perjantai 9. elokuuta 2019

Kirsikkamaistiaisia ja pikkukurre

Kaksi vuotta sitten istuttamani 'Shedraja'-kirsikka kukki kesäkuussa ja nyt on päässyt maistamaan ihka ensimmäisiä omia kirsikoita.


En ole yleensäkään paljon kirsikoita syönyt, mutta nämä maistuivat vähän happamilta. Lajikkeesta tosin sanottiinkin, että tekee hapahkon makeita kirsikoita. Maku oli kyllä silti vähän pettymys.

Sisällä oli myös isohko "kivi", mutta kirsikoissa kai kuuluu olla iso siemen.


Valitsin tämän 'Shedrajan' lähinnä talvekestävyyden (V-vyöhyke) perusteella.
Oletko sinä kasvattanut kirsikkaa ja mitä lajiketta?


En tiedä ovatko linnut persoja kirsikoille, mutta varmuuden vuoksi verkotin koko puun.

Valkoinen herukkapensas jäi verkottamatta ja puolet marjoista katosi lintujen suihin. En tykkää ollenkaan verkoista, mutta se on ollut ainoa toimiva keino saada marjoja itsellekin.

Tänään huomasin pienen oravan kyyhöttävän kuusen oksalla. Kerkesin hakea kamerankin ja yhä vain hän istui siinä. Pääsin ihan parin metrin päähän kuvia ottamaan. Pää näyttää olevan muuta kehoa vaaleampi. Liekköhän tämän kesän poikasia?  Söpö veijari.


15 kommenttia:

 1. Tosi söpö orava! :)

  Linnut todellakin ovat persoja kirsikoille! Meillä on iso kirsikkapuu pihassa, oli jo muuttaessamme, joten en tiedä lajiketta. Melkoisen happamia kirsikoita tekee, mutta ovat hyviä piirakassa ja jäätelössä. Isoa puuta on aivan mahdotonta mitenkään suojata, joten pitää vaan olla vikkelä ja kerätä haluamansa kirsikat talteen ennen lintuja. Linnut yleensä aloittavat syömisen yläoksilta, jonne en kuitenkaan pääse keräämään, joten sen puolesta työnjako sujuu ihan hyvin. :) Kirsikoita syövät rastaat, kottaraiset ja jopa varpuset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oikein tiedä miten isoksi minun puuni kasvaa.... Joutuu varmaan kuitenkin miettimään muita lintujen karkotuskeinoja, täällä on nimittäin paljon rastaita.
   Kiva kun teidän yhteiselo sujuu.

   Poista
 2. Mulla on kirsikka ja niistä tykkää kyllä linnut. Punaiset marjat hujahtaa hetkessä mikkiin ja puu on tyhjä. Mutta niin tuppaa käymään muidenkin marjojen kohdalla. En ole kehittänyt / virittänyt suojia, mutta pitäisi niin kyllä tehdä. Ja käyhän ne omppujakin nokkimassa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisin hommata itelle lisää verkotettavaa.... Kunpa olisi jokin muu toimiva systeemi!

   Poista
  2. ...ja siis korjaus edelliseen "nokkiin" piti kirjoittaa...(eikä mitään mikkiin. Höh.)

   Poista
 3. Kirsikat ovat hyviä. Itse pidän makeanpuoleisista kirsikoista. Suloinen oravanpoika.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MInäkin odotin että olisivat olleet vähän makeampia...

   Poista
 4. Kirsikkapuut ovat kauniita kukkiessaan ja täynnä punaisia marjoja, mutta aina maku ei ole niin mieluinen. Toisaalta kirpeys hälvenee vaikka piiraassa tai säilönnässä. Linnut ainakin pitävät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, puu oli kaunis valkeissa pienissä kukissaan :)

   Poista
 5. Kirsikoista saa vattujen kanssa aivan uskomattoman aromikasta hilloa. Tosin siihen joutuu nyhertämään kirsikoista kivet pois, mikä onkin aika työlästä. Ja kyllä - kirsikat katoavat hyvin äkkiä rastaiden suihin, joten vikkelänä saa olla poimija itsekin. Verkko on ainoa toimiva suoja ahneille rastaille.

  Minulla myös täälä V-vyöhykkeellä kasvaa lajikkeet 'Chokoladnaja', 'Pihtiputaan Kirsikka', 'Raahen Tyttö' ja 'Latvian Matala'. Niitä makeita lajikkeita en ole kokeillut, kun ovat paljon arempia talvehtimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hillovinkistä.
   'Latvian Matalasta' olen kuullut, muut ovat outoja lajikeita.
   Jokin makea lajike olisi kiva, mutta täytyishän niiden aina säilyä hengissä talven yli, jotta pääsisi satoa keräämään...

   Poista
 6. Taitaa verkottaminen olla ainoa mahdollisuus taata kirsikoita itselleen. Aronioiden nyt kypsyessä, puskat ovat täynnä rastaita. Lehahdus vain käy rastaiden pyrähtäessä lentoon pensaiden ohi kulkiessa.
  Ostin kerran vekottimen kirsikankivien poistamiseksi. Ei helpottanut tai nopeuttanut yhtään verrattuna veitseen, joten käsipelihommaa se on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erilaiset marjat olisivat niin kivoja, mutta työlästä on niiden varjelu linnuilta.
   Minulla on iso marja-aronia, jota ei pysty verkottamaan kunnolla, joten olen laittanut siihen muita "pelottomia" ja marjat ovat saaneet olla aika rauhassa tai sitten ne ei jostain syystä maistu linnuille.

   Poista
 7. Meillä meni kirsikat myös linnuille tänä vuonna kaikki. Meillä on yksi iso ja toinen pieni puu. Samoja kirpakoita ovat maultaan. Lajia en tiedä kun oli jo täällä ostaessamme tämän paikan. Laitan niistä likööriä ja hilloketta. Ensin laitan pienen erän kattilaan ja hieman vettä pohjalle. Hetken annan höyrystyä kaadan sitten ne ritilään sitten kauhalla pyörittelen kivet jäävät ritilään ja massa putoaa reiästä kattilaan. Senjälkeen teen hilloketta. Makeaa suklaakirsikkaa mieli tekisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi harmi kun jäi kirsikat saamatta. Likööriä olisikin mielenkiintoista kokeilla.

   Poista