perjantai 13. lokakuuta 2017

Lokakuinen kasvimaa

Kasvimaalta olen poistanut kokonaan tähän mennessä vain valkosipulit.  Ränsistynyttä salaattia ja ruohosipulia löytyy, mutta suurin osa on syötävää tavaraa ja pärjäävät näin syksylläkin vielä maalla.


Osa purjoista on kasvanut vahvoiksi ja osa jäänyt  heiveröisiksi.Ero johtuu siitä, että keväällä kokeilin purjon taimien koulimista rullalle.
Rullataimet olivat jo maalle istutettaessa pienempiä kuin normaalisti koulitut taimet.

Rullakoulinta 1.4.2017
Osan koulin kuitenkin varmuuden vuoksi normaaliin tapaan ja nämä kasvoivat jo taimina huomattavasti isommiksi.

Normaalikoulinta 1.4.2017

Kokoero korostuu vielä enemmän nyt syksyllä; vasemmalla kaksi ensimmäistä ovat purkista ja sitten kolme seuraavaa rullasta.Lehtikaali voi hyvin ja on tuottanut satoa mukavasti. Olen kuivannut lehtiä ja kuivauksen jälkeen murentanut hienoksi. Tätä murua on mukava lisätä ruokaan kuin ruokaan.Minulla on myös violettia lehtikaalta, mutta tätä en ole tullut käyttäneeksi.Siemenvarastoista löysin pussin mizunan eli japaninkaalin siemeniä ja kesällä sitten kylvin niitä.
 Tämä on ennestään minulle outo kasvi. Netistä oli aikomus etsiä tarkempia tietoja mizunasta, mutta asia jäi ja jäänyt on myös mizunan käyttö. 

Hyvinvoivalta vielä näyttää ja varmaan olisi vielä käyttökelpoistakin.

Porkkanoita on syöty, mutta suurin osa on vielä maassa.
Porkkanaa on vielä melkoisesti, joten ajattelin kokeilla tehdä porkkana-omenasosetta, koska omppujakin vielä piisaa.Kasvimaalta poistuessani huomasin jotain punaista pilkottavan viereisessä kukkapenkissä. Asiaa lähemmin tutkittuani huomasin salkoruusun avanneen ensimmäisen nuppunsa. Viime vuonna kylvin salkoruusun siemenet ja odotin sen kukkivan tänä kesänä, mutta ei tehnyt muuta kuin suuria lehtiä. Nyt olis sitten nuppuja, mutta tuskinpa ne enää ehtivät avautua. Ja salkoruusuhan on kaksivuotinen, niin ettei nämä taida enää ensi kesänäkään kukkia.

Kaunis on kukka!

12 kommenttia:

 1. Onpa hyvän-ja hyväkuntoisen näköistä purjoa. Tuo mizuna on minullekin outo, tosin nimen olen kuullut mutten tiedä miten ja mihin sitä käytetään.
  Kaksivuotiset salkoruusut ovat mielestäni vähän oikukkaita. Kukkivat yhden kesän ja sitten katoavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään purjosta, koska saa olla myöhään maassa ja sieltä voi aina hakea tarvittaessa. Mizuna on aasialainen lehtivihannes ja satoa saa pitkään syksyllä, sen verran kurkkasin netistä.

   Poista
 2. No on sulla vielä puuhaa hyötymaalla. Mulla jäi melkosestaan kylvämätttä, kun kevät oli hyytävä eikä siitään lämmennyt. Eli tätä syksyä on piisannut toukokuusta alkaen.

  Mutta eläkäämme uuden kevään toivossa! Mukavaa viikonloppua, Gitta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Normaalisti kasvimaa on tähän aikaan jo ollut aika tyhjä, mutta nyt kun pakkasia ei ole vielä ollut, niin en ole pitänyt kiirettä.
   Jospa se ensi kesänä olis sitten kesä. Mukavaa viikonlopun jatkoa sinnekin!

   Poista
 3. On kyllä melkoisesti eroa noiden purjojen koossa:) Voi miten siellä onkin vielä satoa tulossa..Nam!! Ihana kun saa omasta maasta herkkuja! Mukavaa syksyistä viikonloppua♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se palkitsevaa hakea lähiruokaa muutaman metrin päästä :) Hyvää viikonlopun jatkoa sinullekin!

   Poista
 4. Mielenkiintoinen kokeilu. Ei siis taida kannattaa tuo rullakylvö.
  Sinulla on hieno sato kasvimaalla. Kiva hakea syötävää vielä lokakuussakin omalta kasvimaalta.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulin siihen tulokseen, että rullaushommat saa jäädä. Multatila rullassa on tosi pieni.
   Mukavaa viikonlopun jatkoa sinullekin!

   Poista
 5. Komeat purjot ja porkkanasato näyttää hyvältä! Salkoruusujen kasvattamisen jätin aikoja sitten, kun ei siitä oikein kaunista ehtinyt syntyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä taida täälläkään valmista tulla salkoruusuista. Vähän harmittaa, ois ollut mukava nähdä täydessä kukassa.

   Poista
 6. Hienot purjot sinulla on. Kaalia olen kuivattanut myös paljon. Viime vuonna minulla oli myös punaista mutten huomannut maussa mitään eroa. Joten tänä vuonna on vain vihreää. Hyvää alkavaa viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tykästynyt lehtikaaliin. Jotenkin en osaa käyttää sitä tuoreena, mutta kuivattuna kyllä kaikkeen mahdolliseen.
   Mukavaa viikkoa sinullekin Nila!

   Poista