perjantai 20. syyskuuta 2019

Pakkasyön jälkeen

Viime yönä oli  -3,5 astetta pakkasta. Varauduin yöhön peittelemällä muutamat kasvit, muutamat nostin yöksi sisälle ja loput jätin kylmän  armoille. Pelakuut kiikutin talviteloille pari päivää sitten. Kasvihuoneessa on jo kahtena yönä ollut lämmitystä.


Päivän tilanne:

Krassikottis on paleltunut, mikä olikin odotettavissa. 
Samoin daaliat, keskipäivänkukat ja muutamat muut.


Kasvihuoneessa näyttää lämpöpuhaltimen ansiosta hyvältä, ei paleltumisia.
Ruusuja en peitellyt ja hyvin selvisivät.

 Kelloköynnöskin on vielä hengissä kuistilla, varmaan seinä suojasi ja katto.
 Nuppuja olis vielä paljon, eivät taida keretä aueta.


 Maurinmalvaruukun siirsimme pihalta samoin kuistin seinustalle ja 
selvisi pakkasyöstä hengissä.

 
 Tässä on tuoksupieluksia, jotka kärsivät suuresti kaalikoista. Rapistelin moneen kertaan kaalikoin tuoukkia taimista ja leikkasin taimet tyngäksi. Lopulta selvisivät ja nyt alkavat vähitellen kukkia. Mutta mitäpä näillä enää tekee. Laitoin kuitenkin koviakokeneet pielukset harson alle ja yhä ovat hengissä. Ei taida talvetus onnistua, pitäisiköhän kuitenkin kokeilla....


Lobelia roikkui kuistilla pakkasen armoilla ilman harsoa. Ehkä vähän kärsinyt, mutta aikalailla hengissä. 


Peiton alla olleet verenpisarat selvisivät hyvin. Toiset verenpisarat nostin yöksi eteiseeen. Pitääkin alkaa talvetuspaikkaa järjestämään.


Osa pelakuista viettää talven ulkoeteisessä. Suurin osa kuitenkin varastossa.Tänään istutin ostamani laukan sipiulit; Purple Sensation 5 kpl, Gladiator 1 kpl ja Red Mohican 2 kpl. Gladiator on korkein 150 cm, Red Mohican 100 cm ja Purple Sensation 80-90 cm.Ulkona puuhaillessani katseeni kiinnittyi risupalloon ja kummaan palluskaan 
pallon päällä.


 Lähempi tutkimus paljasti palluskan sieneksi vai tattiko on. Varmaan kurren ruokavarastoa :) 
Viime syksynä samaan palloon oli tungettu käpy :D

Mukavaa viikonloppua!


10 kommenttia:

 1. Teillä on leikkisiä oravia. Järjestävät sinulle syksyisiä arvoituksia.
  Meilläkin on ollut kaksi pakkasyötä, mutta ilmeisesti siinä yhden asteen verran. Alapihan daaliat kärsivät, mutta yläpihalla daalia ja muut selvisivät ihan hyvin. Kelloköynnöksessä on paljon nuppuja ja tähän saakka ne ovat avautuneet. Katsotaan, miten jatkossa käy.
  Tuntuu, kuin syksy olisi tullut yhdessä yössä. En usko, että talvi vielä tulisi, vaan mistäpä sen tietää. On aika ryhtyä laittamaan puutarhaan talviteloille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oravat on kekseliäitä :D
   Minäkin luulen, että vielä tulee jonkinlaista lämpöä, siksi yritänkin suojata kasveja jotta niistä voisi sitten vielä nauttia.

   Poista
 2. Pikku pakkanen kurittanut nyt monia puutarhoja! Sinulla on onneksesi kasvihuone ja eteinen, jonne voit kasvit suojaan viedä.

  VastaaPoista
 3. Oho, teillä onkin ollut jo kylmää! Meillä on ollut alimmillaan -2,5 astetta. Lobelia onkin yllättävän kestävä, sillä kukkapenkin reunuskasvina olevat lobeliat ovat kolmesta pakkasyöstä huolimatta edelleen virkeän näköisiä. Hauskan paikan on orava keksinyt talvivarastolleen :D Meillä oli piilottanut kävyn lasten hiekkalaatikkoon ja kuulemma naapurin kuistille on ilmestynyt ihan kasa käpyjä. Mukavaa sunnuntai-iltaa ja alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime yönäkin oli yli -3 astetta pakkasta. Samat kasvit yhä sinnittelevät hengissä. Pian koittaa kuitenkin kanerva-aika, pitää alkaa suunnittelemaan muutama syysistutus. Mukavaa viikkoa!

   Poista
 4. Kyllä teillä on ollut kylmää ja mikä sato vielä kasvihuoneessa. Minä kuivasin vielä lehtikaalia parin kuivurin erän verran. Sinulla on vielä niin paljon kukintaa että soisin vielä kauniita päiviä sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yli -3 asteen yöpakkaset jatkuvat, päivälläkin tosi kylmää jollei aurinko paista. Tänään keräsin osan tomaateista kokonaan pois, olivat sopivasti kypsiäkin.
   Mullakin kaksi lehtikaalta, puput pisteli kesällä poskeen, mutta ovat elpyneet ja varmaan ehdin vähän satoa saada.

   Poista
 5. Pakkanen on melkoinen verottaja. Minulla meni kaikki kauniit daaliat yhdessä yössä. Sinulla on yhä paljon kaunista jäljellä. Aina välillä ihmettelen, miksi melkein joka vuosi yöpakkanen yllättää minut...no taas tietää viikonloppuna, mitä tehdä: vien pihaa kovasti kohti syksyn somisteita 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä oli yhtenä yönä -6,5 astetta pakkasta ja se oli kesäkukkien loppu.
   Totta, nyt voi alkaa tehdä syysistutuksia :)

   Poista