutta minulle. Sellainen meiltä löytyy.


En myöskään tiennyt, että joulu- ja pääsiäiskaktukset ovat ilmanpuhdistajia. Tämä on marraskuunkaktus (ehkä joulukaktuksella tarkoitettiin tätä), näitä meillä on useampia.


Begoniat mainittiin myös. Ehkä ilmanpuhdistajan virkaa toimittaa myös tämä enkelinsiipi eli korallibegonia.


Anopinkieli poistaa hiilidioksidia, mutta tämä on itsekin heikossa hapessa. Anopinkielen pitäisi olla sitkeä sissi, mutta tämä näyttää kuolevan käsiin. Tässä kaksi lehteä yrittää juurtua. Pitäisiköhän leikata lehti palasiksi ja yrittää sitä kautta lisäämistä.... Osaako joku neuvoa, miten se tehdään?  Muistelen lukeneeni, että keltareunaisesta anopinkielestä tulee lisättäessä  kokonaan vihreälehtinen??


Mikäli muistan oikein, peikonlehti olisi myös ilmaa puhdistava kasvi?? Yritin tarkistaa netistä, mutta en löytänyt mainintaa asiasta.  Meillä olisi iso ilmanpuhdistaja, jos hän puhdistaa ilmaa.

Onko sinun kodissasi ilmanpuhdistajakasveja?

Huonekasvit näyttävät kaipaavan virkistystä. Pitääkin alkaa elvytyshommiin; suihkutusta ja mullanvaihtoa tiedossa.


13 kommenttia:

 1. Ilmanpuhdistuskasveja löytyy meiltäkin muutamia.
  Anopinkieltä voi lisätä juuripaakkua jakamalla ja myös juurakon sivuruusukkeista, sekä leikkaamalla 7-10 sentin paloja lehdistä ja laittamalla multaan juurtumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeilenpa tuota palojen laittamista multaan, kiitos neuvosta. Anopinkieli on kotoani peräisin, joten olisi mukavaa säilyttää se hengissä.

   Poista
 2. Meiltä löytyy edellämainituista ainoastaan anopinkieli ja limoviikuna. Mulla ei kovin montaa huonekasvia olekaan kun oon aika surkea niiden kanssa. Paitsi että kiinanruusut on menestyneet ja kukkineet yhtäjaksoisesti jo puolivuotta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, kun minäkin saisin kiinaruusun kukkimaan. Minun kiinanruusu ei ole kukkinut vuosiin.

   Poista
 3. Tämäkin seikka kasveissa on hyvä, kauneuden ja ilon tuottamisen ohella. Itsellä löytyy anopinkieliä, traakiipuu, kultaköynnös ja välillä on ostosena tulilatvaa ja tulppaaneita.
  Komeasti olet saanut muratin kasvamaan. Kannattaa kokeilla noita Kruunu Vuokon antamia ohjeita anopinkielelle ja muista ettet kastele liikaa. Talvella isokin kasvi pärjää helposti kaksikin viikkoa kastelematta tai pidempään, riippuen toki onko lähellä patteria ym.
  Itselläni tuo keltareunainen menehtyi ja epäilen syyksi liikakastelua :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan olen kastellut liikaa anopinkieltä, kun kuihtuminen tapahtuu juuresta. Pitää olla nuukempi kastelun suhteen. Toivottavasti paloista lisääminen onnistuu.

   Poista
 4. Mielenkiintoinen postaus, jossa oli paljon minulle uutta tietoa, kiitos tästä! Komea huonekuusi teillä! Hauskaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Tiiu. Huonekuusi on silmäteräni:) Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 5. Näin tästä samasta aiheesta otsikon jossakin, mutta kun en heti ehtinyt lukemaan, en juttua myöhemmin enää löytänyt. Joten kiitos, että toit sen tänne. Rönsyliljan puhdistavan ominaisuuden olen tiennyt, mutta muutama muu on ihan uutta. Minulla on aika vähän huonekasveja, joten olen iloinen huomatessani useimpien niistä olevan hyödyllisiä puhdistajia. Traakkipuu, kaktukset ja erityisen iloinen olen huonekuusesta, jonka ostin toissajoulun alla halvalla ja se vain komistuu kaiken aikaa. Mutta että leikkotulppaanitkin, taas uusi hyvä syy ostaa kimppu ilahduttamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos tästä jutusta hyötyä. Kyllä kasveista on monenlaista iloa ja hyötyä, jopa ilmanpuhdistajina toimivat. Nuo leikkotulppaanit olivat yllätys minullekin, ihania ilmanpuhdistajia ovat :)

   Poista
 6. On kyllä hyvä syy hankkia taas uusi leikkotulppaanikimppu! :)

  VastaaPoista
 7. Minäkään en tiennyt näin monen kasvin puhdistavan ilmaa. Eipä siis tarvitse yhtään jarrutella, kun tekee kaupassa uusia kasveja mieli. Pelkkää hyötyä kaikin tavoin: piristävät mieltä ja parantavat ilmaa, siinä jo hyvät syyt hankkia lisää kasveja =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvit luovat viihtyisyyttä ja monet kasvit parantavat samalla ilmanlaatua. Tosin esim. limoviikuna on paitsi puhdistajakasvi myös allergisoiva kasvi, samalla kasvilla on siis hyvä ja huono puoli.

   Poista