Viime aikoina on ollut eri medioissa esillä hyönteisten huolestuttava vähentyminen. Myös täällä blogeissa on havahduttu asian tärkeyteen. Ajattelinpa minäkin sitten kirjoittaa muutaman sanan.
En ole suunnitelmallisesti istuttanut hyönteisiä houkuttelevia kasveja, mutta niitä kuitenkin puutarhastani löytyy. Pitääkin kasvihankinnoissa alkaa kiinnittämään huomiota ötökkäystävällisyyteen, siis kasveihin jotka kutsuvat pölyttäjiä.
Perhosten toukille löytyy ravintokasveja tontin ulkopuolelta, mm. nokkosia. Tontin ulkopuolella kasvaa runsaasti pajuja, joten niiden kukinnot ovat hyvä mesilähde pölyttäjille aikaisin keväällä. Samoin risuja ja muuta pöheikköä löytyy tontin ulkopuolelta hyönteisten asunnoiksi. Eikä omakaan piha loppujen lopuksi niin kovin siisti ole ;)
Yllätykseksi huomasin erilaisten samettikukkien olevan perhosten suosiossa, vaikka niitä ei mainita "perhosmagneeteissa". Mutta keltainen väri sitten varmaan houkuttelee.
Netistä nimittäin luin, että perhoset löytävät kasvit tuoksun ja värin perusteella. Päiväperhosia viehättää keltainen, violetti ja sininen. Yöperhoset suosivat valkoisia ja vaaleita kukkia.
Amiraaliperhonen samettikukassa.
Neitoperhonen samettikukassa.
Herukkaperhonen samettikukassa.
Nokkosperhonen kevättähdellä.
Lapinnauhuksesta (ja varmaankin myös muista nauhuksista) perhoset
näyttävät tykkäävän.
näyttävät tykkäävän.
Myös erilaiset pörriäiset nauttivat lapinnauhuksen antimista.
Perhoset ja pörriäiset eivät välttämättä tykkää samoista kasveista.
Perhoset ja pörriäiset eivät välttämättä tykkää samoista kasveista.
Pensasruusujen kukkiessa niissä pörrää paljon kimalaisia.
Myös kukkakärpäset ovat tärkeitä pölyttäjiä.
Tässä kukkakärpänen kehäkukasssa.
Tässä kukkakärpänen kehäkukasssa.
Kukkakärpänen sinisievikissä.
Tämä on jonkin sortin kiitäjä. Pitkä imukärsä on kätevä meden imemiseen.
Muistan, että hän pörräsi tuolloin vain verbenoissa.
Mm. tällaisia ötökkäotoksia löytyi. Kaikkia ötököitä ei ole tullut kuvattua eikä kaikkia tule huomioituakaan. Pitäisikin alkaa kiinnittää enemmän huomiota hyönteismaailmaan.
Kauniita perhoskuvia! Ihan tulee kesäinen olo. Kaikki samettiruusut eivät houkuttele samalla lailla perhosia. Nuo yksinkertaisemmat, joita näissä sinunkin kuvissasi on useita, ovat ihan kelpo perhoskasveja. Jostain kuulin, että myös luonnovaraisen ketoneilikan punainen olisi sellainen väri, jonka pölyttäjät hyvin näkevät. Tuollainen iso kiitäjäperhonen olisi hauska saada omalle pihalle pörräämään. Äitini pihalla kiitäjät ovat viihtyneet syreeneissä, jalopähkämöissä ja syysleimuissa. Mukavaa alkavaa maaliskuuta!
VastaaPoistaEn muista että olisin nähnyt kiitäjiä tuon jälkeen. Oli se erikoinen ilmestys, iso ja vähän pelottavakin :D
PoistaMahtavan näköisiä kuvia.
VastaaPoistaKiitos :)
PoistaVaikka ihan tarkoituksella ei perhosmagneetteja pihaan laitakaan niin kukkivat kukat pölyttäjiä houkuttelevat! Omalla kohdallani on pyrkimys lisätä suosiollisia kukkijoita ja lisätä kukinta-aikaa, jotta aikaisilla ja viimeisilläkin siivekkäillä olisi mettä saatavilla.
VastaaPoistaTotta, aina jotain sellaista puutarhassa on mistä perhoset ja pörriäiset tykkäävät.
PoistaPihallasi on vieraillut monipuolinen valikoima hyönteisiä. Tuo mediassa ja täällä blogeissa käyty keskustelu on ajatuksia herättävä. Toki olen jo aiemmin pohtinut ötököiden roolia omassa puutarhassa, mutta nyt aion kiinnittää siihen enemmän huomiota.
VastaaPoistaMinäkin oikeastaan havahduin vasta noiden uutisten myötä asiaan. Tosin kimalaisten katoamisista olen kuullut ennenkin.
PoistaThank you for sharing these wonderful photos. l Ioved all of them.
VastaaPoistaAll the best
Maria
Divagar Sobre Tudo um Pouco
Pihassani kasvoi yrtti-iiso (tai joku sen sukulainen) Tähkämäinen sininen kukka, kukkii pitkään ja kerää perhosia. Viime vuonna ei kukkinut, taisi olla liian kuivaa ja kuumaa.
VastaaPoistaTuula
Monet yrtit houkuttelevat "lentäviä". Viime kesänä huomasin paljon liikennettä oreganossa ja mintussa.
PoistaOnneksi blogeissakin nyt puhutaan hyönteisistä, noista hyödyllisistä pikkuolennoista! Ja onhan niitä kiva seuratakin, kun kukista mettä hakevat.
VastaaPoistaTotta, mukavaa on seurata niiden ahkerointia. Pitääkin ensi kesänä yrittää kuvata enemmän, että näkisi millaisia hyönteisiä pihalla liikkuu.
PoistaSiellä onkin runsaasti perhoslejeja. Toki luonnon keskellä asumisesta on omat hyötyns. Täällä taasen on todella niukasti perhosia. Aikoinaan mäntykankaalle perustettu omakotitaloalue, ei taida olla luonnostaankaan se suotuisin perhosympäristö. Yritän parantaa tilannetta hankkimalla lisää lehtipuita ja nokkosellekin pitisi keksiä paikkoja, vaikkei se kovin nätti olekaan. Etenkin kun parhaiten toimisi laajat nokkosalueet. Tykkäisiköhän naapurit, jos muutamaan kohtaan rajan tuntumaan istuttaisin sitä :D
VastaaPoistaNokkonen on mainio kasvi, siitä ihminenkin saa syötävää. Se vaan pyritään hävittämään pihalta vaikka millä keinolla. Niin minäkin kun sitä yrittää puskea oman pihan puolelle.....
PoistaIhana kiitäjäkuva. Mitenhän koko ekosysteemin käy jos hyönteiset häviävät nehän vaikuttavat ihan kaikkeen, taitaa tulla ihmiskunnan tuho samaan konkurssiin. Nokkonen on monille hyönteisille tärkeä kasvi joten sen voi jättää hyvällä omallatunnolla kitkemättä, niin maailma pelastuu, jes!! :-))
VastaaPoista~Katja
Hyönteisillä on arvaamattoman suuri merkitys, näiden pikku öttiäisten tärkeys selviää vasta kun ne ovat katomassa.
PoistaPitäisiköhän tulla määräys, että joka pihalla pitää olla nokkospuska kasvamassa.... :D
Hienoja kuvia, kauniita ja mieluisia kukkia hyönteisillekin. Aarno Kasvi sanoo, että hyönteiset pitävät ja hyötyvät eniten yksinkertaisista kukista.
VastaaPoistaAhaa, tuo on minulle uusi tieto yksinkertaisista kukista!
PoistaOlen myös havainnut, että samettikukat ja nauhukset houkuttelevat ötököitä. Lapsuudenkotini pihassa paras ötökkäkukka oli punatähkä. Nykyään kylvän joka kesä viljelylaatikoille hunajakukkaa ja kurkkuyrttiä - varmoja valintoja hyönteisten houkutteluun. :)
VastaaPoistaPunahattu olisi myös hyvä perhosmagneetti, kerran yritin sitä kasvattaa mutta ei selvinnyt talvesta. Kukkivat yrtit ovatkin mainioita hyönteishoukuttumia.
PoistaMeillä viime kesänä rysähti omenapuu, mutta kun se siinä vielä nökötti, oli mukava seisoskella sen alla, kuunnellen hurjaa pörinäkonserttia pörriäisten työskennellessä kukkien kimpussa :) Kiinnitin monena vuonna huomiota, että vaikka kimalaiset pääasiassa käyvät pölyttämässä kukkia, niin omenapuussamme suurimmaksi osaksi työskentelivät ampiaiset :)
VastaaPoistaOmppupuiden kukissa kyllä piisaa pörinää, mikä on mukavaa kuultavaa satoa ajatellen :) Perhosia sen sijaan en ole omenapuun kukissa huomannut.
PoistaThanks Karolina :)
VastaaPoista