tiistai 21. elokuuta 2018

Kasvimaalla

Kasvimaa on tänä kesänä aika tyhjä. En ehtinyt porkkanaa kylvää ja tavallinen sipulikin jäi laittamatta. Mutta toisaalta ihan hyvä kun oli näin kuiva kesä, niin säästyi kastelulta.

Eilen nostin valkosipulit. Lajike on todennäköisesti 'Aleksandra', joka on talvivalkosipuli.  Kynnet laitoin maahan lokakuussa ja toukokuussa alkoivat kasvamaan. Lisäsin kanankakkarakeita lannoitteeksi ja kesän mittaan lisäksi ruohosilppua. Suurin osa sipuleista on ihan hyvänkokoisia, vaikka en tainnut kastella kuin pari kertaa.

Alkukuivatusta

Purjoa on tulossa. Istutus meni myöhään ja pieniä ovat vielä. Mutta purjolla on aikaa kasvaa, niin jospa tästä vielä satoa saisi. Enemmästä kastelusta olisi varmaan ollut hyötyä, mutta kasvimaa on sen verran kaukana vesipisteestä, etten kehtaa kastella kuin hätätapauksessa.



Ruohosipuli on kasvanut hyvin.



Toissa kesänä laitoin lipstikkaa eli liperiä kokeeksi. Hyvin on talvehtintut ja tänä kesänä kasvoi jo kaksimetriseksi ja on tehnyt siemeniäkin. En kylläkään oikein tiedä mihin ja miten lipstikkaa käyttäisi :D



Tätä keväällä ihmettelin,  että mitä mahtaa olla, kun alkoi maasta nousemaan. Tulin siihen tulokseen, että on viimekesäistä purjoa. Muutama kitukasvuinen taimi jäi syksyllä maahan ja ovat talvehtineet ja nyt kukkivat.

Kaunis!

Kasvimaalle jäi kasvamaan myös pari pehkoa amppelimansikkaa, muut nostin ylös ja laitoin amppeleihin.


Ja kappas vain, iso mansikanmöllykkäkin löytyi! Jäänyt linnuilta huomaamatta. Kun tarkemmin ajattelen, niin eipä juuri ole rastaita näkynyt meidän pihalla, mistä johtunee?



Omenapuista 'Pirja' näyttää tekevän parhaan sadon. Suurimmassa osasssa ompuista on pihlajanmarjakoin tuhoja, mutta joitakin puhtaitakin löytyy.  'Pirja' on hyvänmakuinen  kesäomena.




Eilen bongasin pihamaalla minulle oudon linnun tai oikeastaan niitä oli pieni parvi. Ensin ajattelin olevan peippo, mutta onko kuitenkaan?


Osaako joku sanoa, mistä siivekkäästä on kyse?

22 kommenttia:

  1. Herkullista omenasatoa tulossa sinne. Purjo ehtii vielä kasvaa joten ei hätää. Lipstikkaa käytän mielellään keittoihin sopii mainiosti lihakeiton joukkoon antamaan täyteläistä makua. Lehtiä kannattaa pakastaa talvea varten. ~Katja

    VastaaPoista
  2. Lihakeittoon minäkin lipstikkaa käyttäisin. Kauniita omenoita sinulla näkyy olevan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pirjasssa näyttää olevan ihan syötäviä omenoita, vioittuneista kun kaivaa "pilkut" pois.

      Poista
  3. Ensin luulin, että luin omaa blogiani:):) Valkosipulit ovat minullakin, en muista onko Aleksandriaa, mutta venäläistä kuitenkin. Ruohosilppu on oiva maanpeite valkosipulille. Viime syksynä jäi muutama purjo nostamatta ja nyt ovat kukkineet komeasti, kerätäänpä niistä pikkusipulit kevään kylvöihin kokeeksi. Lipstikkaa on pihassani kasvanut 40 vuotta, välillä joku pehko hiipuu pieneksi, mutta koko ajan on kerättävää. Lipstikka on parhaimmillaan pienilehtisenä keväällä ja ihan omana keittonaan tehtynä. Kuivattua/pakastettua lipstikkaa voi käyttää keitoissa. Ja jos lähipiirissä kärsitään lapsettomuudesta, syötä lipstikkaa jos taa lapsia tulee kuin sieniä sateella -kiellä syömästä. Entisaikaan lipstikkaa syötettiin lehmille maidontuotantoa lisäämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääpä seurata tuleeko purjoon kylvettävää. Minun lipstikassa on osittain auringon polttamia lehtiä ja lehdet ovat jo isoja. Pitääkin ensi keväänä tutustua lipstikan käyttöön paremmin. Mukavaa lisä-informaatiotakin tuli lisptikasta :D

      Poista
  4. Komea sato valkosipulia. Purjollahan on oikein komea kukinto! Kasvimaan komistus selvästi. Peipoksi olisin minäkin äkkiseltään veikannut lintuasi, mutta nyt kun tarkemmin jäin pohtimaan, niin epäilys heräsi. Tähän aikaan kun liikkuu vielä nuoriakin lintuja, joiden tunnistus on aina hankalaa minusta. Yhdestä kuvasta on hankala päätellä varmasti, mutta jos samasta linnusta on useampi kuva eri suunnasta, niin se helpottaa kummasti tunnistamista. Tuon linnun kohdalla pyrstön ja yläperän värityksen tietäminen varmistaisi lajinmäärityksen. Olen käyttänyt luontoportti-sivustoa tunnistusapuna, kokeile, jos siitä olisi sinullekin apua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käväisin netissä tutkimassa asiaa. Voisikohan olla naaraspeippo?? Totta, nuoria lintuja on paljon liikkeellä.

      Poista
  5. Sinulla on aikalailla samanlaisia hyötykasvikokemuksia tältä kesältä, kuin minullakin. Niin ovat vuodet erilaisia, sillä viime kesänä kasvimaani oli rehevä ja runsassatoinen.
    Peipoksi olisin ensinäkemältä sanonut, mutta enpä ole kovin taitava tunnistaja. Luontoporttia minäkin käytän usein tietojen etsimiseen ja varmistamiseen.

    VastaaPoista
  6. Onpa komea valkosipulisato! Ihailen aina niitä muiden kuvissa, meillä kun ei sipuleja kasvateta lainkaan. Toisaalta sitä voisi kokeilla ensi vuonna, tai siis syksyllä. Tämän kesän kasvimaatestissä kasvoi herneet niin hyvin niukalla kastelulla, että ehkäpä siinä kasvaisi valkosipulikin :)

    VastaaPoista
  7. Sadon korjuu on syyskesän juhlaa. Tai noh - ihan raadollista työtähän se on, mutta tosi mukavaa sellaista. Nostin minäkin tänään toiseksi viimeisen valkosipulipenkin. Suuria olivat ja niin mehukkaaan aromikkaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä valkosipuleista löytyy ytyä, varsinkin itsekasvatetuista :)

      Poista
  8. Olipas kiva vinkki tuo valkosipuli. En ole kokeillut kasvattaa, mutta sehän olisikin mielenkiintoista työnnellä kynnet syksyllä multiin. Lipstikkaa olen käyttänyt lihaliemikuution korvikkeena keittoihin ja kastikkeisiin. Tosin ei kasvat itsellä, ainakaan vielä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minuista talvivalkosipuli on helppo ja syysistutus helpottaa kevätkiireitä, kannattaa kokeilla.

      Poista
  9. Hienot valkosipulit niitä ei minulla vielä kasvakkaan. Lipstikkakeittoa en ole vielä tehnyt mutta on suositeltu ja muuten käytän sitä pakastettuna melkein kaikkiin keittoihin .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minunkin pitää alkaa käyttää tuota lipstikkaa kun noin hyvin näyttää menestyvänkin.

      Poista
  10. Juttelin lintuharrastajan kanssa, kun meidänkin pihalta on räkätit kadonneet. Ovat kuulemma häipyneet muualtakin. Ehkä ovat kyllästyneet huonon kesän ruokatarjontaan. Kiva muuten kun kävit blogissani kommentoimassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ihan kaikkia punaisia viinimarjoja kerännyt ja loput ovat saaneet roikkua rauhassa pensaissa, että kyllä ne ovat johonkin kadonneet. En kyllä yhtään kaipaa heitä.

      Poista
  11. Oma sato on ihan parhautta <3 Lipstikka antaa keittoihin ja kastikkeisiin tosi hyvää makua. Eikä sitä tarvitse laittaa paljoa. Kuivatimme sitä jonkin verran talven varalle, kun tykästyimme siihen niin paljon :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lipstikka on tähän sakka ollut outo mauste minulle, mutta nyt pitää tutustua siihen paremmin...

      Poista