lauantai 25. helmikuuta 2017

Laastipaljut kasvatusastioina

Olen aina välillä harkinnut laastipaljujen hankkimista kasvihuoneeseen tomaattien, paprikoiden ja kurkkujen kasvatusastioiksi. Olisivat kätevänmuotoisia ja sopivan suuria isollekin multamäärälle. Toisaalta on aina mietityttänyt, ovatko paljut turvallisia syötävien kasvien kasvatukseen? Jostain sitten muistelen lukeneeni, että niitä ei suositeltaisi syötäville kasveille ja se on jäänyt vaivaaman mieltäni, enkä ole vielä hankkinut laastipaljuja kasvihuoneeseen.
Olen yrittänyt etsiä vastausta paljujen turvallisuuskysymykseen ja kun en ole löytänyt, niin esitin asiasta kysymyksen Puutarhanetin "Kysy, vastaamme -palveluun".

Sieltä sain seuraavanlaisen vastauksen:

"Laastipaljut ovat kieltämättä käteviä etenkin kookkaampien kasvien kasvattamiseen, mutta syötävien kasvien kasvattamiseen ne eivät aina sovellu. Katso, onko paljun pohjassa muovin kierrätysmerkki sekä polypropeenin lyhenne PP; silloin se sopinee kasvatuskäyttöön siinä missä muutkin tavalliset ruukut ja muoviastiat (silloin se vastaa elintarvikemuovia).

Laastipaljuja valmistetaan kuitenkin paljon myös pvc-muovista; lisättynä kovettimia. Nämä "haisevat paljut" eivät sovi edes etäiseen kosketukseen minkään syötäväksi tarkoitetun kanssa. Kierrätysprosessissa muoviin on lisätty aineita, joiden takia kannattaa jopa paljujen pitkäaikaista käsittelyä vältellä. Kierrätysprosessi toki parantaa muovin mekaanisia ominaisuuksia ja on siksi erinomainen valinta varsinaiseen laastipaljuiluun.  Laastipaljujen valmistamisessa saa kuitenkin siis käyttää erilaisia myrkkyjä vapaammin kuin elintarvikekäyttöön tulevassa PP-muovissa.

Periaatteessa muovien maailma on vielä melkoisen sekava; vasta EU:n REACH-asetuksen tultua täysimittaisesti voimaan 2018, tulee tilanteeseen parannusta."



En siis hanki summamutikassa laastipaljuja hyötykasvien kasvatukseen. Voisin hankkia, jos sattuisi löytymään PP-merkinnällä varustettuja paljuja.
Kuvan laastipalju on valmistettu PP- ja PE -muovista. Mitä lienee PE-muovi?


Olen kasvattanut kasvihuonekasveja tyhjenneissä multasäkeissä. Nyt on myös herännyt kysymys, ovatko ne sitten turvallisia? Toisaalta olen järkeillyt, että jos säkeissä myydään (luomu)multaa, ovat sitten ehkä turvallisia myös kasvatuskäyttöön.

Missä sinä kasvatat hyötykasveja (jos et suoraan maassa)?


Tosin minulla on pari paljua, mutta ne ovat kukkien kasvatukseen. Tässä paljussa kasvaa kesäköynnöksiä.



19 kommenttia:

  1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi AnneliPunneli, onnistuin jotenkin poistamaan kommenttisi, mutta sain sen vielä kopioitua ja liitän sen tähän:

      "Hyvä kun otit esille tuon turvallisuusasian. Minulla on neljä isoa laastipaljua kasvihuoneessa, ensimmäisinä vuosina täytin ne mullalla ja istutin kurkut ja tomaatit. Ei tullut mieleenkään sopiiko palju syötäville kasveille. Nykyään kasvatan taimet suurkeittiöltä (esim koulukeittolasta) pelastetuissa 5 litran ämpäreissä. Ne ainakin ovat elintarvikemuovia. Pohjiin porattiin reiät, hallaharsosta ompelin pussit, täytin ne kevytsoralla,(helppo käyttää uudelleen) sen päälle vähän multaa+kanansellasta, lisää multaa ja taimet päälle. Tussilla sitten merkintä mikä lajike missäkin ämpärissä kasvaa. Ämpäreitä voi sitten laittaa niihin paljuihin."

      Poista
    2. Elintarvikemuovista valmistetut ämpärit ovat kyllä varteenotettava vaihtoehto kasvatusastioiksi. Tuo hallaharso-sorapussi onkin kätevä ämpärin pohjalla.

      Poista
  2. Itse olen pärjännyt ruukkujen kanssa. Hyvä kyllä tiedostaa, että mikä tahansa astia ei käy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin olen käyttänyt pienille kasveille isoja muoviruukkuja, joita on tullut taimiostosten mukana.

      Poista
  3. Minäkin olen miettinyt samoja asioita, ny ton parina vuonna ollut laastipalju kasvarissa kurkuille. Mutta mikä estäisi varmuuden vuoksi vuoraamasta paljua muovilla - minusta biolanin multasäkit ainakin pitäisi kyllä sopia siihen tarkoitukseen. Reikiä en ole raaskinut pohjaan tehdä, joten siksi en avomaalle voi niitä laittaa. Kukkia kyllä olen kasvattanut katoksessa niissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Esim. tosmkuille olen käyttänyt Biolanin turvemultaa ja samoja säkkejä kasvatus"astioina". Turvemulta on luomutavaraa, joten luulisi säkinkin sopivan kasvatukseen.

      Poista
  4. Minäkin kasvatin alkuun tomatteja laastipaljussa ja rupesin sitten miettimään tätä samaa asiaa. Laastipaljuthan haisevatkin kamalalle. Pari vuotta sitten luovuin niistä ja isäntä teki puiset laatikot kasvihuoneeseen, Tosin niihin kyllä piti laittaa muovia sisäpuolelle. Muovituksen tein juuri multasäkeistä. Tiedä sitten mitä niistä irtoaa. On tämä monimutkaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin joissakin paljuissa on hirveä haju, ehkä sen pitäisi herättää varoituskellot. Puiset laatikot ovat myös kätevät ja hyvännäköisetkin.

      Poista
  5. Tomaatteja olen minäkin kasvatellut laastipaljussa sen kummemmin asiaa silloin miettimättä. Tänä vuonna tilanne on kuitenkin toinen kun muurattu allas toimii kasvihuoneessa kasvatuspaikkana. Onkohan tiili turvallista vai pitääkö allas vuorata vielä jollakin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiili onkin kestävää ja myös hyvännäköistä. Eikös tiili tehdä luonnonmateriaaleista; savesta ja hiekasta?

      Poista
  6. Samaa olen pohtinut juuri tänään. Kävin kaupoissa katsomassa laastipaljuvalikoimia ja lähes kaikki haisivat voimakkaasti. Löysin kuitenkin muutamia valkoisia sekä läpinäkyviä muuttolaatikoita, johon oli erikseen merkattu niiden soveltuvuus elintarvikekäyttöön. Jäin kuitenkin miettimään niitäkin, koska valkoinen muovi ei ole mielestäni järin kaunis kasvihuoneessa ja epäilen, että läpinäkyvässä muovissa saattavat kasvien juuret kärsiä valosta. Voisihan niille tehdä puisen kehikon.. Mietittävää vielä riittää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä, että läpinäkyvässä muovilaatikossa kasvin juuret ja siten koko kasvi kärsivät. Vielä ei ilmeisesti ole kehitetty syötäville kasveille omia kasvatusaltaita? Niille olisi varmaan kysyntää.

      Poista
  7. Hyvä, että toit asian esille. Minä olen toistaiseksi pärjännyt muoviruukuilla, mutta täytyykin pitää tämä mielessä tulevaa varten. Mukavaa lauantai-illan jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi, kun laastipaljut eivät ole soveliaita hyötykasvatukseen, olisivat käteviä siihen tarkoitukseen. Leppoisaa pyhäpäivän jatkoa!

      Poista
  8. Huomion arvoisia seikkoja, jotka kannattaa ottaa huomioon. Minä käytin kyllä laastipaljuja viime kesänä kasvihuoneessa. Sisälle tuli kuitenkin varsinainen kasvusäkki, johon taimet istutin. Kasvusäkin alle tuli vielä reilu kerros lecasoraa, joten eipä kasvit itse paljun kanssa joutuneet lähemmin kosketuksiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moni varmaan käyttää laastipaljuja kasvatuksessa, ihan paljaaltaankin. Minäkin olisin varmaan niitä hankkinut ilman mielessä kaihertavaa epäilystä...

      Poista
  9. Bauhausista ostin kaksi 40litraista laastipaljua kesäkurpitsoille. Jälkikäteen aloin tätä asiaa pohtimaan ja hyvä kun löysin tän blogin!
    Mun astioiden pohjassa on PP-merkintä eikä hajukaan ole liian voimakas, mut aattelin laittaa multasäkit paljujen sisälle ja kasvit niihin niin ei tule suoraa kosketusta paljun kanssa. Vaikka tuo PP-merkintä tarkoittaisikin sitä että voi käyttää...

    VastaaPoista
  10. Ruokakaupassa myytäviä juomavesi pönttöjä pieni ja iso ovat ainakin elintarvikemuovia kun niissä kerran myydään vettä. Kiva kantokahvakin. Ovat läpinäkyviä mutta kun pöntön päälle laittaa mustan pussin niin ei valo pääse juuriin. Yläosan kun leikkaa pois niin siihen voi istuttaa taimen.

    VastaaPoista