lauantai 30. elokuuta 2014

Satoa kasvimaalta

Vihdoinkin sain sipulit korjattua kasvimaalta. Valkosipulit nostin maanantaina, kun oli vielä aurinkoista. Nämä ovat talvivalkosipuleita, jotka istutin viime lokakuussa maahan. Tein kaksi penkkiä kasvimaan eri päihin ja keväällä toisesta ei noussut yhtään alkua. Ilmeisesti märkä talvi tuhosi sipulit. Toiseen penkkiin sentään nousi sipuleita, vaikkakaan eivät kaikki. Osa näistä pitää säästää istutettavaksi nyt lokakuussa uudelleen. Jää sentään vähän syötävääkin.


Isoimman sipulin ympärysmitta oli n. 20 cm.

Tänään lauantaina nostin sitten tavalliset kepasipulit, kun taas oli aurinkoista muutaman sadepäivän jälkeen. Näitä tuli aika runsaasti, keväällä istutin kaksi istukaspussia.Kasvimaallani kasvaa myös ilmasipulia. Tämä on monivuotinen sipuli, joka talvehtii sipuleina maassa. Keväällä naatit alkavat kasvaa, joita voi käyttää,  esim. salaateissa ovat hyviä. Syksyn tullen varsien päihin kehittyy pikkusipuleita, jotka ovat myös syötäviä. Niistä voi myös lisätä ilmasipulia istuttamalla niitä maahan. Itse maassa olevan sipulinkin voi syödä. Varsin monipuolinen sipuli ja helppohoitoinen.

 
Keväällä istutin kaksi lehtikaalen tainta. Ovat kasvaneet hyvin eikä ötökätkään ole niitä vaivanneet. Lehtikaali on tietämäni mukaan erittäin terveellinen. Ongelma on etten oikein tiedä, miten sitä parhaiten hyödyntäisi. Olenkin  lisäillyt sitä vähän ruokaan kuin ruokaan silputtuna.  Kuulemani mukaan sitä voisi kuivatakin. Ja kestää pientä pakkastakin, joten syötävää rittää pitkälle syksyyn.Lehtisalaatti on kasvanut ylisuureksi ja alkaa kukkimaan. Minusta tämä on ihan koristeellinen. Tämä on amerikkalainen lehtisalaatti, joka tekee punertavia lehtiä.


Istutin keväällä myös itsekylvettyjä keräsalaatin taimia, mutta istutin ne varmaan liian tiheään ja sateiden myötä ne mätänivät.


Lintujen talvella syömistä auringonkukansiemenistä yksi on itänyt ja päässyt ihan kukkavaiheeseen asti. Joskus olen kylvänyt näitä itsekin, mutta en tänä keväänä, mutta on nyt sitten kuitenkin yksi :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti