perjantai 20. maaliskuuta 2020

Rosmariinia ja timjamia

Kylvin nämä rosmariinit maaliskuussa 2018. Kylvöksen vein ensin ulos lumihankeen pariksi viikoksi ja sen jälkeen sisälle. Nämä neljä kpl itivät ja ovat vielä hengissä. Talven ovat viettäneet yläkerrassa viileässä huoneessa.



Nyt sitten leikkasin taimet ja ruukutin isompaan ruukuun. Voimakas yrttien tuoksu leijui ilmasssa kun käsittelin kasveja. Tykkään rosmariinin tuokusta.
Oikeastaan en ole juurikaan käyttänyt rosmariinia mausteena. Käytättekö te ja miten?


Leikatut versot laitoin veteen, jospa niihin vaikka tulisi juuria, niin voisi istuttaa multaan.




Yläkerrassa talvehti myös viime kesänä kasvattamani timjami.


Leikkasin timjamin lyhyeksi, etten vain liiankin lyhyeksi. Jospa alkaisi kuitenkin versomaan....




Eilen pihalle ilmaantui joukko fasaaneja ruokaa etsimään. Orava on jokapäiväinen vieras. Hän ei malttanut odotaa vuoroaan vaan liittyi varovasti nokkijien joukkoon. Hän sai olla joukossa, kunhan ei mennyt liian lähelle.



Tänään oli oikein keväinen ilma, aurinko paistoi ja räystäiltä tippui vettä.

14 kommenttia:

  1. Kiitos tästä yrttipostauksesta. Olen tyystin unohtanut, että minun piti kylvää myös niitä. En tiedä, mihin rosmariinia oikeaoppisesti pitäisi käyttää, mutta minä laitan sitä usein tekemääni kurpitsasosekeittoon.
    Onpa pihallasi sopuisa orava. Meillä yksi orava pelottaa kaikki linnut ympäriltään ja syö sen jälkeen ylhäisessä yksinäisyydessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä, mukava jos tästä oli hyötyä. Kyllä kurre aika sopuisa taitaa olla, pikkulinnutkin syövät yhdessä oravan kanssa.

      Poista
  2. Yrtit on niin ihania! Toivottavasti tuo Timjami alkaa versomaan! Mukavaa viikonloppua♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yrttien tuoksu on suorastaan voimaannuttavaa :) Mukavaa viikonlopun jatkoa sinullekin!

      Poista
  3. Melkein tunnen rosmariinin tuoksun tänne asti! Se tuoksuu ihanalle. Välillä oli lämmintä ja olin jo pihalla puutarhatöissä, mutta eilen oli taas kylmä päivä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä ei vielä pääse puutarhatöihin, olen kylläkin käynyt tarkastelemassa omenapuiden ja pensaiden tilannetta. Näyttäs, että nyt on säästytty puputuhoilta.

      Poista
  4. Yrttien tuoksu leijuu nenässä täälläkin! Rosmariinin taimet näyttävät oikein virkeiltä! Minulla on ollut ongelmana aina talvettaa rosmariinia, mutta olenkin kokeillut sitä vain kaupan ruukkuyrtillä. Ehkä pitäisi seuraavan kerran kokeilla kasvattaa kokonaan itse siemenestä saakka. Rosmariinia on meillä käytetty liharuuissa, sosekeitoissa ja uunijuureksissa. Kokeilepa joskus rosmariiniperunoita: pilko perunoita lohkoiksi uunipellille, pirskottele niille öljyä, mausta suolalla, pippurilla ja silputulla rosmariinilla ja paista kypsiksi. Sopii todella hyvin lisukkeeksi vaikkapa liharuuille. Rosmariini ja appelsiini toimivat myös hienosti yhdessä esim. kastikkeissa.
    Timjami lähtee varmasti kasvuun juuresta. Eikös tuossa näy jo pieniä alkuja? Omani (kasvaa kukkapenkissä) on välillä kärsinyt kevätahavasta ja se on pitänyt leikata melkein maata myöten poikki, mutta silti lähtenyt pian juuresta uuteen kasvuun. Aurinkoista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muutama vuosi sitten kasvatin myös rosmariinia ja vein varastoon talvehtimaan ja unohtui kastelematta, niin se oli niiden loppu. Nyt sitten olen talvettanut yläkerrassa että muistaa joskus antaa vettä.
      Kiitos rosmariinivinkeistä! Tykkäämme kovin lohkoperunoista ja nyt sitten voikin kokeilla tätä rosmariinilla maustamista.
      Mukavaa viikonlopun jatkoa!

      Poista
  5. Onpa upeaa, että olet saanut rosmariinin viihtymään ja pysymään hengissä näin pitkään. Itse olen kylvänyt varsinaisista yrteistä lähinnä vain timjamia. Kaupan yrttejä tosin olen jatkokasvattanut melko paljon.
    Mukavaa viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin mukavaa kun ovat hengissä, kesän aikana toivottavasti kasvavat lisää ja pääsis kohta satoa vähän maistamaan. Hyvää viikonlopun jatkoa!

      Poista
  6. Minullakin yrtit kuihtuvat, on hankittava uusia joka kevät. Rosmariinia käytän eniten uunijuureksiin. Kuten tuossa aiemmin Minna laittaa sitä perunoille. Minä laitan uunipannulle perunoiden lisäksi porkkanaa, punajuuria, paprikaa, sipulia, ym. Hyvä ruoka ihan silleen tai lihan, kanan tai lohen kaveriksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa herkulliselta sekoitukselta! Kiitos vinkistä :)

      Poista
  7. Minun monta vuotta vanha rosmariini kuoli tänä talvena. Laitoin sen muualle talvehtimaan otti kai nokkaansa. Rosmariinia käytän lohen kanssa siten että laitan paistinpannulla silputtua rosmariinia, voita, currya ja paistan miedolla lämmöllä hetken. Täytän kirjolohi taskut tällä seoksella ja on kuule tosi hyvää. Kirjolohi leikataan aluksi melkein kuin medaljonkit mutta ei niin pitkälle vaan niin että siihen jää se tasku, maustetaan suolalla ja paistetaan normaalisti kypsäksi ja sitten seos taskuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi kun rosmariinillesi kävi huonosti.
      Varmaan on tosi hyvää tuo tekemäsi rosmariini-kirjolohi 😋 Kiitos vinkistä!

      Poista