sunnuntai 30. elokuuta 2015

Sinisarja ja outo surraaja

Helmikuussa 2014 istutin sinisarjan juurakon ja silloin näytti tältä.


Kesän 2014 aikana juuret täytti purkin ja istutin isompaan astiaan.Sinisarja vietti talven varastossa ja kesällä upotin sen purkkeineen päivineen kukkapenkkiin. Vähän niinkuin unohdin koko kasvin ja elokuun alussa muistin, että tällainenkin kasvi on olemassa ja menin sitä lähemmin tarkastelemaan. Ilokseni huomasin kukkavanoja olevan tulossa :)  Toin sitten enemmän aurinkoiseen paikkaan ja nyt ovat kukat auenneet.

Tähän on itsestään kasvanut myös orvokki; sopii tuohon oikein hyvin.


Tämä kukinta oli kyllä mukava yllätys. Tällaiset asiat ovat pieniä ilonaiheita puutarhailijan elämässä. Istutusvaiheessa luin jostain, että kukintaan voi mennä parikin vuotta. Minusta tässä on ihanan siniset kukat. Jotenkin sinisen sävyiset kukat kiehtovat minua, sinisessä löytyy paljon eri sävyjä ja vivahteita.
Tällainen outo surraaja ilmestyi yhtenä päivänä kukkasia tutkimaan. En muista, että olisin aiemmin nähnyt tällaista. Minun hyönteistuntemus on kyllä huonoissa kantimissa, tunnistan lähinnä kimalaiset ja perhoset.


Kaverilla oli pitkä "kärsä" jonka hän työnsi kukan nieluun.
Hän oli kooltaan aika kookas, sanoisinko pikkurillin kokoinen.


Tässä nyt näkee siivet jotenkin. Siivet kyllä vispasi koko ajan.


 Hän imi mettä lennosta. En huomannut, että olisi laskeutunut kukille.


Välillä hän käväisi muissakin kukissa, mutta ne eivät kelvanneet vaan palasi aina verbenoihin.

 
Että mikähän mahtaa tämä kaveri olla??


8 kommenttia:

 1. Tosi kaunis on tuo sinisarja. Hienoja sinisen sävyjä. Kyllä tuollaiset onnistumiset ovat mukavia. Tuota ötökkää en valitettavasti tunne. Mukavaa sunnuntain jatkoa!

  VastaaPoista
 2. Hyi kun on iso ötökkä.. En tiedä minäkään, olisi mukava kyllä tietää kun enpäs ole ikinä nähnyt tälläistä. Kaunis on sinisarjasi ja onnistumisen ilo on parasta puutarhurillakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta oli jopa hieman pelottavan näköinen kärsineen ;)

   Poista
 3. Kylläpä tämä postauksesi ilahdutti. Keväällä ostin valkean sinisarjan juurakon. Se on kasvattanut alkukesästä neljä n. 10 cm mittaista lehteä ja sitten jämähtänyt siihen.Toivoa on sittenkin vielä. Laitan omani talveksi kellariin ja keväällä sitten taas uusi kasvatusyritys. Jospa sitten näkisin kukatkin. Kolibrin tapainen kiitäjä saattaa olla syreenikiitäjä. Muutaman kerran olen nähnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla että sinisarjasi kasvattaa nyt juuria, kukkii varmaan aikanaan. Kiitos syreenikiitäjä-vinkistä. Kyllä se syreenikiitäjältä vaikuttaa sen perusteella mitä netistä löysin tietoa. Vaikka tämä yksilö oli liikenteessä ihan päivällä kun se on pääasiassa yölentäjä. Viihtyy alueilla, joissa on paljon syreenejä ja pensasangervoja: näitä löytyy meidän pihasta ja myös naapureiden pihoista. Tai voihan tämä kiitäjä olla jostain harhautunut yksittäinen harhailija.

   Poista
 4. Sinisarja on hieno kasvi! Saattaisi olla matarakiitäjä tuo. syreenikiitäjällä ei taida olla noin paljon valkoista. Kiitäjät ovat hauskoja, kun niiden siivet lepattaa ihan hurjana. Kuvaaminen on todella vaikeaa, mutta hyvin olet saanut kuviin :) Omat yritykseni ovat aika surkeita, heh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä myös sinulle. Nyt googlasin matarikiitäjän ja saattaa myös olla se. Sen puolesta puhuisi se, että on ilmeisesti suomen yleisin kiitäjäperhoslaji ja tavataan etelä-lapissa asti. No, jokin kiitäjä kummiskin. Siivet kävi tosiaan vinhaa vauhtia.

   Poista