perjantai 27. syyskuuta 2019

Puun päivä

Tänään 27.9. Vesan päivänä vietetään Puun päivää. Se on päivä, jolloin ihmisiä kannustetaan istuttamaan puita. Päivän tarkoituksena on myös kiinnittää huomio puiden ja metsien tärkeään merkitykseen. Suomessa puun päivää on vietetty vuodesta 2004 lähtien.

Tykkään puista kovasti. Olen myös istuttanut paljon puita. Metsään pikkuisia kuusen- ja männyntaimia, myöskin koivuntaimia.
Lapsuudenkotiini olen istuttanut puita ja myöhemmin omaan pihaani olen istuttanut puita. Kasvatan puita myös siemenistä; kasvamassa on tammen- ja sembrmännyn taimia. Lempipuuni on kotipihlaja. 
Kaunis kesällä kukkiessaan ja syksyllä syysväreissään...


ja myöskin talvella punaisine marjoineen. 
 Linnut saavat ravintoa pihlajanmarjoista ja käyvät myöskin ihmiselle.Toinen lempipuuni on metsäkuusi. Talvellakin syvänvihreä  ja ainakin minusta jotenkin suojeleva ja turvaa-antava.Valkoisin tuoksuvin kukin kukkiva tuomi on myös kovasti mieleeni. Lapsuudessani tuomi kukki usein koulun päättäjäisten aikaan ja siihen liityi kesäloman alkaminen.

Hennonvihreällä hiirenkorvalla olevat koivut ovat myös tosi kauniita.Suomen kansallispuu on rauduskoivu.
 Valkorunkoinen koivu onkin kaunis, myös talvella kuurapuvussaan.Haapa ei ole kaikkien mieleen. Minä kuitenkin tykkään siitäkin. Haavan lehdet havisevat kivasti ja  syksyllä haapa saa kauniin punasävyisen värityksen. Tämän vaahteran olen kasvattanut saadusta siementaimesta.
 Vaahteralla on kivat lehdet ja myös kaunis syysväri.Kuvassa oikealla olevan terijoensalavan olen kasvattanut ihan vain tökkäämällä oksan maahan ja hyvin lähti kasvamaan. Terijoen salava kasvaa helposti monirunkoisekisi, siitä tulee mainio kiipeilypuu.Männyt ovat uljaita korkeuksiin kurkottajia. Mänty on suomen yleisin puulaji.
Se voi elää jopa 600-vuotiaaksi.Puita kannattaa halata, niistä saa voimaa 😊Puilla on tarjottavana paljon hyvää; ne virkistävät, vähentävät stressiä, suojaavat auringolta ja sateelta, sitovat maata jne. Ja hyvin tärkeä tehtävä on hiilinieluna toiminen eli hiilidioksidin poistaminen ilmakehästä.

Eläköön puut ❤

Mikä on sinun lempipuusi?


18 kommenttia:

 1. Kiva postaus. Minä en tiedä mikä on lempipuuni mutta kuusesta pidän paljon juuri niiden ominaisuuksien takia mitä kirjoitit. Tänään istutamme tuijia. Ei ne nyt ihan puita ole mutta kumminkin. Hyvää loppuviikkoa.

  VastaaPoista
 2. Olipa kiva postaus! :) Tykkään monista puista, mutta jos on pakko valita suosikki, niin se olisi varmaan pihlaja.

  VastaaPoista
 3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi vilma, "onnistuin" poistamaan kommenttisi kun kännykällä nyt vastailen.
   Mutta kyllä, haapa on sitkeä ja elinvoimainen puu.

   Poista
 4. Mänty ja pihlaja taitavat olla lempipuuni. Vaahterat ovat varsinkin syksyisin todella kauniita. Omalla pihallani kasvaa pieni mongolianvaahtera. Myös kukkivat pikkupuut (kuten tuomi) ja hedelmäpuut ovat kauniita. Koivuista ja kuusista en niin välitä sen vuoksi, että vievät kaikki ravinteet ja veden isolta alueelta ympäriltään. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokainen puu on jollakin tapaa kaunis! Hyvää viikonlopun jatkoa!

   Poista
 5. Kauniita kuvia ja ihania myös nuo talvikuvat! Koivu ja sen erilaiset sävyt eri vuodenaikoina (myös talven kuuraamina) on minusta hyvin kaunis. Mutta pihaani en mielellään koivua halua, kun vie niin vedet ja ravinteet kaikilata muilta. Pihlaja lienee yksi lempipuistani, niitä ihailen sekä kotona että mökillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Lehtipuut ovat kivoja, kun muuttavat väriä vuodenaikojen mukaan.

   Poista
 6. Kivoja kuvia. Mänty on minunkin lempipuuni. Koivu, kataja ja pihlaja kuuluvat myös suosikeihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tosiaankin, katajaa tulee harvemmin ajateltua mutta on aivan ihana.

   Poista
 7. Lempipuu onkin vaikea kysymys! On niin monta, joista tykkään. Kotoinen mänty- ja kuusimetsä, lapsuudenkodin koivukuja, vaahtera leiskuvine syysväreineen... Nyt kun vielä pihaan on alkanut kertyä puiden erikoislajikkeita... Tykkään niistä kaikista :D Pihlaja on kaunis marjoineen, ensi vuonna ei vain meidän pihassa nähdä kauniin punaisia marjoja lumikuorrutteella, kun rastaat tyhjensivät pihlajat yhdessä hujauksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, puissa löytyy valinnanvaraa :) On myös kiva, että on havupuita, vaikka lehtipuissa on enemmän tarjontaa.

   Poista
 8. Kyllä kotoisat kuuset ovat komeita, mutta lempipuuni taitaa silti olla jokin kukkiva puu, omena tai kirsikka ehkä:) Tai nyt syksyllä mongolianvaahtera on kyllä todella kaunis värikkäässä asussaan;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkivat puut ovat kauniita. Tuomi on minun kevätpuuni :).

   Poista