sunnuntai 9. heinäkuuta 2017

Illakko

Vuosia sitten kylvin kukkapenkkiin illakonsiemeniä. Kasvi kukki muutaman vuoden liiloin ja valkein kukin. Vähitellen illakko kuitenkin hävisi, joskus saattoi pari vartta nousta. Rikkaruohoja nyhtäessä tulin varmaankin poistaneeksi myös illakon taimia. Illakkohan on oikeastaan kaksivuotinen kasvi; ensimmäisenä kesänä kasvattaa taimen ja kukkii toisena kesänä.


Tänä kesänä ihmettelin sitten kahta erikoisennäköistä tainta perennapenkin reunassa. Pohdin, ovatko hyvinkasvaneita rikkaruohoja vai kenties jokin kukkakasvi. Päätin kuitenkin jäädä seuraamaan, mitä niistä kehittyy. Onneksi jätin heidät paikalleen, sillä illakoiksi ne sitten osoittautuivat. Siemeniä oli säilynyt mullassa ja päättivät tänä kesänä yllättää kukinnallaan.


Kukissa on hyvä tuoksu. Nyt pitääkin laittaa siemeniä merkitylle alueelle, jottei tule vahingossa niitä poistaneeksi. Haluan tämän hyväntuoksuisen maatiasperennan säilyvän puutarhassani.

Näitä kelpaa nuuhkia. Yöperhosetkin tykkäävät.


12 kommenttia:

 1. Illakko on ihana ja sen tuoksiu huumaa, kulkee tuulenvireen mukana!

  VastaaPoista
 2. Minullakin oli aikoinaan illakkoa, jonka alun nyhtäisin tien varresta, muiden niittykukkien seasta. Minultakin se sitten katosi. Harmi, sillä se on jo värinkin puolesta kaunis ja tuoksuu varsinkin illalla hyvin miellyttävältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Illakkoa harvemmin enää näkee missään. Minusta on viehättävä kasvi tuoksuineen.

   Poista
 3. Kivan yllätyksen illakko sinulle järjesti.

  VastaaPoista
 4. Illakko on sellanen kukka, joka minun pihasta puuttuu. Ettenkö tykkäisi, mutta jostain syystä en ole hankkinut...vielä ;)
  Tuoksua kehutaan:)

  VastaaPoista
 5. Kauniin värinen illakko. Sopisi hyvin minunkin kukkapenkkien värimaailmaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liila sointuu monen värin kanssa, hempeä väri.

   Poista